Aktiviteter för äldre, sociala träffpunkter, studieförbund

aktiviteter-for-aldre-sociala-traffpunkter-studieforbund-valfardsteknik

Aktiviteter för äldre, Sociala träffpunkter & Studieförbund

365 Happy Days är en digital idébank med roliga och meningsfulla aktiviteter för äldreboenden. Ett tidsbesparande planeringsverktyg. Som gör det enkelt för personalen att planera och fixa roliga aktiviteter även när tiden är knapp. Quiz, kluringar, temadagar och musikaktiviteter. Inga krav på förkunskaper eller mycket personal. Och oavsett ålder eller etniskt ursprung. Är det enkelt för användaren att snabbt ”levla upp” och förvandla ett vanligt eftermiddagskaffe eller en lucka i schemat – till roliga och meningsfulla aktiviteter för äldre. Vilket indirekt bidrar till Agenda 2030:s globala mål nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande. 

VAD är det som skapar känslan av välbefinnande och livskvalitet…? När vi på grund av ålder eller hälsa inte kan leva fullt ut som vi själva vill.
Nya generationer äldre. Kräver nya former av aktiviteter och stimulans. Så då är frågan hur vi kan skapa meningsfulla aktiviteter för äldre? Det kanske är lätt att tänka, att det är stora och festliga event som vi ska ordna. Och visst är det jättetrevligt ibland! Jag skulle ljuga…om jag sa att jag inte älskar stora event. Men med 30 års erfarenhet som undersköterska och projektledare i äldreomsorgen, så säger jag som Ernst Kirchsteiger…

"Det är de små ljuspunkterna i vardagen – som gör den stora skillnaden!”

Min känsla är att det som mest höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet. Ända fram till livets slut. Det är att vara i ett meningsfullt sammanhang varje dag. Möten med människor. Samtal. Skratta och ha roligt. Känna sig delaktig. Prata om intressanta saker, berätta och tycka till. Lyssna på musik och känna gemenskap.

/Ankie Lidberg, Aktivitetscoach – Utvecklar digitala aktiviteter som inspirerar till ”365 Happy Days”

äldre människor sittandes runtom ett bord och utför aktiviteter

Vilka aktiviteter ska vi ordna? Vad ska vi göra? Prata om?

Färdiga aktiviteter hela året! Det är inte bara en dröm. Utan en fantastisk möjlighet genom abonnemang på 365 Happy Days digitala idébank – som är fylld med färdiga aktiviteter för äldreboenden träffpunkter & studieförbund. Som inspiration till personalen. Och för att göra aktiviteterna lättillgängliga när som helst – så finns aktiviteterna direkt i 365 Happy Days kalender. Användaren får ett tidsbesparande planeringsverktyg, fyllt med meningsfulla aktiviteter för äldre. Indirekt är detta en aktivitets/verksamhetsplanering för hela året!

 • Allt aktivitetsmaterial är digitalt och med ett klick – färdigt att användas direkt. Temadagar. Högtider. Kända personer. Quiz. Historiska händelser. Samt roliga och intressanta aktiviteter som passar till varje månad. Det finns mängder med roliga citat. Tips på samtalsämnen. Humor som lockar till skratt. ”Visste du att”. Kluringar. YouTube-klipp. ”Min omvända Bucketlist”. Musikaktiviteter, mallar och inspiration.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days aktiviteter. Och utifrån det kan användaren skapa mängder med kravlösa eller fartfyllda aktiviteter, som skapar delaktighet och höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet.

Idébank med tips på aktiviteter för äldreboende, Sociala träffpunkter & Studieförbund

Aktiviteterna i 365 Happy Days är enkla och flexibla. Vilket gör att de funkar i både små och stora sammanhang. Som individuella aktiviteter eller aktiviteter i grupp. På sociala träffpunkter, äldreboenden och dagverksamheter. För seniorer eller hos studieförbund som anordnar kulturaktiviteter och studiecirklar för äldre. Till eftermiddagskaffet eller som en rolig energipåfyllare en kvart före maten eller till kvällsfikat. Aktiviteterna gör det enkelt att ordna caféprogram, kulturaktiviteter, samkväm, fredagsmys och volontärbesök.

Studieförbund som ordnar kulturaktiviteter och studiecirklar för äldre

Många studieförbund har ett stort utbud av kulturaktiviteter och studiecirklar för äldre. De håller även i sociala aktiviteter på äldreboenden flera gånger per vecka. För studiecirkel- & aktivitetsledare är 365 Happy Days: En idébank som löser upp idétorka. Utvecklar verksamheten och skapar mångfald i aktivitetsutbudet. Det är också ett tidsbesparande planeringsverktyg. 

 • Det stora aktivitetsutbudet med kultur och sociala aktiviteter. Bygger indirekt på reminiscens – att väcka minnen från förr. 
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days aktiviteter. Och utifrån det kan användaren skapa mängder med kravlösa eller fartfyllda aktiviteter.
 • Kulturcafé. Samtalsgrupper med intressanta temapersoner eller historiska händelser. Fira högtider och uppmärksamma temadagar. Gnugga geniknölarna med kluringar och quiz. Eller höja feelgood känslan med ”Skivor till kaffet”. Roliga och meningsfulla aktiviteter som skapar delaktighet och höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet.

Tips på studiecirklar för äldre. Kulturaktiviteter med kända personer & historiska händelser

Alice Babs
Astrid Lindgren
Barbro ”Lill-babs” Svensson
Elsa Beskow
Alice Tegner
Greta Garbo
Selma Lagerlöf
Jenny Nyström
Karin Larsson
Karin Boye
Sveriges kvinnors historia
Folkhemmet
Smarta uppfinningar av svenska kvinnor
Tunnbrödbakning
Hembiträdet
Husmorsgymnastik
Kafferepet
Internationella kvinnodagen
Hattens historia
Badmode
Sju sorters kakor

1900-talet -Tidsanda – Mode – Flower Power – Svenska folkhemmet – Musik – Historiska händelser
1920-talet
1930-talet
1940-talet
1950-talet
1960-talet
1970-talet
Regalskeppet Vasa
Estoniakatastrofen
Catalinaaffären
Neil Armstrong landar på månen
Titanic

Tomas Ledin
Nils Ferlin
Alfred Nobel
Evert Taube
Stålfarfar
Ingemar ”Ingo” Johansson
Raoul Wallenberg
Ingvar Kamprad
Ivar Kreuger
Ingemar Stenmark
Gustaf Fröding
Carl Larsson
Olof Palme
Ingemar Stenmark
Viktor Rydberg
Flottare förr
Värnplikten och lumparminnen
Rallare och järnvägshistoria
Skogsarbetare
Ved en kluven historia
MADE IN SWEDEN Svenska mäns uppfinningar

Coco Chanel
Mark Twain
Marilyn Monroe
Oscar Wilde
Albert Einstein
Henry Ford
Abraham Lincoln
Martin Luther King
Winston Churchill
Elvis
Nalle Puh
Moder Theresa
Raoul Wallenberg
Nelson Mandela
Olof Palme
Benjamin Franklin

Skivor till kaffet är uppskattade Kulturaktiviteter

ABBA
Alice Babs
AliceTegner
Beatles
Björn Skifs
Dansbandens dag
Elvis Presley
Evert Taube
Frank Sinatra
Freddie Mercury
Ted Gärdestad
Tomas Ledin
Jukebox – önskemusik 20 olika teman.
Eller rösta fram bästa låten i olika musiktoppar (ex. ABBA, rockklassiker,70-talet, humor, melodifestivalen, psalmtoppen m.m) .
Musikquiz 50 & 60 -tal
Vem sjöng såhär?
Svensktoppen quiz. Svenstoppens historia
Melodifestivalen quiz, musiktopp, jukebox
Rockklassiker, rockens historia
Psalmtoppen 8 olika kategorier bl.a Sommar, påsk. kärlek
Regnigdag jukebox och roliga citat och fakta om regn
Gissa musik intro TV och film

Glassens historia
Potatisens historia
Kaffets historia
Chokladens historia
Honungsfakta
Hamburgarens historia
Ostens historia
Ölets historia
Tema äpplen
Svampens dag
Popcornens historia
Kanelbullens dag
Kräftpremiär
Surströmming

Kungafamiljen
Majlommans historia, Beda Hallberg
Katter
Guiness rekordbok
Änglar finns dom?
På bondgården
Bilens historia
Sportklassiker
Vasaloppet
Skogens konung

Välfärdsteknik produkt som skapar "Små ljuspunkter i vardagen"

 • Digitaliserat mervärde! Med 365 Happy Days får användaren hjälp att göra skillnad i det mänskliga mötet. Det digitala stöttar arbetet inför. (Genom att förberedelsejobbet till aktiviteten redan är gjort!) Under aktiviteten används det digitala materialet som en handledning. Läsplattan kan ses som ett tryckt magasin där användaren steg för steg får hjälp att genomföra aktiviteten.
 • Användaren får ett verktyg som gör det enkelt att sätta guldkant på tillvaron och skapa ”små ljuspunkter i vardagen”. På äldreboenden, sociala träffpunkter och studieförbund. Aktiviteterna är även ett perfekt samtalsmaterial för volontärer, hemtjänstpersonal, personlig assistans, högläsare, dagverksamheter, stöd och omsorg. Till social samvaro eller på digitala träffar. Där användaren vill skapa ”det goda samtalet”. 

Färdiga affischmallar & kalender med temadagar

 • För att inbjuda och väcka lusten att delta i olika aktiviteter. Och för att synliggöra verksamhetens aktiviteter, så finns det färdiga affischmallar till varje tema.
 • Under fliken ”aktuellt” på hemsidan finns det tips och inspiration. En kalender med temadagar, aktuella högtider och aktiviteter som passar till årstiden.
 • Genom abonnemang som tecknas årsvis. Får användaren tillgång till 365 Happy Days kalender med alla färdiga aktiviteter på hemsidan.
Kalender med tips på aktiviteter och temadagar maj 2023

Digitalt reminiscensverktyg som väcker triggers & förenklar kommunikation

Kulturella och meningsfulla aktiviteter för äldre

 • I linje med de svenska kulturpolitiska målen. ”Om allas lika möjligheter att delta i kulturlivet.” förenklar 365 Happy Days arbetet med att göra kultur mer tillgängligt för alla. Och integrerar det som en del i den ordinarie verksamheten. Till exempel på äldreboenden, där många har svårt att ta sig ut och delta i kulturevenemang.
 • När aktiviteterna är färdiga och förberedelsejobbet är gjort. Då ökar möjligheterna till fler spontana aktiviteter!
 • Det öppnar också upp nya möjligheter till digitala träffar. Med kultur, samtalsgrupper eller studiecirklar.
Klicka på bilden - Här finns det mer läsning om det globala målet nr 3

Aktiviteter för äldre - Globala målet nr 3 - Hållbar utveckling som främjar välbefinnande

2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling. Agenda 2030 formulerar den övergripande visionen för hur världen ska se ut år 2030. Det resulterade i 17 globala mål för vad världens länder måste åstadkomma. För att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling. Förändringar och engagemang för att jobba med de globala målen är allas ansvar. Att se möjligheter. Hur och på vilket sätt? Vi kan bidra och bli en del av förändringen mot hållbar utveckling.

Med 365 Happy Days idébank kan du och din verksamhet bidra. Ni kan bli en del av förändringen till det globala målet nummer 3. Som handlar om att säkerställa hälsosamma liv. Och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

 • Feel alive inside… är en bra beskrivning på känslan som kultur och sociala aktiviteter skapar. Det väcker våra sinnen och kroppens oxytacin (må-bra-hormoner) ökar.
 • Att dela upplevelser med andra uppmuntrar till goda samtal och skapar samhörighet.
 • Kultur och sociala aktiviteter skapar en känsla av livslust, välbefinnande och meningsfullhet i tillvaron. Aktiviteter som därför bör ses som ett förebyggande och hälsofrämjande redskap.

365 Happy Days skapar meningsfulla aktiviteter för äldre - hela året!

I en tid av digitalisering då antalet fysiska möten blir allt färre. Då ökar det mänskliga mervärdets betydelse ännu mer. Idébanken 365 Happy Days gör det möjligt för användaren att: Dagligen erbjuda meningsfulla aktiviteter för äldre. Med ett varierat aktivitetsutbud av kultur och sociala aktiviteter. Vilket indirekt bidrar till det Globala målet nr 3. Hållbar utveckling som främjar välbefinnande.

Du kan läsa mer om 365 Happy Days på WebbExpo Välfärdsteknik
Läs eller ladda ner en folder med kundreferenser och aktuell information om 365 Happy Days digitala idébank
Lämna gärna ett omdöme, vad du tycker om 365 Happy Days idébank. Det kan du göra på Google eller på Facebook , Hitta, Eniro

/Ankie Lidberg, Aktivitetscoach – Utvecklar digitala aktiviteter som inspirerar till ”365 Happy Days”

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Text & Layout: 365 Happy Days AB