Våffeldagen, Marie bebådelsedag & Vårfrudagen
- Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
- Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
- Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten.
- Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du…
- Det finns en quiz om våffeldagen som du kan skriva ut eller läs frågorna högt och låt deltagarna svara direkt efter varje fråga. Är frågorna för svåra för målgruppen eller om ni inte vill tävla – se då detta som tips på jättebra samtalsämnen. Visste du att…
- Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten.
- Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet
- Det finns få stunder som känns så gemytliga som de då man gläds med andra runt nygräddade, frasiga våfflor. Idag är det Marie bebådelsedag, våffeldagen och trandagen… alla sammanfaller de den 25 mars. Hur kommer det sig?
- Våffeldagen firas idag med att äta våfflor, men dagen har sitt ursprung i den kristna högtiden Jungfru Marie bebådelsedag.
- Dagen är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag.
- Marie bebådelsedag kallades förr ”vårfrudagen”, vilket i folkmun omvandlades till ”våffeldagen”. Med ”vår fru” avses jungfru Maria. Firandet av Vårfrudagen handlade om vårens ankomst och var ett tydligt sätt att markera övergången mellan vinter och vår. Under den här tiden fanns många föreställningar och sägner i folktron som var knutna till just vårfrudagen, exempelvis att kvinnor lättare blev gravida på denna dag (även jungfruar!)
- Tranornas återkomst till Sverige från sydligare breddgrader, brukar infalla i månadsskiftet mars–april. Det är ett säkert vårtecken. Förr hette det att ”tranan bär ljus i säng”, och uttrycket är känt sedan 1500-talet. Med det menas att det fortfarande är ljust när man går och lägger sig vid tiden för tranornas ankomst.
- ”Springa trana”, måla tranbilder och kanske få godis…Tranafton och trandagen uppmärksammas främst i de sydöstra delarna av vårt land och infaller 24–25 mars. I vissa delar av landet brukade man förr ”springa trana” på tranafton, vilket kunde innebära att springa runt huset med bara fötter, eller att springa och dela ut så kallade ”tranbrev” med teckningar på vårens budbärare tranan till grannar och familj.
- På en del håll ansåg man att de som inte släckte ljuset skulle gå sömniga hela sommaren. Den som la sig sist tranaftonen skulle få sprickor i fötterna under sommaren. Ett sätt att avvärja detta var att springa barfota runt huset just denna kväll.
- Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen avskaffades det året, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag – till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars.
- Våffeljärnet uppfanns och patenterades den 24 augusti 1869 av Cornelius Swarthout från New York.
- Det elektriska våffeljärnet kom på 1920-talet.
- Exakt hur länge traditionen med våfflor den 25 mars funnits vet man inte men våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.
- Finns det något bättre sätt att fira våffeldagen på än genom att sätta nytt världsrekord? Det tycker inte skådespelaren Jens Wieselblad Nilsson. Den 25 mars 2019 …efter tre timmars intensivt våffelgräddande på en mack i Härnösand, kunde Jens lägga sista våfflan på sitt höga men betänkligt svajiga våffeltorn.
- Måttbandet visade 73 centimeter, sex centimeter högre än den våffelhög som Cory Trimm, Spencer McCullough och Steve Garguilo byggde i Denver, USA, 26 maj 2018.– Det här är ju fantastiskt, jag trodde ju inte ens att det var möjligt, men det står ju där, sa en rörd Jens Wieselblad Nilsson när världsrekordet var ett faktum.
- Rekordet är än så länge inofficiellt eftersom ingen kontrollant från Guinness rekordbok var på plats.
Våffelväv är en vävteknik som ger tyget ett mönster likt våffeljärnets mönster. Både på tygets rätsida och avigsida finns löst liggande varp- och väftflotteringar (inslag) som är grupperade i rutor med tuskaft emellan.
Bill Bowermans design ledde till introduktionen av ”Moon Shoe” 1972. Skorna kallades så eftersom att våffelbanan sades likna de fotspår som astronauter lämnade på månen. Ytterligare förfining resulterade i ”Waffle Trainer” 1974, som hjälpte till att underblåsa den explosiva tillväxten av Blue Ribbon Sports/Nike.
Våfflor i skandinavisk stil, vanliga i de nordiska länderna , är tunna, gjorda i ett hjärtformat våffeljärn. Smeten liknar andra varianter. Den vanligaste stilen är söt, med vispad eller gräddfil och jordgubbs- eller hallonsylt, eller bär, eller helt enkelt socker, på toppen.
- I Norge är brunost och gomme också populära pålägg. Precis som med crèpes finns det de som föredrar en saltad stil med olika blandningar, som ädelost.
- I Finland är salta pålägg ovanliga; istället används vanligtvis sylt, socker, vispgrädde eller vaniljglass .
- På Island är den traditionella toppingen antingen rabarber- eller blåbärssylt med vispgrädde på toppen. Sirap och chokladpålägg är också populära substitut för sylten.
- Den svenska traditionen går åtminstone till 1400-talet och det finns till och med en speciell dag för ändamålet,
1. Maria fick besked av Ängel Gabriel att hon skall föda Guds son 2. Förutsägelse 3. 1966 4. Teckningar på vårens budbärare tranan 5. 70-80 km/timme 6. Hornborgarsjön 7. 4-7 kg 8. Grus grus 9. När andan faller på 10. Humör – om den är arg blir den röda fläcken större 11. Karin Boye 12. Ronja Rövardotter
Textkällor: https://regionmuseet.se/tranan-kommer-med-ljuset/, https://sverigesradio.se/artikel/7183613, www.nordiskamuseet.se, https://en.wikipedia.org/wiki/Waffle_iron Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube, SVT Öppet arkiv & Svensk film – Filmarkivet.se, Kungliga biblioteket. Radiofynd: Sveriges Radio. Layout: 365 Happy Days AB
365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!