Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

champagne_champagnens_dag_kul_fakta_citat_aktivitet_for_aldre

Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen ”Våra kategorier” ovanför 365 Happy Days almanacka på startsidan. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Champagne! En bubblande historia med rolig fakta

 • Det är inte helt klart när och hur champagnens bubblande historia kom att bli den dryck som vi känner den idag.
 • Under 1600-talet började det eftertraktade stilla vinet från regionen Champagne, att uppvisa defekter. Det hade börjat bubbla, vilket på den tiden ansågs vara ett fel. I Frankrike var skapandet av den första mousserande champagnen alltså ett misstag. Det kallades ”djävulens dryck” eftersom flaskor exploderade eller korkar sprängdes som ett resultat av trycket i flaskan. 
 • ”Min gud, jag dricker stjärnor!” Det lär munken Pierre Pérignon ha utbrustit när han för första gången smakade champagne i slutet av 1600-talet. Då var han en ung vinintresserad munk och idag är han en av vinvärldens mest kända personer (som också har en champagne uppkallad efter sig).
 • Hur tillverkas champagne? Hur öppnar man en Champagneflaska? Vad betyder att sabrera champagne? Varför finns det två Champagnens Dag? I den här aktiviteten får vi vetskap om detta och en massa rolig fakta och rekord med champagne.
 • Det finns 20 kända citat om champagne och musik på temat champagne.

Kladdkakans dag & historia

Kladdkakan är platt, kletig och ligger ständigt i topp på receptsajterna. Alla kockar vill ha en egen variant på den och när sötsuget slår till, är Kladdkakan enkel och snabb att göra plus att den går att variera i det oändliga…men vem är det som uppfann kladdkakan? Det är omdiskuterat och det finns olika teorier…

I den här aktiviteten får vi vetskap om när temadagen instiftades, rolig fakta och en quiz om choklad.

Napoleonbakelsens dag & citat av Napoleon

 • Den 17 november firas Napoleonbakelsens dag. Numer har dock inte Napoleon namnsdag på den dagen som det var tidigare.
 • Napoleonbakelsen är en svensk variant av smördegsbakverket Mille-feuille – vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Det är smördegen, som delar sig i flera mycket tunna skikt, som gett bakelsen dess franska namn.
 • I den här aktiviteten finns det lite historia om Napoleonbakelsen. Det finns 15 citat av Napoleon Bonaparte och intressant läsning om ”Slaget vid Waterloo”. Varför gömde Napoleon handen under västen? Visste du att det var Napoleon som införde dagens numrering av hus, jämna nummer på ena sidan och ojämna på den andra. Det här och mycket mer intressant fakta finns det textmaterial till + några Youtubeklipp.

Alla singlars dag - Om dagens ursprung & roliga icebreakers

Enligt flera studier och undersökningar så är det bättre för hälsan att vara singel. Singlar sover bättre, tränar mer och är mer självständiga än personer som lever i relationer. Sen finns det förstås många saker som singelpersoner saknar från en relation. 

 • Lista med 18 bra saker som är en fördel med att vara singel!
 • 15 roliga citat om singlar
 • 24 Youtube videos med kända sånger på singeltemat.
 • Tips på samtalsämnen…bl.a ”Är det svårt att vara lycklig utan att ha en partner?”, ”Vad är det bästa/sämsta med att vara singel? Kanske att du slipper ligga vaken för att någon snarkar, pratar i sömnen, gnisslar tänder, har kalla fötter, sparkas, tar hela täcket eller kudden…eller att som singel slipper du plocka upp efter någon annan än dig själv.

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. 365 Happy Days gör det enkelt att planera och fixa roliga aktiviteter som skapar mervärde och höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet – vilket indirekt bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande.