Nya aktiviteter i 365 Happy Days

Nya aktiviteter i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen ”Våra kategorier” ovanför 365 Happy Days almanacka på startsidan. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Frank Sinatra – Är karaktären i Gudfadern baserad på Sinatra?

I’ve Got You Under My Skin, Fly Me to the Moon, Love and Marriage, My Way, New York, New York, Strangers in the Night och Somethin’ Stupid…listan kan göras lång med Frank Sinatras kända låtar. Frank Sinatra var en amerikansk sångare, skådespelare och producent som anses vara en av 1900-talets största sångare (han har sålt över 150 miljoner skivor världen över). Han var en berömd kvinnokarl och i en intervju till Aftonbladet, berättade den Svenska skådespelerskan Anita Ekberg, att Frank Sinatra var en bra älskare. Han friade men hon sa nej. I den här aktiviteten finns det citat och intressant textmaterial om hans liv, kvinnor, karriär och påståendet att en av karaktärerna i Gudfadern är baserad på Frank Sinatra. Det finns 12 Youtube-klipp på hans populäraste sånger.

Viktor ”Endast Tomten är vaken” Rydberg

Vem är Viktor Rydberg? Ja, han levde på 1800-talet och borde därför vara helt okänd för de flesta…men genom hans dikt ”Tomten” som idag är en klassiker, så är namnet Viktor Rydberg starkt förknippad med den svenska julen. Andra verk som fortfarande på 2000-talet är populära är bland annat julsagan ”Lille Viggs äventyr”, boken Singoalla och dikten ”Betlehems stjärna”. Den dikten tonsattes och omarbetades av Alice Tegnér och är idag mer känd som diktens inledningsord: ”Gläns över sjö och strand”. I den här aktiviteten får vi en inblick i hur den svenska tomten växte fram, eller som Arne Järtelius uttrycker det: ”Om illustratören Jenny Nyström är att se som den svenska tomtens mamma så är författaren Viktor Rydberg hans pappa, och Daniel Nyström, Jennys pappa och fotografisk modell för hennes första tomteteckningar, är i så fall jultomtens anfader.”

Gävlebocken - En julsymbol vars öde är omtalat internationellt

Gävlebockens historia börjar redan 1966. Då föddes idén om en enorm halmbock som skulle sättas upp på Slottstorget i Gävle för att locka besökare till Söder. Den 1 december 1966 kom den första bocken på plats. Sedan dess pryder Gävlebocken Slottstorget i Gävle varje år från första advent. Invigningen lockar tiotusentals Gävlebor och besökare. Den populära halmbocken kan följas via webbkamera och på sociala medier så länge han står på plats vid Slottstorget. I den här aktiviteten finns bakgrundshistoria om Gävlebocken, intressant fakta om bockbyggandet och Gävlebockens öde år för år.

1970 - talet mode, musik & historiska händelser

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB