Han gjorde det! ”Ingo” Världsmästare 1959

Ingos höger slog knock på världen! - Prova-på-aktivitet ur 365 Happy Days aktivitetsmaterial

  • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
  • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
  • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
  • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
  • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
  • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

HAN GJORDE DET!
I New York, klockan 22.47.27 (I Sverige pga tidsskillnaden) 03.47.27 på morgonen till den 27 juni 1959…höjde domaren Ruby Goldstein Ingos högernäve och speakern förkunnade: ”Winner and new champion of the world, Ingemar Johansson.”

Ett segervrål gick genom hela nationen. HAN GJORDE DET! 45 sekunder in i den tredje ronden, fick Världsmästaren Floyd Paterson, smaka på ”Tors Hammare”…En rak höger som fick amerikanen i golvet, inför 30 000 åskådare på Yankee Stadium i New York. 

Världsmästaren går ner för räkning. Han kommer upp på nio men Ingo träffar igen. Och igen. Efter sex nedslagningar bryter domaren matchen. Radioreferenten Ottosson skriker: ”Domaren bryter matchen, vi har fått en svensk världsmästare!!!” Sverige hade därmed fått sin första och hittills enda världsmästare i tungviktsboxning. Över tre miljoner svenskar lyssnade på matchreferatet direkt i radio via Radio Luxenburg.

Uppståndelsen var enorm efter världmästartiteln. När Ingo kom hem till Sverige, möttes han av 25.000 åskådare på Nya Ullevi i Göteborg, som kom för att få se den nye världsmästaren i boxningens mytomspunna tungviktsklass.

  • Nyhetsbyrån AP i USA, utsåg Ingo till årets idrottare i världen, ”Athlete of the Year” 1959.
  • Han är den enda svenska idrottare som har vunnit ”Sportsman of the Year” utsedd av tidskriften Sports Illustrated i USA.
  • Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet), har sedan 1925 delats ut av Svenska Dagbladet. Medaljen ges till ”Årets främsta svenska idrottsbragd”. På den tiden fanns det inget större i idrottsvärlden än att vara världsmästare i tungvikt… men Ingo fick inte bragdmedaljen…den gick istället till Agne Simonsson, en fotbollsspelare som hade gjort två mål på Wembley, i en träningsmatch mot England. 
Bildkälla: Pinterest

Många minns fortfarande vad de gjorde den där magiska juninatten 1959, när Ingo blev världsmästare i tungviktsboxning inför 30 000 åskådare i New York. Åtskilliga svenskar stannade uppe på natten för att lyssna på matchen. Sveriges Radio hade ett principbeslut om att inte sända referat från boxningsmatcher. Istället var det medieföretaget Svenska Philips som sände över Radio Luxemburg. 

Radio Luxemburgs sändning var en nattlig underhållning med ett stort artistuppbåd, som varvades med intervjuer och telefonrapporter från Pekka Langer  som fanns i en studio i Luxemburg . Sällskapet Stallbröderna arrangerade en välgörenhetsföreställning. Gösta Bernhard hade samlat artistkollegor som ställde upp. Bl a Anita Lindblom, Gaby Stenberg, Alice Babs, Siv Malmqvist, Monica Zetterlund, Povel Ramel och Lars Lönndahl som sjöng till ”Ingo Night Orchestra”.

Ingemar Johansson poserar för pressen ( SvD , 1960)

Ingo The Hammer of Thor!

Lyxhotell & köttbullar!
Ingo väckte stor uppmärksamhet när han anlände till USA, i sällskap med hela ”tjocka släkten”. Inför en titelmatch brukar boxare isolera sig, helst avskilt ute i skogen, fokusera helt på träningen och matchen. Men inte Ingo… han bodde på lyxhotell med hela sitt följe (föräldrar, syskon, fästmön Birgit, tränaren och managern). Han åt sin mamma Ebbas köttbullar, var ute och dansade, ställde upp i tv-shower och spexade. Experterna, framför allt de amerikanska, dömde ut Ingos chanser mot Floyd Patterson.

Det handlar inte om hur hårt du kan slå. Det handlar om hur hårt du kan träffas och fortsätta framåt!

Boxning är den tuffaste och ensammaste sporten i världen

Gå en runda till, när du inte tror att du kan. Det är det som gör hela skillnaden i Ditt Liv!

Visste du att…

  • Ingemar växte upp i Göteborg och började boxas i Redbergslids BK i 13 års-åldern. Redan som 15-åring fick han börja matchboxas och deltog i Europalaget mot USA 1951.
  • Ingemar Johanssons popularitet efter EM-segern 1956, gjorde att han lanserades som grammofonsångare med bl.a ”Klart till drabbning”.
  • VM-segern 1959 ledde till att Ingo fick delta i Hollywoodfilmen ”All the Young Men” med en mindre roll som marinkårssoldat av svenskt ursprung.
  • Göteborgs-Posten hade Ingemar Johanssons karriär som tecknad serie.
  • Ingemar Johansson behöll VM-titeln i ett år. Det har kallats det största ögonblicket i svensk idrottshistoria. För på den tiden fanns det inget större i idrottsvärlden än att vara världsmästare i tungvikt.
  • Returmatchen mot Floyd Patterson 1960, förlorade Ingo. Även i den tredje VM-matchen 1961, blev det förlust.
  • INGO-läsk och INGO-Klubben
    Efter Ingos VM-seger ville Vattenfabriken Sefyr AB i Stockholm, ha Ingos namn på en av sina läsker. Alla unga Ingo-fans ville dricka den lätt kolsyrade Ingo-läsken. De som var flitiga samlare av läskens kapsyler, kunde bli medlemmar i Ingo-klubben.
  • Som medlem i Ingo-klubben, fick man ett fotografi av Ingo med hans autograf.
  • I reklamen kallades Ingoläsken för världsmästardrycken. När han året därpå förlorade sin VM-titel, ville bryggeriet inte längre ha kvar Ingos namn.
  • I början av 1962 bytte Ingo-läsken namn till Zingo, som då fick apelsinsmak.
    Källa: http://borjedorch.se/ingo_soda.html
Spela videoklipp
Spela videoklipp
Bildkälla: Pinterest
Bildkälla: Pinterest
Tips! Rolig läsning om INGO-läsk. Skrivet av Börje Dorch

För att bli mästare måste du tro på dig själv - när ingen annan gör det!

Rytm är allt i boxning! Varje drag du gör börjar med ditt hjärta och att det är i rytm...annars är du i trubbel!

Jag är rädd varje gång jag går in i ringen, med det är hur du tar det. Det du behöver göra är att sätta ner dina fötter, bita fast tandskyddet och säga: Kom an!

Ingemar äter ärtsoppa i filmen För tapperhet i tält (1965), en svensk militärfars.
Ingemar tillsammans med sin manager Edvin Ahlqvist

Visste du att…

  • Med promotorn Edwin Ahlqvist genomförde Ingo en 11 år lång proffskarriär (december 1952 till sommaren 1963).
  • Ingo tjänade 281 000 dollar, på sin första VM-match 1959. Totalt på de tre VM-matcherna 1,6 miljoner dollar. Han hade även rättigheterna till matchen, som visades i efterhand på bio hemma i Sverige.
  • När Ingemar drog sig tillbaka från boxningen, hade han i proffsringen vunnit 26 matcher av 28, varav 17 på knockout.
  • Långt efter Ingos avslutade karriär, betraktades han som en av Sveriges största idrottsmän, i alla kategorier. På Svenska Dagbladets och Idrottsgalans lista över 1900-talets idrottare, röstades han år 2000, fram till en tredjeplats, efter Björn Borg & Ingemar Stenmark.
  • År 2002 introducerades Ingo i International Boxing Hall of Fame. En organisation och museum i New York, med syfte att hedra genom tiderna framstående boxare.
  • Ingemar Johansson var 76 år, när han dog den 30 januari 2009. Han var gift tre gånger och är far till sex barn.

Rytm är allt i boxning! Varje drag du gör börjar med ditt hjärta och att det är i rytm...annars är du i trubbel!

Människor inser inte vad de hade, förrän det är borta. Precis som med president Kennedy, fanns det ingen som honom, likaså Beatles & min favorit Elvis Presley. Jag var boxningens Elvis!

Boxare, liksom prostituerade, är i färd med att förstöra sina kroppar för främlingars nöje.

”Jag hatade varje minuts träning, men jag sa: Sluta inte! Lid nu och lev resten av ditt liv som en mästare!

Varje Mästare Var En Gång En Utmanare Som Vägrade Ge Upp!

Hjälten & fegisen känner båda samma sak. Men hjälten använder sin rädsla, projicerar den på sin motståndare, medan fegisen springer. Det är samma rädsla, men det är vad du gör med den, som spelar roll.

Bildkälla: Wikimedia Commons
Ingmar Johansson kör La Strada!

Eye of the Tiger 

  • När Sylvester Stallone höll på med manuset till Rocky III, ville  han använda låten ”Another One Bites the Dust” från Queen. Men när det önskemålet nekades, fick rockgruppen Survivor, förfrågan att skapa en låt, som skulle väcka känslomässiga reaktioner hos filmpubliken.
  • Det blev en hit! Kanske den bästa boxningssången ever – att träna till. ”Eye of the Tiger” gavs ut som singel i maj 1982.
  • Den nominerades till en Oscar för för bästa originallåt men låten förlorade mot ” Up Where We Belong ” från en officer och en gentleman.
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Affisch och material till aktiviteten

Affischmall
Pinterest, Ingo Johansson
Viktig info om Spotify
Ingo

Textkällor: https://idrottonline.se/RedbergslidsBK-Boxning/RBKHistoria/INGOTHECHAMP, https://www.wikiwand.com/sv/Ingemar_Johansson, Sveriges Radio, Wikimedia, Expressen & Aftonbladet. Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB