Aktiviteter vid demens – Musik, verktyg som skapar välbefinnande

aktiviteter-for-aldre-sociala-traffpunkter-studieforbund-valfardsteknik

Aktiviteter vid demens & musik som verktyg för att skapa välbefinnande

365 Happy Days kan beskrivas som ett smart, enkelt och digitalt reminiscensverktyg. En idébank fylld med färdiga aktiviteter för hela året. Som gör det enkelt att planera och fixa aktiviteter och hjälper användaren att med text och musik, finna ”triggers” som stimulerar de kognitiva förmågorna. Vilket indirekt förenklar kommunikation med personer som har kognitiv svikt eller en demensdiagnos. 

Reminiscensverktyg som förenklar kommunikation & aktiviteter vid demens

Enkelt beskrivet är reminiscens en metod där man arbetar med kultur, historia och traditioner för att stimulera och väcka minnen från förr. Som stöd i reminiscensarbetet använder man ”triggers” som väcker associationer till olika teman och ökar lusten att kommunicera. Exempelvis musik, fotografier och YoutTube-klipp. Föremål, dikter och citat. Bilder på kända personer eller text om historiska händelser.

Idébanken 365 Happy Days är fylld med kultur och sociala aktiviteter. Indirekt bygger de flesta av aktiviteterna på reminiscens – att väcka minnen från förr. Allt aktivitetsmaterial i 365 Happy Days är digitalt och med ett klick – färdigt att användas direkt. Temadagar. Högtider. Kända personer. Quiz. Historiska händelser. Roliga och intressanta aktiviteter som passar till varje månad. Mängder med roliga citat och tips på samtalsämnen. Humor som lockar till skratt. ”Visste du att”. Kluringar. YouTube-klipp. ”Min omvända Bucketlist”. Musikaktiviteter, mallar och inspiration.

365happydays_idebank_meningsfulla_aktiviteter_for_aldre_kultur_och_sociala_aktiviteter_aldre

"Det är de små ljuspunkterna i vardagen – som gör den stora skillnaden!”

Visst är det roligt och festligt att delta på olika större event. Fast ibland måste vi också se det stora i det lilla! Stanna upp i hetsen kring att delta i eller anordna större och större aktiviteter. Vad är det egentligen som gör störst skillnad och skapar mest välbefinnande för en person med en demensdiagnos? På den frågan finns det troligtvis lika många svar som personer. Men många gånger är det små inslag i vardagen. I trygghet vid köksbordet eller i vardagsrumssoffan och liknande välbekanta situationer. Ett av de viktigaste redskapen till att skapa meningsfulla aktiviteter är ”Det goda samtalet”. Skratta och ha roligt. Känna sig delaktig. Prata om intressanta saker, berätta och tycka till. Lyssna på musik och känna gemenskap.

Stimulera de kognitiva förmågorna med samtal kring det som är aktuellt i samhället

Högtider, temadagar, historiska händelser, traditioner och kända personer är bra aktiviteter som sätter igång samtal. Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days aktiviteter. Utifrån det kan användaren skapa mängder med kravlösa eller fartfyllda och roliga aktiviteter. Syftet med alla aktiviteter är att skapa delaktighet och att höja känslan av välbefinnande och livskvalitet. Aktiviteterna är enkla och flexibla. De funkar i både små och stora sammanhang, som individuella aktiviteter eller aktiviteter i grupp. Textläsning varvas med citat, bilder, musik och samtal om olika fakta i texten.

Mångfald av aktiviteter en del i personcentrerad vård vid demens

Som en del i arbetet med personer som har en demensdiagnos, kan mångfalden på 365 Happy Days aktiviteter, göra det enklare att jobba med personcentrerad vård. 
Hur? På vilket sätt? Utan förkunskap i olika ämnen kan personalen ”vända på många stenar” för att hitta rätt intressen och ”triggers”, som gör det enklare att mötas i samtalet. Att lära känna en demenssjuk person och finna ”triggers” som öppnar upp slumrande minnen. 
Albert Einstein tittandes mot skärmen och digital idébank med färdiga aktiviteter
digital idébank med exempelvis quiz, icebreakers, temadagar med flera

Anpassa aktiviteter vid demens - utifrån deltagarnas kognitiva svikt

Tänk på ett välfyllt smörgåsbord där Du väljer ut bara det allra bästa som Du vill ha. Precis så är tanken med 365 Happy Days. Till varje tema finns det mycket aktivitetsmaterial. Beroende på hur mycket tid Du har. Vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten. Eller vilka intressen och historia de har. Så väljer Du vilka delar av aktiviteten som Du tycker passar. Exempel: Du ska ordna en aktivitet där temadagen ”kyssens dag” ska firas. Om deltagarna inte är så långt gångna i sin kognitiva svikt eller demenssjukdom. Då kanske Du väljer att läsa citat och rolig fakta om kyssar. Från samtalstipsen om kyssar får Du också igång en hel del roliga samtal. Du har skrivit ut mallen till musikquiz på temat kyssar, som ni lyssnar på och löser tillsammans.
 
Är deltagarna långt gångna i sin demenssjukdom?
Välj att bara lyssna på musiken som finns i aktiviteten. Vill du inte ha mina kyssar (Björn Skifs), Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar (Gösta jonsson), Kisses of fire (Abba), När jag kysser havet (Ulf Lundell) och så vidare. Sammanfattningsvis, med musik på dagens tema har Du skapat en kravlös aktivitet – som skapar välbefinnande!
 

Musik som verktyg för att skapa välbefinnande

Feel alive inside… är en bra beskrivning på känslan som kultur och sociala aktiviteter skapar. Våra sinnen vaknar och kroppens oxytacin (må-bra-hormoner) ökar. Oavsett ålder så är musik ett av de bästa och snabbaste sätten, att skapa gemenskap, glädje och välbefinnande. Varje känsla förstärks av Musik. Det är också ”triggers” som väcker minnen. Samt ökar förmågan till kommunikation och koncentration. Fram till för några år sedan, så var de bara några få lyckligt lottade som kunde fixa roliga musikaktiviteter (musik i vården). Men sen kom YouTube och ”Guldgruvan Spotify /Soundtrack”. På ett magiskt sätt förändrades våran tillgång på musik och möjligheterna att skapa välbefinnande. Helt utan egen musikalisk förmåga. Blev det enkelt att fixa alla möjliga roliga musikaktiviteter. Och att använda musik som ett verktyg för att skapa välbefinnande.

”Det behövs bara en sång, för att väcka tusen minnen”

De flesta av 365 Happy Days aktiviteter innehåller musik som är kopplat till det aktuella temat. Skivor till Kaffet är en uppskattad aktivitet som kan varieras med mängder av olika teman. Förutom årstid, temadagar, högtider och traditioner. Passar teman med väder, sport, humor. Historiska händelser, poesi, vänskap.1950-60-70-80-talet eller porträtt av kända personer. Elvisnostalgi, kulturcafé eller önska musik från jukeboxlista. Rösta fram en musiktopp eller gnugga geniknölarna med en musikquiz…det är exempel på musikaktiviteter i 365 Happy Days idébank. 

Läs mer om 365 Happy Days på WebbExpo Välfärdsteknik
Läs eller ladda ner en folder med kundreferenser och aktuell information om 365 Happy Days idébank

/Ankie Lidberg, Aktivitetscoach – Utvecklar digitala aktiviteter som inspirerar till ”365 Happy Days”

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Text & Layout: 365 Happy Days AB