Nya aktiviteter & temadagar

Nya aktiviteter & temadagar

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka. Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Hundar - rolig fakta, världsrekord & citat

15 fakta du inte visste om hundar! I den här aktiviteten får vi bl.a svar på frågorna: Varför älskar hundar att bli kliade bakom öronen? Varför viftar hundar på svansen? Listan över de mest populära hundraserna i Sverige under det gångna året (flest antal nyregistreringar under 2021). Är det sant att 1 hundår = 7 människoår? Varför äter hundar konstiga saker? Vad är alla hundars dag/internationella hunddagen?

 • Vi får vetskap om olika världsrekord bl.a vilka hundar som äger rekorden: Största valpkullen. Högsta hopp av en hund. Flest tennisbollar som hålls i munnen. Längsta tungan på en hund. 
 • 17 kända hundar från filmer, tv-serier och böcker. Vilka känner du till?
 • 30 citat om hundar som får dig att skratta, andra kommer att smälta ditt hjärta <3
 • Idomatiska uttryck om hundar – vi får vetskap om vad följande uttryck betyder: Att göra en pudel, man kan inte lära gamla hundar sitta, det ligger en hund begraven, man ska inte döma hunden efter håren, slita hund, pudels kärna, klok som en pudel, jag mötte Lassie.

Surströmmingens historia, rekord & rolig fakta

15 saker du kanske inte visste om Surströmming! I den här aktiviteten får vi vetskap om: Vad är egentligen surströmming och varför luktar det så illa? Att konservera fisk genom jäsning/fermentering är det en svensk företeelse? När är det Surströmmingspremiär? Vem har gjort Vem har skrivit låten  Surströmmingspolkan en sång som blivit en klassiker?

Det finns ett snyggt allsångsblad med välkomstsång och snapsvisor (tema surströmming) att skriva ut.

Internationella dagen mot kärnvapenprov

I den här aktiviteten finns det textmaterial  om:

 • Stanislav Petrov – mannen som räddade världen.
 • Albert Einstein som var med om skapandet kring det den första atombomben och vi får
 • Svar på vanliga frågor om kärn­vapen, t.ex: Hur många länder har kärnvapen? Hur verkningsfulla är kärnvapen? Hur farlig är strålningen från en kärnvapensprängning?
 • Kärnvapnens historia

Dansbandens dag – Jukebox dansband

Dansbandens dag genomförs den första söndagen i september varje år. Initiativet till Dansbandens dag togs från början av nöjesparken Liseberg i Göteborg. Från 2004 har det på Liseberg samlats en rad framträdande dansband som under en hel dag bjuder på skön musik för en danssugen publik. Efterhand har fenomenet spridits runtom i landet och det finns många lokala tolkningarna av hur temadagen ska firas. Hur firar man Dansbandens dag? Det enklaste sättet är att lyssna på dansbandsmusik, läsa rolig fakta om dansband och samtala om era egna upplevelser av dans till olika dansband! Den här aktiviteten innehåller: Musikaktiviteten Jukebox dansband, textmaterial om dansbandens historia, Dansbandsupproret, Dansbandskampen, Svenska dansband och ett axplock av dansband i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. P.s…den här aktiviteten funkar närsomhelst under året.

Anne Franks dagbok 

Anne Frank var en judisk flicka som blev internationellt känd för sin dagbok som publicerades och skildrar hennes upplevelser under andra världskriget. Den 4 augusti 1944 hittade tyska soldater familjen, som fördes till koncentrationslägret Bergen-Belsen för att likvideras. I den här aktiviteten finns det textmaterial om Anne Franks liv och förintelsen.

Alla systrars dag - Roliga citat med hög igenkänningsfaktor

tva_systrar_som_brakar_om_sak_som_bada_vill_ha

Den 4 augusti är det ”Alla systrars dag”. Det är en dag då vi firar biologiska systrar såväl de medsystrar vi valt med hjärtat. Aktiviteten öppnar upp för samtal om egna minnen av systrar och den fungerar hela året inte bara som temadag den 4 augusti.

Vänsterhäntas historia & vänsterhäntas dag

20 fakta du inte visste om vänsterhänta! I den här aktiviteten får vi bl.a svar på frågorna: Varför är det en fördel att vara vänsterhänt i TV debatter? Hur stor chans är det att ett barn blir vänsterhänt? Hur kan en högerhänt vuxen lära ett vänsterhänt barn att knyta skorna? Varför dör dör ca 2 500 vänsterhänta människor varje år? I vilka land finns flest respektive minst vänsterhänta?Är det vanligare att kvinnor eller män är vänsterhänta? Hur ska man placera ett vänsterhänt barn i ett klassrum? Vilka positiva fördelar finns det med att vara vänsterhänt?

Vänsterhäntas dag (The Lefthanders Day) firas den 13 augusti varje år och instiftades av The Left-Handers Club 1992. The Left-Handers Club är en av alla föreningar som finns internationellt. Syftet med dagen är att öka medvetenheten hos den högerhänta majoriteten om de svårigheter som vänsterhänta upplever i vardagen,  särskilt barn.

Rolig fakta om kräftor & kräftpremiären

I den här aktiviteten får vi bl.a svar på frågorna:  Är det sant att kräftor går baklänges? Vilken dag ska man ha kräftskiva? Hur många kräftarter har vi i Sverige? Får vem som helst fiska kräftor? Hur tillagar man kräftor? Varför blir kräftor röda när man kokar dem? Varför byter kräftor skal ofta? Vad är skillnaden mellan en hon & en han kräfta & vad äter de? Vad äter man på en kräftskiva? Hur dekorerar man? Det finns även ett snyggt blad med snapsvisor (tema kräftor) att skriva ut.

Porslinets dag - fakta & nostalgi om klassiskt porslin

Porslinets dag är en temadag som infaller sista söndagen i augusti. Porslinets dag i Gustavsbergs hamn är en årlig och populär tradition då alla som älskar porslin och keramik har möjlighet att besöka Porslinsmuseet, fynda gammalt och nytt på torget, kika in hos konstnärer i ateljéerna, samt en mängd andra aktiviteter med anknytning till porslin och keramik. Porslinets dag arrangeras av bland andra Värmdö kommuns kultur- och fritidsenhet, Visit Värmdö och Gustavsberg Porslinsmuseum.

För oss som inte har möjlighet att delta på plats i Gustavsberg…så är det här ändå en rolig temadag att uppmärksamma – då vi kan prata om porslinets historia, nostalgi och svenska formgivare. Gustavsberg, Rörstrand, Uppsala Ekeby och Gefle har försett våra hushåll med mängder av klassiker genom åren. Aktiviteten innehåller: Fakta om funkisklassikern Pyro, Servisen Berså – youtubeklipp från porslinstillverkning och lite historia & nostalgi om klassiskt porslin. Har du någon favoritservis? P.s…denna aktivitet funkar närsomhelst under året!

Världsbroderidagen

Broderat handarbete
 • År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli
 • Det är Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d, med Kerstin Nettelblad i spetsen, som ligger bakom initiativet.
 • Fakta om temadagen och ett bildgalleri med 35 olika bonader & broderier. P.s…aktiviteten funkar närsomhelst under året!

Ropa snabbt! Rolig & enkel frågelek

 • Ropa snabbt är en rolig och enkel tävling som passar i många olika sammanhang. 
 • Du väljer en fråga (t.ex Ett flicknamn på bokstaven… som du väljer). Deltagarna ropar svaret och den som är snabbast får poäng.
 • Deltagarna kan tävla i lag…men det behöver inte vara en tävling, det kan bara vara en rolig icebreakers då ni har lite tid över.

Trädgårdens & skogens guld - Rabarber, blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron & sommarplågan mygg!

Mot slutet av juli och början av augusti börjar ”skogens guld”, ”guldet i norr” eller ”myrarnas guld”, att vara mogna för plockning. Vissa år lyser hjortronen med sin frånvaro men ibland så händer det …du kommer fram till en myr som fullkomligt lyser av guldgula solvarma mogna hjortron och det är bara att fylla hinken. Om du tidigare varit besvärad av mygg och knott -så märker du inte dem längre! I den här aktiviteten finns det citat och rolig fakta om rabarber, jordgubbsfakta & recept på en god efterrätt, blåbärsfakta, lite fakta om myggor och hur man ska göra för att bli omtyckt av de, fakta om hallon vars smak Harry Martinsson målande beskrev som ”ett solmättat ögonblick”.