Kaffets historia, Kaffe citat, Internationella Kaffedagen

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Kaffets historia - KaffeQuiz & Kaffe citat - Internationella kaffedagen

 • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
 • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
 • Kaffe är ett tema som funkar bra som en lite längre tematräff eller kvällsaktivitet.
 • Lukta på kaffebönor, läs om kaffets historia, kaffeförbud, ”kaffegök” & roliga citat om kaffe. Ta en påtår…varva med musik i ämnet, titta på bilder & roliga filmklipp. Ta en tretår & tävla i en kaffequiz. 
 • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
 • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

Kaffets historia började när Kaffeträdet upptäcktes i Etiopien på 800-talet

Enligt en etiopisk legend upptäckte en fåraherde uppe i bergen något märkligt. Hans får blev väldigt energiska när de åt av en röd frukt från ett grupp lågväxande träd. Fåren blev så energiska att de skuttade och hoppade omkring, pigga, glada och alldeles spattiga. Fåraherden blev nyfiken på bären. Smakade själv och upptäckte att även han blev väldigt pigg. Så han tog med sig de röda frukterna till en munk i ett närliggande kloster. Munken uppskattade dock inte hans upptäckt och kastade frukterna i eldstaden. Efter en stund började en fantastisk arom sprida sig från brasan. Och aromen fångade munkens uppmärksamhet.  Fascinerad tog han snabbt ut de rostade bären ur elden och malde dem. Sen lade han de malda bären i varmt vatten och bryggde det som sägs ha blivit världens första kopp kaffe.  

Detta är en av flera legender om kaffets ursprung. I och med att den omnämndes i skrift först på 1600-talet är det med största sannolikhet mer saga än historia. Det finns dock flera saker som tyder på att kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien och omgivande länder.

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
Kaffets-historia-prova-pa-aktiviteter-fran-365-happy-days-idebank

När smakar kaffe som bäst? Dricker du kok eller bryggkaffe?

 • Är du en kaffeälskare eller varför dricker du inte kaffe?
 • Smakar kaffet godare i en fin kaffekopp?
 • Dricker du helst kok eller bryggkaffe?
 • Vilket kaffemärke är godast?
 • När smakar kaffe som bäst? På morgonen? Ute i solen? Framför TV:n? På Café?
 • Ska koppen vara smal och rak eller ha en bred öppning?
 • Hur håller du i koppen och hur stort ska ”örat” vara?
 • Hur många ggr/dag dricker du kaffe?
 • Har du någon favorit designer på porslin?
 • Vilken är din favoritservis?
 • Har du något roligt kaffeminne?
 • Dricker du kaffe på fat? På bit?
 • Vilken kaffereklam är din favorit?

Fira internationella Kaffedagen! Men kaffets historia är roligt & intressant året om!

Internationella Kaffedagen firas sedan 2012 i olika länder runt om i världen. I Sverige firas den den 29:e september tillsammans med länder som Etiopien, Norge, England och USA. Kaffet kom till Sverige år 1685 då någon person tog med sig ett skålpund kaffe. Några år senare började kaffe säljas på apotek som medicin eftersom det ansågs lindra och bota en rad sjukdomar. I början av 1700-talet fanns det ett femtiotal kaffehus i Stockholm, men det var mest män som drack kaffe och gjorde upp affärer där. Kaffe var länge en exklusiv dryck som bara de rika hade råd med, och år 1740 kostade ett skålpund kaffe femtio daler kopparmynt, vilket motsvarade en årslön för en bonddräng. Idag är kaffe en dryck som är tillgänglig för alla, och det är en populär dryck runt om i hela världen.

Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker & fler citat om kaffe

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Hemliga klubbar för invigda kaffedrickare

Under 1700-talet var kaffe en populär importvara i Sverige. Men enligt vissa ansågs det missgynna Sveriges handel och höga tullar och skatter infördes på lyxvaror som choklad, te och kaffe. Trots detta fortsatte svenskarna att köpa kaffe och det blev en viktig del av tillvaron. 1756 infördes ett förbud mot brännvinstillverkning. Många bönder kokade av ilska och som en hämndaktion drev de därför igenom ett kaffeförbud vid 1756 års riksdag. Kaffe ansågs vara en dryck för de högre stånden och många kaffehusvärdar började servera kaffe i smyg. Det fanns även hemliga klubbar för invigda kaffedrickare och böter utdömdes om någon blev ertappad med att dricka kaffe. Trots kaffeförbudet fortsatte svenskar att dricka kaffe och förbudet efterlevdes dåligt. Kaffedrickandet gick helt enkelt inte att stoppa.

Carl von Linné varnade för kaffedryckens hälsovådliga egenskaper

Under en period i Sveriges historia rådde det förbud mot den ”hemska drycken kaffe” som ansågs vanebildande och sades förstöra ungdomen. Förbudet infördes och upphävdes flera gånger under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Den intensiva debatten om kaffets fördelar och nackdelar ledde till att många kända personer uttalade sig om dryckens hälsovådliga egenskaper. Carl von Linné menade att: ”Den synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande.” Han medgav dock att drycken kunde ha potential som medicin för ”dem som äro matta, dästa, flegmatiska och feta”.

Myndigheterna ansåg att kaféerna bidrog till ökad fylla och oreda i Stockholm, samtidigt som kaffe var en dyr dryck som endast kunde avnjutas av de mer välbeställda. Detta ledde till att många stockholmare istället drack billigare drycker som öl, vin och sprit. Trots att kaffet var förbjudet under vissa perioder, så fortsatte dess popularitet att växa i Sverige och idag är kaffe en av de mest omtyckta dryckerna i landet.

YouTube-klipp med kaffereklam från Gevalia och Löfbergs

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
Ransoneringskort för kaffe och te utfärdad av Statens livsmedelskommission under andra världskriget .
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Kaffeträdet namngavs av Carl Von Linné

År 1753 fick kaffeplantan namnet Coffea arabica av Carl von Linné. Han antog att växten härstammade från Arabiska halvön, vilket gav upphov till namnet. Coffea är det latinska namnet för släktet som omfattar mer än 120 olika arter. Trots att det finns många sorter är det bara två som används för kaffeproduktion och konsumtion. Coffea Arabica står för 75-80% av all världens kaffeproduktion medan Coffea Robusta står för resterande 20%. Båda sorterna har sin egen karaktär och smakprofil, vilket gör att kaffeälskare kan välja och njuta av olika varianter beroende på sina preferenser.

Vilka är de största kaffeproducerande länderna?

Kaffeträd är en av de mest vanliga växterna runt om i världen, och det finns i mer än 50 olika länder. Kaffeträden växer i det som kallas “bönbältet”, vilket är ett bälte runt jorden som ligger i nivå med ekvatorn. Ungefär 25 miljoner bönder är involverade i att producera kaffe, och det är en av de mest odlade grödorna i världen.

Brasilien är den största kaffeproducenten i världen och står för nästan en tredjedel av all världens kaffe. Med sina enorma kaffeplantage producerar Brasilien hela 2 600 000 ton kaffe per år. Utöver Brasilien är Vietnamn, Colombia, Indonesien och Etiopien också stora producenter av kaffe.

YouTube-klipp om kaffetåren och depressiva tankar

Hur växer kaffeträd och kaffebönor?

Kaffeträden är en imponerande syn med sina upp till tio meter höga grenar, men på plantagerna beskärs de hårt för att underlätta plockningen av kaffebönorna. Då växer träden på bredden och liknar mer buskar som inte blir högre än två till fyra meter. Det är ovanligt att ett kaffeträd blommar flera gånger på en säsong, men det är möjligt beroende på hur varmt och soligt det är. Grenarna bär då samtidigt blommor, omogna bär och mogna bär, vilket gör att skörden kan ske vid flera tillfällen.

Kaffebönan är faktiskt ett frö inuti ett saftigt rött kaffebär. De flesta bären innehåller två frön, men ibland finns det bara ett. När kaffebusken är 7-8 år gammal producerar den som mest frukt. En buske ger i genomsnitt cirka 2000 mogna kaffebär per skörd, vilket motsvarar cirka 2,5 kg frukt. I slutändan resulterar detta i ungefär 500 gram nyrostat kaffe.

Vad är det som styr kaffepriset i världen?

Brasilien är världens största producent av kaffe och står för en tredjedel av den globala produktionen. När vädret i Brasilien är dåligt påverkas produktionen negativt, vilket kan leda till en framtida brist på kaffe. Det är även värt att nämna att andra faktorer, som politiska och ekonomiska förhållanden i kaffeproducerande länder, kan påverka priserna.

Kaffeträdet har jasmindoftande blommor och är nära släkt med Gardenian.
Omogna kaffefrukter.Det tar minst ett halvår, ibland uppemot nio månader innan bäret blivit fullmoget. Kaffeträdets första bär kommer efter 3 till 4 år.
En erfaren bärplockare kan samla in sex till sju korgar per dag. Den mogna frukten är röd och innehåller två frön. Beroende på odlaren så instrueras ibland plockarna att inte plocka de gröna bären, då bönorna i bären inte är mogna. Detta inträffar främst när man ska tillverka kaffe av bättre kvalitet där plockarna får bättre betalt för sitt arbete.
År 1753 gav Carl von Linné kaffeplantan det vackra namnet Coffea arabica - baserat på antagandet att växten hade sitt ursprung på Arabiska halvön.

Rolig fakta om kaffets historia

Kaffe är idag en av Sveriges mest populära drycker och det är svårt att tänka sig en dag utan en kopp eller två. Men visste du att kaffekulturen har förändrats genom åren? På 1700-talet ansågs det finare att dricka kaffe ”på bit” och att fatsörpla kaffe. Det var en sed som enbart var för de välbeställda männen. Men i takt med att kaffedrickandet spreds till vanligt folk, började finfolket förakta vanan. Kaffet blev istället en allemansvara som även arbetarklassen hade råd med att dricka, och det blev så småningom svenskarnas nationaldryck under tiden före och kring 1900-talets början.

Under 1800-talet utvecklades nya tekniker för att tillverka och förädla kaffe, vilket gjorde det mer tillgängligt för allmänheten. Järnspisen var en av de stora uppfinningarna som möjliggjorde enklare tillagning av kaffe hemma. Dessutom uppfanns en kaffebrännare som gjorde det möjligt att rosta bönorna direkt på spisen, vilket var en stor förbättring jämfört med tidigare metoder.

Trots att kaffet blev mer tillgängligt i takt med tekniska framsteg så var det fortfarande en lyxvara för många under 1800-talet. I fattiga familjer var det vanligt att blanda kaffet med surrogat för att förlänga det och göra det mer ekonomiskt. Detta kunde vara allt från cikoria, maskrosrötter, sockerbetor eller rostad råg. Dessutom var det vanligt att man återanvände kaffesumpen flera gånger vilket gjorde att kaffet blev allt tunnare och mer utspätt tills man till slut köpte nya bönor.

Då lanserades Coca cola och tog världen med storm!

I vilket land dricks det mest kaffe? Och hur påverkas vi av koffein?

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och används av miljontals människor varje dag. Det är intressant att notera att kaffe är den näst mest handlade varan efter olja. Finland är det land som dricker mest kaffe i världen, med en genomsnittlig konsumtion på 12 kilo per person och år. Därefter följer Norge med 9,9 kilo och Island med 9,0 kilo. Danmark, Nederländerna och Sverige ligger också högt på listan med en genomsnittlig konsumtion på 8,7, 8,4 och 8,2 kilo per person och år, respektive. Det är dock viktigt att påpeka att vissa statistiska analyser placerar Sverige på andra plats, med en genomsnittlig konsumtion på 11 kilo per person och år. 

Det är känt att kaffe innehåller koffein, ett uppiggande ämne som kan öka vår koncentration och produktivitet. Koffein påverkar frisättningen av dopamin i hjärnan, vilket är en signalsubstans som kan öka vårt humör och vårt välbefinnande. Den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge upptäckte koffein som ett ämne i kaffe år 1819. Sedan dess har koffein blivit en viktig ingrediens i många drycker och livsmedel runt om i världen.

Det finns dock en vanlig missuppfattning att mörkrostat kaffe innehåller mer koffein än ljusrostat kaffe. Faktum är att mörkrostat kaffe faktiskt innehåller mindre koffein än ljusrostat kaffe. Det beror på att koffeinet bryts ner när kaffebönorna rostas längre tid och vid högre temperaturer.

Om mördarsniglar och grannens katt

Brukar grannens katt göra sina behov i din rabatt? Då är det en bra idé att använda kaffesump blandat med citrusfrukter (t.ex: apelsinskal) för att avvisa katter och sniglar från din trädgård. Men det är viktigt att tänka på att kaffesump kan vara skadligt för vilda djur och fåglar om de får i sig för mycket koffein. Därför är det viktigt att inte sprida ut för mycket kaffesump på marken eller förvara den på ett ställe där den kan nås av djur. Om du vill bli av med mördarsniglar i trädgården kan du också använda kaffesump, eftersom sniglarna vanligtvis inte gillar syran i kaffesumpen.

I Japan kan du bada i kaffe. På Yunessun spa i Hakone kan gästerna bada i alla möjliga vätskor som vin, choklad, te och kaffe.

Hur ska kaffe förvaras? Varför bannlystes "Kaffe utan grädde"?

Att förvara kaffe på rätt sätt är viktigt för att behålla dess arom och smak. En vanlig missuppfattning är att det är bra att förvara kaffe i kylen. Men faktum är att kaffe inte ska förvaras i kylen eftersom det kan ta skada av fukten. När kaffebönorna utsätts för fukt, förlorar de sin smak och arom. Det är därför bättre att förvara kaffet i en torr och mörk plats, som skafferiet.

Det är också viktigt att tänka på att kaffets smak och arom försvinner med tiden. Även om du förvarar ditt kaffe på rätt sätt, kommer det att förlora sin smak efter en viss tid. Vanligtvis behåller malt kaffe sina aromer i ungefär tio dagar. Därför är det bäst att köpa mindre mängder kaffe och förbruka det inom en rimlig tid för att uppleva dess fina smak och arom.

”Kaffe utan grädde” är en sång som skrevs av Gösta Jonsson och gavs ut av Mjölkcentralen 1938. Sången ansågs vara reklam och därför förbjöds den att spelas i Sveriges Radio. Refrängen i sången lyder ”Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar, och kärlek utan kyssar är väl ingen kärlek säg?”. Sångtexten berättar om hur viktigt grädde är för att kaffe ska smaka gott, och hur viktigt kyssar är för att kärlek ska kännas verklig. Även om låten inte fick spelas i radion, blev den ändå populär och har blivit en klassiker inom svensk musik.

Roliga kaffe citat

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Gnugga geniknölarna med KaffeQuiz - Även bra tips på samtalsämnen

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Här finns rätt svar till KaffeQuiz

1. Gevalia 2. Owe Thörnqvist 3. 1600-talet 4. Gösta Jonsson 5. Sången betraktades som reklam 6. Jarl Kulle 7. Tore Skogman 8. ca 11 kg 9. Olja 10. Starkt kokkaffe med torkat renkött 11. Etiopien 12. Kaffebrännare 13. Innan göken hördes på morgonen 14. Små läckra kvinnor 15. Cafe 7:an, Fem droppar kaffe & fyra små feta killar som sjöng…

Kallt kaffe & heta kvinnor spar tid & andra roliga kaffe citat

kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen
kaffets-historia-kaffe-citat-internationella-kaffedagen

Vissa dårfåglar bringar otur

Enligt folktron fanns uppfattningen att det bringade otur och att man kunde bli ”dårad” eller ”gökdårad”, av att höra vissa fåglar. Främst de första vårfåglarna, där Gök och Lom ofta nämndes. Denna föreställning har funnits i många kulturer runt om i världen, inklusive Sverige. Om man hörde göken på fastande mage ansågs det vara en varningssignal om att man riskerade att svälta under året. Symptomen som följde av att höra göken på fastande mage var ofta trötthet, blekhet och avmagring.

För att undvika risken att bli ”dårad” var det viktigt att inte gå ut på fastande mage. Det ansågs vara bäst att alltid ha ätit något, även om det bara var en brödbit. Denna matbit fick olika namn som ”dårbit” och ”fågelbit”. I England kallas det för cuckoo’s morsel (gökens munsbit), och uttrycket kaffegök (kaffekask) härstammar från denna föreställning. Bästa sättet att undvika att bli ”dårad” var därför att börja dagen med en kopp kaffe, spetsad med brännvin.

Tips för en lagom stark kask eller gök

Gör såhär för att få en lagom stark kask eller gök: Lägg en tioöring i botten av koppen och häll på kaffe tills myntet inte syns. Häll sedan på okryddat brännvin tills myntet syns igen. Ser man två mynt har man redan intagit tillräckligt med kask 😉 

Affischmall 1
Mall Kaffequiz
Kaffebilder, Pinterest
Kaffekoppar, Pinterest
Kaffepannor, Pinterest
Viktig info om Spotify
Musiklista Kaffe

Textkällor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffe, https://popularhistoria.se/vardagsliv/mat-dryck/sa-blev-kaffet-sveriges-nationaldryck, https://www.ica.se/buffe/artikel/nar-kom-kaffet-till-sverige/, https://www.svd.se/forsta-svensk-att-dricka-kaffe-smakar-stekta-artor, https://www.beansincup.se/i-vilket-land-dricker-man-mest-kaffe/, https://www.gevalia.se/, https://www.lofbergs.se/, sv.wikipedia.org/wiki/Dårfågel  Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB