Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen uppe i höger hörn. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Världsturismdagen 27 september

1980 instiftade FN:s världsturismorganisation – World Tourism Day. Sedan dess firas Världsturismdagen den 27 september varje år. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om turismens betydelse och dess sociala, kulturella, politiska och ekonomiska värde – över hela världen. I den här aktiviteteten finns det fakta om temadagens syfte och roliga citat om resor.

Stevie Wonder – yngsta musikern som nr 1 på Billboard Top 100

Oavsett vilken generation man tillhör har man antagligen hört flertalet av Stevie Wonders låtar. Stevie Wonder är en amerikansk sångare, låtskrivare, skivproducent, musiker och social aktivist. Han skrev på sitt första skivkontrakt när han bara var elva år och fick sin första hit när han var tretton. Några av hans kända låtar är ”I Just Called to Say I Love You.”, ”Signed, Sealed, Delivered I’m Yours” , ”Isn’t She Lovely”, ”Superstition” och ”You are the Sunshine of My Life. I den här aktiviteten finns det 18 intressant fakta om Stevie Wonder och Youtubeklipp med 12 av hans mest kända låtar.

Världsdagen för lantbruksdjur (World Farm Animals Day)

  • Det är en amerikansk organisation vid namn Farm Animal Rights Movement som startat denna temadag för att lyfta fram de dåliga förhållanden som vissa husdjur drabbas av, skapa debatt och främja medvetenhet i hopp om att något kan göras för att förbättra deras liv.
  • Sedan 1983 sker det årliga firandet av Världsdagen för lantbruksdjur den 2 oktober på den indiske ledaren Mahatma Gandhis födelsedag. Mahatma Gandhis lära handlar om icke-våld mot alla levande varelser och ett av hans kända citat används flitigt i debatten: ”En nations storhet och dess moraliska framsteg kan bedömas utifrån det sätt på vilket dess djur behandlas.”
  • Medan World Farm Animals Day har ett viktigt, och sorgligt ursprung, i den meningen att den skapades för att öka medvetenheten om lidande, kan dagen firas på olika sätt. I den här aktiviteten har 365 Happy Days valt att ta fram rolig och intressant fakta om lantbruksdjur i Sverige. Ett annat bra sätt att uppmärksamma dagen är genom att donera till en välgörenhet för djurskydd som du väljer.

Lösviktsgodisets dag

  • Det är Hemmakväll – Sveriges största godisbutikskedja – som hösten 2015 lanserade ”Lösgodisets dag”. Temadagen firas sista helgen i september.
    Idag är det självklart att plocka och välja sitt eget godis…men kommer du ihåg när man fick gå till kiosken med några ören eller en krona på fickan? Ofta stod man först i kö, sen gick man fram till luckan och tittade in på godiset som låg uppradat i olika burkar. Vad är det där för smak? Vad kostar den? Och så pekade man på de sorter man ville köpa, varpå kioskbiträdet stoppade godiset i en påse, med en liten tång eller sked.
  • I den här aktiviteten finns det tips på samtalsämnen kring godis, fakta och citat om choklad + en quiz om choklad.

Kinesiske läraren & filosofen Konfucius födelsedag

28 september har Konfucius födelsedag
Den kinesiske läraren och filosofen Konfucius föddes 551 f.Kr. Konfucius betecknas ibland som religionsgrundare men han ägnade sig mer åt etik och moralfilosofi än religion. Tankar om Gud och livet efter detta saknas i hans lära. Han försökte lära människorna att leva i harmoni med varandra. I den här aktiviteten finns flera av Konfucius kloka citat om livet.

Två fristående quiz om hösten

Världsdagen för synskadade

Internationella ögondagen – World Sight Day (WSD) – infaller andra torsdagen i oktober varje år. Syftet med temadagen är att fokusera och skapa global uppmärksamhet på blindhet och synnedsättning. I den här aktiviteten finns det textmaterial om: Punktskriftens uppfinnare – olika typer av synnedsättningar – vita käppen – Ledarhundar – 10 Tips på hur vi kan ledsaga & underlätta för synskadade

Skivor till kaffet - Musikunderhållning - Tema Höst

Icebreakers & 30 fina citat om hösten

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter som bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande. Allt material är digitalt och aktiviteterna är lätta att anpassa efter olika målgrupper med olika intressen och livssituationer. Det behövs inga förkunskaper eller mycket personal och oavsett ålder eller etniskt ursprung – så kan aktiviteter i verksamheten ske på samma sätt.