Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen uppe i höger hörn. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Äggfakta - Äggets dag - Citat kring hönshuset

Den andra fredagen i oktober firas temadagen ”Äggets dag” (World Egg Day) över hela världen.
Äggets Dag instiftades av IEC (International Egg Commission) 1996 och har sedan dess firats av äggfans runt om i världen. Det här är en rolig aktivitet som passar närsomhelst under året. I den här aktiviteten finns det bl.a:

 • Youtube-klipp från hönsgården, Hönan Agda, Gullefjun m.m.
 • 11 roliga fakta om ägg & fjäderfä.
 • Svar på bl.a: Varför vänder en ruvande höna på sina ägg nästan 50 gånger om dagen? Hur gammal är en höna när den lägger sitt första ägg? Varför varierar storleken på ägg? Är det skillnad på vita och bruna ägg?
 • 32 välkända uttryck om ägg, hönor & tuppar.
 • Svenska Äggs undersökning om äggvanor
 • Världsrekord med ägg i olika former.

Internationella Nalledagen - Fiktiva björnar - Teddybjörnen Fredriksson

Nallebjörn, teddybjörn eller nalle är några av namnen på gosedjur i tyg eller annat mjukt material med stoppning. De flesta av oss har någon gång haft en nalle och det finns många välkända nallar i barnböcker…men vem var det egentligen som uppfann de gulliga och kramgoa leksaksbjörnarna? Det finns två versioner om vem det var som först skapade nallebjörnen…& i den här aktiviteten kan vi läsa båda versionerna. 

Dessutom innehåller aktiviteten textmaterial till: Fiktiva björnar – Teddybjörnen Fredriksson – Björnen sover – Vad är historien till ”Mors lilla Olle? – Visste du att Lasse Berghagen har designat en nalle baserad på sin egen barndoms nalle i samarbete med Nallegram och BRIS? Youtubeklipp med intressant fakta om vår svenska brunbjörn.

Grannens dag - Grannsämja eller arga lappar?

Grannar och grannsämja ett roligt och intressant ämne att prata om som vi alla kan skratta och känna igen oss i.

 • Icebreakers om grannar
 • Mindre arga lappar med ”tunna band”
 • Martin Luther King-priset till samverkans- & integrationsprojektet ”Goda Grannar”.
 • Grannsämjan sätts på hårdare prov under sommaren.
 • Så här tycker vi om grannar – Känner du igen dig i något påstående?
 • 16 grymt roliga citat om grannar
 • Youtubeklipp med låtar på ämnet grannar

Internationella dagen för lärare

Lärare är ett av världens äldsta yrken

 • Internationella dagen för lärare, även kallad Internationella lärardagen, Världslärardagen eller World Teacher’s Day – är en temadag som firas den 5 oktober varje år. Dagen instiftades 1994 av UNESCO (Förenta nationernas organ för utbildning.) 
 • Utbildning och kunskap är viktiga drivkrafter för samhällsutveckling. Temadagen firas över hela världen och syftet med dagen är att uppmärksamma lärares viktiga roll och betydelse för bra utbildning och utveckling i samhället.
 • I den här aktiviteten finns det lite statistik om lärare, Youtube-klipp om skolan, citat & roliga historier om lärare och elever. det finns det textmaterial.
 • Tidslinje med viktiga reformer i skolan.
 • Textmaterial: Så här kunde skoldagarna se ut

Alla chefers dag

Alla chefers dag är en temadag som infaller 16 oktober (infaller det på en helg firas temadagen på den närmsta veckodagen).
Vad det är som definierar en bra chef har vi nog alla olika åsikter om. När man googlar på chefers arbetsuppgifter så blir det snabbt en lista på ett hundratal punkter. En både komplex och omfattade uppgift som också är kul, utmanande och utvecklande.

 • I den här aktiviteten finns det samtalstips om vad vi tycker är viktigt hos en bra ledare
 • Lista med bra chefsegenskaper framtagna i olika undersökningar
 • Citat om chefer
 • Glimten i ögat humor om chefer & anställda

Offentliga måltidens dag

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och i samverkan med MATtanken koordinerar de ”Offentliga måltidens dag”. Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land och det är syftet med temadagen – att fler ska få upp ögonen för det. I den här aktiviteten har 365 Happy Days samlat icebreakers, musik, landskapsrätter, citat och talesätt som handlar om mat, t.ex: Allting har en ände…utom korven som har två!

Rolig fakta om slipsens historia & internationella slipsdagen

Har du någonsin undrat varför vi bär slips? Varför det är viktigt att öppna & lossa slipsknuten försiktigt? Ska slipsen sluta mitt på magen eller nedan för gylfen? Vad gör man om slipsen har blivit skrynklig eller man råkar spilla vin på den? Visste du att en person som samlar på slipsar kallas för Grabatolog? Det här och mycket, mycket mer får du svar på i den här aktiviteten. Det finns även flera tips på hur ni kan fira internationella slipsdagen 🙂

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. 365 Happy Days gör det enkelt att planera och fixa roliga aktiviteter som skapar mervärde och höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet – vilket indirekt bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande.