Nya aktiviteter i 365 Happy Days

Nya aktiviteter i 365 Happy Days

Hej, Här vill jag kort presentera några av de ny aktiviteterna som jag har lagt in på 365 Happy Days idébank/almanacka. Ofta lägger jag in aktiviteterna några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt. I fortsättningen kommer nytt eventmaterial att få en kort presentation här /Ankie, 365 Happy Days

Tips på en NY TEmadag som är rolig & intressant året om

Nu då jag skriver det här har temadagen nyss varit men TE är ett roligt och intressant ämne året om. Den 21 maj har FN utsett som den internationella tedagen men temadagen firas även på många håll den 15/12 (som tidigare var den internationella Tedagen). Teproduktion och tebearbetning är det huvudsakliga försörjningsmedlet för miljontals familjer i de fattigaste länderna. Temadagen firas årligen sedan 2020 och förutom att främja hållbar produktion, konsumtion och handel är syftet med dagen att öka allmänhetens medvetenhet om teets betydelse för att bekämpa hunger och minska fattigdom.

I 365 Happy Days eventmaterial kan du läsa om Teets historia, vem som uppfann tepåsen, hur mycket koffein te innehåller jämfört med kaffe, hur te plockas, vilka som är de största teproducenterna i världen, hur du blir av med dålig lukt i skorna & hur du kan läsa framtiden i din tekopp. Dessutom finns det många inspirerande tecitat för alla teälskare…och rolig fakta.Visste du att Te är världens mest konsumerade dryck, efter vatten? 

2 fristående NYA Quiz om kända mammor

Snart morsdag och då kan det vara roligt med en quiz… men det här är ett material som passar när som helst under året.  Är frågorna för svåra för målgruppen eller om ni inte vill tävla – se då detta som tips på jättebra samtalsämnen. Visste du att… Här under får du en försmak av vilka frågor det är (men i eventmaterialet är det tre svarsalternativ då det är quizdags).

 • Vem sa: Det är med idéer som med små barn. Man tycker bäst om sina egna?
 • Vem spelade 1968 in ”Mamma är lik sin mamma. Ja, kvinnans lott i livet är densamma”?
 • Vad heter skådespelerskan som spelar mamma Donna i filmen ”Mamma Mia”?
 • Vem slog igenom 1946 när han sjöng ”Violer till mor” i radioprogrammet Frukostklubben?
 • Vem har skrivit sången med textraden: Och min mor sa till mej. Varför gifte du dej. Med en kvinna för hennes skönhets skull?

Eventmaterialet till Morsdag innehåller bakgrunden till varför vi firar morsdag, roliga historier och citat om mammor , musik och tips på samtalsämnen.

40 rykande färska minirebusar - Gissa vilka fåglar som bor i holkarna?

Nu har ni läge att ordna fågelskådning och gissa vilka fåglar som bor i holkarna! Kanske en tipsrunda ute i en park? Materialet kan delas upp på 2-3 tillfällen.

Minirebusarna är roliga kluringar där det gäller att komma på vilka ord eller fåglar som bor i holkarna. Alla rebusar är inte riktiga fåglar men kända uttryck…så det kan ta en stund innan man får in tänket. Den här aktiviteten funkar lika bra utan tävlingsmoment. Visa en bild i taget och låt deltagarna tänka högt, så att de tillsammans kommer fram till vilka fåglar det är. 

50 Citat & ordspråk om fåglar

Här finns en rykande färsk aktivitet med 50 kloka, roliga citat, liknelser och uttryck på temat fåglar.

Göra en höna av en fjäder – Försöka få något obetydligt att verka viktigt.

Ana ugglor i mossen – Ana något misstänkt, misstänka en dold fälla.

En svala gör ingen sommar - Ett enda tecken är inte underlag nog för att dra en definitiv slutsats.

Svensktoppens historia, nostalgiska låtar & 2 NYA quiz

Svensktoppen lades ner juni 1982. Radioledningen tyckte att programmet var för ”kommersiellt” och därför beslöt man att det skulle stoppas. Radioledningen slog fast att: ”Det går inte och det bör inte tävlas i musik!” Även Radionämnden konstaterade att radiolistor i allmänhet och Svensktoppen i synnerhet är farliga, eftersom de styr människors smak och plånbok! Om det här, listrekord & vinnarna av Svensktoppen – år för år, och mycket roliga fakta kan ni läsa och samtala om. Det finns Youtubeklipp och två fristående Quiz att gnugga geniknölarna med. 

fragor_vad_man_gillar

This or That eller ”Skulle du hellre…? är ett enkelt och roligt frågeformulär med syfte att starta upp nya samtalsämnen och lära känna en person eller grupp mer. Ibland kanske ni bara hinner svara på några frågor…men så bra…det betyder att det har väckt minnen och startat upp roliga samtal. Den här aktiviteten funkar både med en person och i grupp. Läs en fråga och låt deltagarna svara och kanske berätta eller motivera varför de väljer något hellre. Några exempel på frågor:

 • Skulle du hellre ha en fluga i sovrummet…eller en mygga?
 • Skulle du hellre njuta av en solig dag hemma…eller åka till stranden?
 • Skulle du hellre vilja höra fågelkvitter…eller vågskvalp?
 • Skulle du hellre ha en geting i köket…eller en stor spindel?
 • Skulle du hellre köpa en blombukett…eller plocka ängsblommor?
 • Skulle du hellre mjölka en ko…eller rida en häst?

Lämna ett svar