Kaffets historia, Kaffe citat, Internationella Kaffedagen

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Kaffets historia - KaffeQuiz & Kaffe citat - Internationella kaffedagen

 • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
 • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
 • Kaffe är ett tema som funkar bra som en lite längre tematräff eller kvällsaktivitet.
 • Lukta på kaffebönor, läs om kaffets historia, kaffeförbud, ”kaffegök” & roliga citat om kaffe. Ta en påtår…varva med musik i ämnet, titta på bilder & roliga filmklipp. Ta en tretår & tävla i en kaffequiz. 
 • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
 • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

Kaffets historia började när Kaffeträdet upptäcktes i Etiopien på 800-talet

Enligt en etiopisk legend upptäckte en fåraherde uppe i bergen något märkligt. Hans får blev väldigt energiska när de åt av en röd frukt från ett grupp lågväxande träd. Fåren blev så energiska att de skuttade och hoppade omkring, pigga, glada och alldeles spattiga. Fåraherden blev nyfiken på bären. Smakade själv och upptäckte att även han blev väldigt pigg. Så han tog med sig de röda frukterna till en munk i ett närliggande kloster. Munken uppskattade dock inte hans upptäckt och kastade frukterna i eldstaden. Efter en stund började en fantastisk arom sprida sig från brasan. Och aromen fångade munkens uppmärksamhet.  Fascinerad tog han snabbt ut de rostade bären ur elden och malde dem. Sen lade han de malda bären i varmt vatten och bryggde det som sägs ha blivit världens första kopp kaffe.  

Detta är en av flera legender om kaffets ursprung. I och med att den omnämndes i skrift först på 1600-talet är det med största sannolikhet mer saga än historia. Det finns dock flera saker som tyder på att kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien och omgivande länder.

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
Kaffets-historia-prova-pa-aktiviteter-fran-365-happy-days-idebank

När smakar kaffe som bäst? Dricker du kok eller bryggkaffe?

 • Är du en kaffeälskare eller varför dricker du inte kaffe?
 • Smakar kaffet godare i en fin kaffekopp?
 • Dricker du helst kok eller bryggkaffe?
 • Vilket kaffemärke är godast?
 • När smakar kaffe som bäst? På morgonen? Ute i solen? Framför TV:n? På Café?
 • Ska koppen vara smal och rak eller ha en bred öppning?
 • Hur håller du i koppen och hur stort ska ”örat” vara?
 • Hur många ggr/dag dricker du kaffe?
 • Har du någon favorit designer på porslin?
 • Vilken är din favoritservis?
 • Har du något roligt kaffeminne?
 • Dricker du kaffe på fat? På bit?
 • Vilken kaffereklam är din favorit?

Fira internationella Kaffedagen! Men kaffets historia är roligt & intressant året om!

 • Sedan 2012 har temadagen ”Internationella Kaffedagen” firats i olika länder på olika datum. Men några nationer som firar samtidigt med Sverige den 29:e September är bl.a. Etiopien, Norge, England och USA.
 • När kom kaffet till Sverige? Från tullens dokument framgår det att det första kaffet kom till Sverige år 1685. Någon person hade då tagit med sig ett skålpund (knappt ett halvt kilo) kaffe.
 • Några år senare gick kaffe att köpa i landet. Dock bara på apotek som medicin. Kaffedrycken ansågs lindra och bota bl.a: huvudvärk, magbesvär, andnöd, njursten och svimning.
 • I början av 1700-talet hade Stockholm ett femtiotal kaffehus. Från början var det mest var män som drack kaffe, spelade kort och gjorde upp affärer. Länge var den exotiska drycken endast förbehållen de rika.
 • År 1740 kunde man köpa ett skålpund kaffe för femtio daler kopparmynt. Vilket motsvarade en årslön för en bonddräng.

Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker & fler citat om kaffe

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Hemliga klubbar för invigda kaffedrickare

 • Under delar av 1700-talet ville många förbjuda importvaran kaffe eftersom det ansågs missgynna Sveriges handel. Staten införde höga tullar och skatter på sådant som inte kunde tillverkas inom landet. Flera så kallade lyxvaror beskattades extra mycket t.ex: choklad, te och kaffe eftersom staten inte ansåg att dessa varor var nödvändiga för folket. Trots detta fortsatte svenskarna att köpa kaffe – det hade blivit en alltför viktig del av tillvaron och dessutom ansågs det nu ännu finare med de höjda priserna.
 • 1756 var det stor brist på spannmål i landet. Och då drev adel, präster och borgare igenom ett förbud mot brännvinstillverkning. Många bönder kokade av ilska. Som en hämndaktion drev de därför igenom ett kaffeförbud vid 1756 års riksdag. Eftersom att kaffet var de högre ståndens dryck.
 • Många kaffehusvärdar började då att servera kaffe i smyg och det fanns hemliga klubbar i städerna för invigda kaffedrickare. Om någon blev ertappad med kaffedrickande utdömdes böter. Men trots kaffeförbudet så efterlevdes det dåligt – kaffedrickandet gick helt enkelt inte att stoppa.

Carl von Linné varnade för kaffedryckens hälsovådliga egenskaper

 • ”Sverige hade förbud mot den hemska drycken kaffe, som var vanebildande och sades förstöra ungdomen”.
 • Kaffeförbudet upphörde efter ett antal år men infördes igen under tre olika perioder 1794–1796, 1799–1802 och 1817–1823.
 • En intensiv debatt fördes om kaffets för- och nackdelar. Carl von Linné tillhörde dem som varnade för dryckens hälsovådliga egenskaper. Så här skrev han på 1760-talet: ”Den synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande.” Han medgav dock att drycken kunde ha potential som medicin för ”dem som äro matta, dästa, flegmatiska och feta”.
 • Myndigheterna ansåg att kaféerna bidrog till ökad fylla och oreda i Stockholm. Eftersom kaffet var så dyrt så tvingades många stockholmare välja de billigare dryckerna öl, vin och sprit.

YouTube-klipp med kaffereklam från Gevalia och Löfbergs

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
Ransoneringskort för kaffe och te utfärdad av Statens livsmedelskommission under andra världskriget .
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Kaffeträdet namngavs av Carl Von Linné

 • År 1753 gav Carl von Linné kaffeplantan det vackra namnet Coffea arabica – baserat på antagandet att växten hade sitt ursprung på Arabiska halvön. Det latinska namn är Coffea och det finns över 120 olika arter ur Coffea släktet. Trots att det finns många arter så är det främst två sorter som används för produktion och konsumtion. Coffea Arabica står för ungefär 75-80% av hela världens kaffeproduktion och Coffea Robusta står för resterande 20%.

Vilka är de största kaffeproducerande länderna?

 • Kaffeträd finns i mer än 50 olika länder och växer i det som kallas “bönbältet”, dvs. i ett bälte runt jorden, i nivå med ekvatorn. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder som är involverade i att producera kaffe.
 • De fem största kaffeproducenterna är Brasilien, Vietnamn, Colombia, Indonesien och Etiopien. På en klar förstaplats kommer Brasilien som med sitt enorma kaffeplantage producerar hela 2 600 000 ton kaffe per år, vilket nästan är en tredjedel av all världens kaffe.

Hur växer kaffeträd och kaffebönor?

 • Kaffeträden, som kan bli 10 meter höga, beskärs hårt på plantagerna för att underlätta plockningen av kaffebönorna. De växer då på bredden istället och liknar mest buskar som inte blir mer än 2 till 4 meter höga.
 • Kaffeträdet är ovanligt – beroende på hur varmt och soligt det är, blommar det flera gånger på en säsong. Det innebär att en och samma gren samtidigt bär blommor, omogna bär och mogna bär och därför får skördas vid flera olika tillfällen.
 • Kaffebönan är i själva verket ett frö inuti ett saftigt rött kaffebär. Oftast innehåller bäret två stycken frön, men ibland finns det bara ett frö.
 • När busken är 7-8 år ger den som mest frukt och i genomsnitt brukar en buske producera cirka 2000 mogna kaffebär per skörd, vilket motsvarar cirka 2,5 kg frukt. I slutändan resulterar det i cirka 500 gram nyrostat kaffe.

Vad är det som styr kaffepriset i världen?

 • Den mest inflytelserika faktorn som avgör priset på kaffe i hela världen är vädret i Brasilien. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe, och gör att priserna höjs.
Kaffeträdet har jasmindoftande blommor och är nära släkt med Gardenian.
Omogna kaffefrukter.Det tar minst ett halvår, ibland uppemot nio månader innan bäret blivit fullmoget. Kaffeträdets första bär kommer efter 3 till 4 år.
En erfaren bärplockare kan samla in sex till sju korgar per dag. Den mogna frukten är röd och innehåller två frön. Beroende på odlaren så instrueras ibland plockarna att inte plocka de gröna bären, då bönorna i bären inte är mogna. Detta inträffar främst när man ska tillverka kaffe av bättre kvalitet där plockarna får bättre betalt för sitt arbete.
År 1753 gav Carl von Linné kaffeplantan det vackra namnet Coffea arabica - baserat på antagandet att växten hade sitt ursprung på Arabiska halvön.

Rolig fakta om kaffets historia

 • Att dricka kaffe ”på bit” och att fatsörpla kaffe, ansågs fint på 1700-talet men i takt med att seden spreds till vanligt folk, började finfolket förakta vanan.
 • Från att ha varit de välbeställda männens dryck, blev kaffet en allemansvara som även arbetarklassen hade råd med att dricka. Man kan säga att kaffe blev svenskarnas nationaldryck åren före och kring 1900-talets början.
 • I samma veva kom den stora och viktiga köksuppfinningen – järnspisen. En kaffebrännare uppfanns som rostade bönorna ovanpå spisen, i en speciell lockförsedd panna.
 • Vanligtvis köpte man bönorna hela för att rosta, mala och koka dem i hemmet. I fattiga familjer blandades kaffet ofta ut med surrogat i någon form. Det kunde vara cikoria, maskrosrötter, sockerbetor eller rostad råg. Ofta återanvändes sumpen flera gånger med resultat att kaffet blev allt tunnare och mer utspätt tills man kostade på sig att slänga i en nypa nymalda bönor.

Då lanserades Coca cola och tog världen med storm!

I vilket land dricks det mest kaffe? Och hur påverkas vi av koffein?

 • Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja.
 • Finland är det land som dricker mest kaffe i världen (12 kilo om året per person), följt av Norge 9,9 kilo, Island 9,0 kilo, Danmark 8,7 kilo, Nederländerna 8,4 kilo och Sverige 8,2 kilo. (Obs! I viss statistik ligger Sverige på 2:a plats med 11 kg/person.)
 • Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein och det var den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge som upptäckte det.
 • Koffeinet i kaffe påverkar frigörandet av dopamin i hjärnan, vilket både påverkar vår koncentration och produktivitet. Kaffe kan därför ha en positiv effekt på vårt humör.
 • Mörkrostat kaffe kanske verkar starkare men innehåller faktiskt mindre koffein är ljusrostat.

Om mördarsniglar och hur kaffe ska förvaras

 • Om grannens katt brukar göra sina behov i din rabatt, sprid ut lite kaffesump blandat med apelsinskal så slipper du objudna gäster!
 • Bli kvitt mördarsniglar! Sprid ut lite kaffesump i trädgården, sniglarna gillar inte syran i kaffesumpen och håller sig på säkert avstånd.
 • Kaffesump bör inte slängas ut på marken eller förvaras så att det är tillgängligt för fåglar och vilda djur, de kan bli koffeinförgiftade vilket kan vara dödligt för dem.

I Japan kan du bada i kaffe. På Yunessun spa i Hakone kan gästerna bada i alla möjliga vätskor som vin, choklad, te och kaffe.

 • Förvara aldrig ditt kaffe i kylen. Inget tar död på kaffets smak lika effektivt som fukt, och fukt är precis vad som uppstår när kaffet tas in och ut ur kylen. Lämna ditt kaffe i skafferiet, där det är mörkt och torrt.
 • Även vid sval och lufttät förvaring behåller malt kaffe sina fina aromer endast i runt tio dagar.
 • Kaffe utan grädde är en sång av Gösta Jonsson utgiven av Mjölkcentralen 1938. I refrängen nämns ”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar, och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek säg?” Sången betraktades som reklam och bannlystes därför i Sveriges Radio.

Roliga kaffe citat

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

YouTube-klipp om kaffetåren och depressiva tankar

Gnugga geniknölarna med KaffeQuiz - Även bra tips på samtalsämnen

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Här finns rätt svar till KaffeQuiz

1. Gevalia 2. Owe Thörnqvist 3. 1600-talet 4. Gösta Jonsson 5. Sången betraktades som reklam 6. Jarl Kulle 7. Tore Skogman 8. ca 11 kg 9. Olja 10. Starkt kokkaffe med torkat renkött 11. Etiopien 12. Kaffebrännare 13. Innan göken hördes på morgonen 14. Små läckra kvinnor 15. Cafe 7:an, Fem droppar kaffe & fyra små feta killar som sjöng…

Kallt kaffe & heta kvinnor spar tid & andra roliga kaffe citat

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Vissa dårfåglar bringar otur

 • Enligt folktron fanns uppfattningen att det bringade otur och att man kunde bli ”dårad” eller ”gökdårad”, av att höra vissa fåglar. Främst de första vårfåglarna, där Gök & Lom ofta nämndes.
 • Hörde man en gök (Dårfågel =fågel som dårar) på fastande mage, riskerade man att få svälta under året. Sjukdomssymtomen som ”dårandet” ledde till, beskrivs ofta som ett borttvinande tillstånd med trötthet, blekhet och avmagring.
 • För att undvika risken att bli ”dårad”, var det viktigt att inte gå ut på fastande mage (vara på nykter mage). Man borde alltid ha ätit något, om så bara en brödbit. Denna matbit har fått olika namn som ”dårbit & fågelbit”. I England kallas den för cuckoo’s morsel (gökens munsbit) och uttrycket kaffegök (kaffekask) härstammar från denna föreställning. Bästa sättet att undvika att bli ”Dårad” var därför att börja dagen med en kopp kaffe, spetsad med brännvin.

Tips för en lagom stark kask eller gök

Gör såhär för att få en lagom stark kask eller gök: Lägg en tioöring i botten av koppen och häll på kaffe tills myntet inte syns. Häll sedan på okryddat brännvin tills myntet syns igen. Ser man två mynt har man redan intagit tillräckligt med kask 😉 

Affischmall 1
Mall Kaffequiz
Kaffebilder, Pinterest
Kaffekoppar, Pinterest
Kaffepannor, Pinterest
Viktig info om Spotify
Musiklista Kaffe

Textkällor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffe, https://popularhistoria.se/vardagsliv/mat-dryck/sa-blev-kaffet-sveriges-nationaldryck, https://www.ica.se/buffe/artikel/nar-kom-kaffet-till-sverige/, https://www.svd.se/forsta-svensk-att-dricka-kaffe-smakar-stekta-artor, https://www.beansincup.se/i-vilket-land-dricker-man-mest-kaffe/, https://www.gevalia.se/, https://www.lofbergs.se/, sv.wikipedia.org/wiki/Dårfågel  Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB