Sommarens Bucket List & nya aktiviteter

Sommarens Bucket List & nya aktiviteter

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteterna som jag har lagt in på 365 Happy Days idébank/almanacka. Ofta lägger jag in aktiviteterna några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till mig /ankie@365happydays.se

Sommarens Bucket List – Saker att göra i sommar

Vad är en Bucket List?

Jo, det är en lista på platser att besöka och saker eller upplevelser att göra under sommaren. Perfekt för alla som vill prova på någonting nytt, upptäcka vackra platser eller helt enkelt inte vet vad de ska hitta på. Kanske kan man se ”Sommarens Bucket List” som ett litet kom-i-håg-kvitto för allt det roliga man har gjort under sommaren.

 • Sommarens Bucket List innehåller några utmaningar och flera av ” sommarens måsten”. Listan finns för att inspirera till aktiviteter – tänk inte att allt måste göras.
 • Sommarens Bucket List har 62 små och stora upplevelser att bocka av och längst ner finns plats att fylla i fler saker som deltagaren har gjort.
 • Tips! Tävlingar är alltid uppskattat…låt alla som fyller i en Bucket List delta i utlottning av priser i slutet av sommaren. Det är inte den som har gjort flest aktiviteter som vinner. Alla som deltagit och har bockat av någon punkt på listan har samma vinstchans = lotten avgör. Om det finns tid så kan deltagarna berätta om de har något minne på listan som de vill berätta om.
 • Frågorna i ”Sommarens Bucket List” funkar även som aktivitet i en stor grupp. Användaren ställer frågorna: Är det någon som har….haft en fluga i sovrummet?  Alla deltagare svarar ja på de saker som de har gjort. I en stor grupp behöver man inte gå in lika djupt på svaren.
 • Den här aktiviteten behöver inte användas som en ”Bucket List”. Se det som 62 jättebra tips på samtalsämnen.

Temadagen – De vilda blommornas dag

 • De vilda blommornas dag är Sveriges, och Nordens, mest omfattande officiella blomstervandring.
 • De vilda blommornas dag startade i Danmark i slutet av 1980-talet och 2002 anslöt sig både Sverige och Norge till evenemanget som idag är ett samnordiskt arrangemang mellan de nationella botaniska föreningarna.
 • Ända sedan starten i Sverige, den 9 juni 2002, står Svenska Botaniska Föreningen (SBF) som huvudarrangör. 
 • De vilda blommornas dag sker en söndag i juni varje år, och tillägnas Nordens vilda flora.
 • Syftet med De Vilda Blommornas Dag är att bjuda in människor till vandringar i blommornas värld, så att vi tillsammans kan uppleva, njuta och bekanta oss med den mångfald av vilda växter som finns i vår närhet. På så vis kan vi skapa ett större intresse för vår flora och lyfta fram botaniken. Textkälla: https://devildablommornasdag.se/om
 • Om ni inte har möjlighet att ta er ut i naturen så kan ni skapa en härlig känsla där ni är. 1. Plocka vilda blommor och ställ fram en bukett på bordet – det doftar gott, är ett vackert blickfång och ger en härlig sommarkänsla. 2. Läs fina citat om blommor och lyssna på musik med blomtema. I aktivitetsmaterialet finns detta färdigt att använda direkt. Samtala om vilka vilda blommor som ni gillar bäst. 3. Tips! Bjud in någon kunnig person som berättar om olika vilda blommor.

Skivor till kaffet – Musiktoppen Ted Gärdestad

Ted Gärdestad, född 18 februari 1956 var en av Sveriges mest populära artister på 1970-talet. Han komponerade all sin musik själv och texterna skrevs av hans bror Kenneth Gärdestad. Tillsammans skapade de bl.a ”Jag vill ha en egen måne”, ”Sol, vind och vatten”, ”Ge en sol”, ”Satellit”, ”Oh, vilken härlig da'”, ”Himlen är oskyldigt blå” och ”För kärlekens skull”. I den här aktiviteten finns det intressant fakta om Teds liv som varvas med en musiktopp (där deltagarna röstar fram hans bästa låt.)

Musiktoppen – Rösta fram bästa låten innehåller:

 • Färdiga röstsedlar att skriva ut men ni kan naturligtvis välja att bara lyssna på musiken utan att rösta 🙂
 • De 10 låtarna på ”Musiktoppen Ted” finns som Youtubeklipp i aktiviteten. 
 • Det finns biografi och 17 intressanta fakta om Teds Gärdestads liv…visste du t.ex. att när Olof Palme mördades 1986 så blev Ted Gärdestad – felaktigt – utpekad i svenska medier som ”33-åringen”, personen på fantombilden av gärningsmannen. 

Brölloptraditioner, skrock, rekord & roliga citat

Bröllopet är för många livets stora höjdpunkt. Det är då man förhoppningsvis insett att man träffat den man vill dela resten av sitt liv med. Få högtider kan mäta sig med lika mycket fest och glamour, men förut var giftermålet mest en affärsuppgörelse. Bröllopsdagen räknades som den viktigaste, men också den farligaste, dagen i en kvinnas liv. En nyligen använd brudklänning ansågs även besitta magiska krafter. Till skydd mot onda makter utsmyckades brudklädseln med smycken och ädla stenar. En särskild brudklänning var dock inte något som en bondflicka hade råd med. I de flesta fall hade man en festklänning som skulle kunna användas vid alla högtidliga tillfällen, även vid begravning, så därför var klänningen oftast svart. I Aktivitetsmaterialet finns rolig läsning om möhippan, svensexa, brudkronan, morgongåva, ringarna och brudmodet förr.

Bröllopsaktiviteten innehåller:

 • 39 roliga samtalstips om bröllop & kärlek
 • 32 roliga bilder och citat om kärlek och bröllopsmarscher och kända bröllopssånger.
 • 12 stycken ”Barn svarar på frågor om Kärlek” och 21 stycken Språkliga HJÄRT-metaforer.
 • Knasiga rekord och skrock om kärlek och 35 ordspråk & talesätt om kärlek.
 • ÄKTENSKAPET – Sveriges Kvinnors historia.

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter som bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande. Allt material är digitalt och aktiviteterna är lätta att anpassa efter olika målgrupper med olika intressen och livssituationer. Det behövs inga förkunskaper eller mycket personal och oavsett ålder eller etniskt ursprung – så kan aktiviteter i verksamheten ske på samma sätt.