Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen uppe i höger hörn. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Höga klackars dag - 28 roliga citat om skor

Blåsor, fula förhårdnader, ömma och missbildade tår och rädslan varje gång du vinglar till i de där stilettklackarna …är vad många av oss ändå står ut med för  ”Vill man vara fin får man lida pin”, heter det ju. Oavsett om du älskar höga klackar eller inte så är det här en aktivitet med lite fakta om hur höga klackar påverkar oss och så finns det massor av roliga och tänkvärda citat om skor. Visste du till exempel att:

  • Det sägs att skönhet ligger i betraktaren öga och i så fall ser du faktiskt bättre ut i klackar. En studie har undersökt hur attraktiva personer i olika skor uppfattas av de som ser på och ja, de med höga klackar uppfattades som snyggare. 
  • I Ryssland arrangeras ett lopp där alla springer i högklackat.
  • Enligt en undersökning så blir en av fem kvinnor mer exalterade av ett par nya skor än av sin partner.

Mor - & farföräldrar - 45 citat & roliga historier

Man brukar ju säga att barnbarn är livets efterrätt. Att bli mor- eller farförälder innebär för många att plocka russinen ur kakan.

National Grandparents Day, mor- och farföräldrarnas dag, är en temadag i USA. Dagen har firats officiellt i kalendern sedan 1978 men instiftades redan 1970 av Marian McQuade. Grandparent’s day bygger på tanken att uppvakta sina mor- och farföräldrar. Dagen firas söndagen efter Labor Day (Labor Day är en federal helgdag i USA som firas den första måndagen i september). Mor- och farföräldrarnas dag uppmärksammades i svenska medier först 2007. 

Det här är en rolig aktivitet med mycket humor och värme som får igång samtalen och passar året om! Prata också om era egna minnen av far & morföräldrar eller kanske hur det är att vara det.

citat-mor-och-farforaldrar-aktivitet-for-aldre

Riksdagsval - Reformer - Folkomröstningar - Valvindar förr

I den här aktiviteten finns det rolig och intressant läsning om: Kampen för den kvinnliga rösträtten i Sverige, hur fungerar ett riksdagsval (här finns en quiz ni kan testa också). Guidad tur i riksdagen,  viktiga reformer, gamla valaffischer, Sveriges nationella  folkomröstningar, Sveriges statsministrar sedan 1936 och massor med kända citat om politik. Den här aktiviteten fungerar närsomhelst under året.

Estoniakatastrofen - En av de mest traumatiska händelserna i svensk historia

En av de mest traumatiska händelserna i svensk historia, inträffade natten till den 28 september 1994. Med 989 personer ombord, varav 803 passagerare, lämnade passagerarfärjan M/S Estonia Tallinns hamn med Stockholm som destination på kvällen den 27 september. Fakta om händelseförloppet och räddningsarbetet och Sju viktiga förbättringar som har tillkommit efter Estoniakatastrofen

Musik & biografi om Freddie Mercury och rockbandet ”Queen”

De flesta känner nog igen hans röst. Den berör miljontals hjärtan & lämnar efter sig enorm gåshud. ”Bohemian Rhapsody”-stjärnan Freddie Mercury lämnade jordelivet för många år sedan men genom hans musik fortsätter han leva kvar. I den här aktiviteten lyssnar vi på Queens fantastiska musikskatt & får vetskap om 25 intressant fakta om Freddie Mercury.

Kulturarvsdagen - Bildgalleri från Jävre Qvarnmuseum i Piteå

Skivor till kaffet – Earth, Wind & Fire

21 september - Internationella Alzheimerdagen

Internationella Alzheimerdagen är en dag då demensföreningar över hela världen, sprider kunskap om demenssjukdomar genom föreläsningar, öppet hus och olika aktiviteter. I den här aktiviteten finns det textmaterial om Alzheimer. Det finns även 27 Youtube-klipp med kända tv-program som väcker nostalgi & skratt.

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Text och Layout: 365 Happy Days AB