Upptäck möjligheterna med Kulturarkivet 365 – Läs & inspireras

Med 365 Happy Days idébank är det enkelt att planera & fixa roliga aktiviteter 

När vi på grund av ålder eller hälsa inte kan leva fullt ut som vi själva vill…VAD är det då som mest skapar mervärde och känsla av välbefinnande och livskvalitet…? Det kanske är lätt att tänka att det är stora och festliga event…och visst är det jättetrevligt ibland! Men med 30 års erfarenhet som undersköterska och projektledare i äldreomsorgen så säger jag som Ernst Kirchsteiger…

“Det är de små ljuspunkterna i vardagen – som gör den stora skillnaden!”
Möten med människor, samtal, skratta och ha roligt, känna sig delaktig, prata om intressanta saker, lyssna på musik och känna gemenskap…

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Personalen får ett verktyg som gör det enkelt att förvandla en lucka i schemat eller ett vanligt eftermiddagskaffe till en rolig och lustfylld aktivitet som skapar mervärde som höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet – vilket indirekt bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande. 

/Ankie Lidberg, Aktivitetscoach – Utvecklar digitala aktiviteter som inspirerar till ”365 Happy Days”

Välfärdsteknik som skapar livskvalitet i vardagen

Välfärdsteknik är en del av e-hälsa och är digital teknik där produkter eller tjänster ska bidra till ökad livskvalitet i vård och omsorg. Målet med välfärdsteknik är dels att förbättra arbetsmiljön för personalen och att äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva aktiva, trygga och ha självständiga liv så länge som möjligt.

365 Happy Days är en digital idébank med färdiga aktiviteter – ett tidsbesparande planeringsverktyg som gör det enkelt för personalen att planera och fixa roliga aktiviteter även när tiden är knapp. Inga krav på förkunskaper eller mycket personal och oavsett ålder eller etniskt ursprung, så kan användaren snabbt och enkelt “levla upp” och förvandla en lucka i schemat eller ett vanligt eftermiddagskaffe till en rolig och lustfylld aktivitet.

Som inspiration till personalen och för att göra aktiviteterna lättillgängliga när som helst – så finns aktiviteterna i 365 Happy Days almanacka. Med ett klick färdigt att användas direkt, finns textmaterial till temadagar, högtider, kända personer, quiz, historiska händelser, intressanta och roliga ämnen och aktiviteter som passar till varje månad. Det finns mängder med roliga citat, tips på samtalsämnen, humor, ”visste du att”, kluringar, YouTube-klipp, musikaktiviteter och mallar. För att inbjuda och väcka lusten att delta i olika aktiviteter, finns det färdiga affischmallar att skriva ut till varje tema.

Genom abonnemang som tecknas årsvis får användaren tillgång till 365 Happy Days aktiviteter på hemsidan. Allt material är digitalt och aktiviteterna är lätta att anpassa efter målgrupper med olika intressen och livssituationer.

Skapa mervärde som höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet
Vad ska vi göra? Vad ska vi prata om?

Aktiviteter vård och omsorg – sociala mötesplatser

Feel alive inside… är en bra beskrivning på känslan av kultur och sociala aktiviteter. Våra sinnen öppnas, kroppens må-bra-hormoner ökar, ögonen får liv, vi känner oss delaktiga och levande.

I en tid av digitalisering då antalet fysiska möten blir allt färre, då ökar det mänskliga mervärdets betydelse ännu mer. Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days aktiviteter och utifrån det kan användaren skapa mängder med kravlösa eller fartfyllda roliga aktiviteter. Textläsning varvas med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. Användaren får hjälp att göra skillnad i det mänskliga mötet och låter det digitala, stötta arbetet inför (förberedelsejobbet är gjort) och under aktiviteten då läsplattan används som ett tryckt magasin…dvs den ligger på bordet som en handledning. 

365 Happy Days är ett digitalt verktyg som skapar mångfald i det sociala innehållets aktivitetsutbud och gör kultur mer tillgängligt för alla. Det öppnar också upp för nya möjligheter om ni vill ha digitala träffar.

365 Happy Days är ett digitalt reminiscensverktyg som hjälper användaren att finna “triggers” och samtalsämnen som förenklar kommunikation med personer som har kognitiv svikt eller en demensdiagnos.

En dag ska vi dö - ALLA andra dagar ska vi LEVA!
365 Happy Days digitala almanacka är fylld med kultur & sociala aktiviteter
Klicka på bilden - Här finns det mer läsning om det globala målet nr 3

Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande

2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling. Agenda 2030 formulerar den övergripande visionen för hur världen ska se ut år 2030 och de 17 Globala målen utgör en mer detaljerad plan för vad världens länder måste åstadkomma för att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling. Att jobba med de globala målen är allas ansvar, att se möjligheter hur och på vilket sätt vi kan bidra och bli en del av förändringen mot hållbar utveckling. Med 365 Happy Days idébank kan du och din verksamhet bidra och bli en del av förändringen till det globala målet nummer 3, som handlar om att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

Varför uppfinna hjulet på nytt?

365 Happy Days är enkelt och flexibelt – Det funkar i både små och stora sammanhang, som individuella aktiviteter eller aktiviteter i grupp. På sociala träffpunkter, till eftermiddagskaffet, som studiecirkel, ute i solen på en parkbänk, som cafeprogram, kulturaktiviteter, samkväm, inne i lägenheten hos en sängliggande, fredagsmys, volontärbesök, digitala träffar, dagverksamhet, guldkantsstunder eller som en rolig energipåfyllare en kvart före maten eller till kvällsfikat. 365 Happy Days är en skattkista för äldreboenden, mötesplatser med social samvaro, studieförbund, volontärer, hemtjänst, personlig assistans, stöd och omsorg och högläsare.

Prova-på-aktiviteter ur 365 Happy Days idébank

Kaffets historia, rolig fakta & citat om kaffe
Marilyn Monroe - Världens älskling
Ingemar Johansson - Världsmästare 1959
Elvis Presley - The King of Rock´N Roll

Black Week Party - är en prova-på-aktivitet ur 365 Happy Days aktivitetsmaterial

Klicka på bilden så kommer du till aktiviteten

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB