Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Nya aktiviteter & temadagar i 365 Happy Days

Hej, Här kommer en kort presentation av nya temadagar och aktiviteter som nyligen har lagts in på 365 Happy Days idébank/almanacka.
Ofta läggs aktiviteterna in några veckor fram i tiden och då kanske du inte hittar nyheterna direkt – så kom i håg att kolla in på aktuellt. Om en aktivitet har ”försvunnit” ur almanackan…sök aktiviteten i sökfunktionen ”Våra kategorier” ovanför 365 Happy Days almanacka på startsidan. Vill även påminna om att alltid börja med att uppdatera sidan varje gång du använder läsplattan. Har du frågor och funderingar hör av dig till ankie@365happydays.se

Kakans dag - Kafferep - 7 sorters kakor

Kakans dag är en temadag som firas den 18 december varje år…och kakor är ju ett ämne som är älskat och uppskattat året om. I den här aktiviteten finns det textmaterial så att du kan läsa och prata om kafferep förr, ätordningen av de sju sorters kakorna och bakgrunden till skapandet av receptboken ”Sju sorters kakor”. Det finns citat och rolig fakta om Lyckokakor, Radiokaka, Önskekakor, Stenkakor, Pepparkakor m.m. Vi får svar på ”Hur stor är världens största Spettekaka?”. Och det finns tips på samtalsämnen kring vilka kakor som är godast? Lyckade & mindre lyckade kakbak

Skumtomtens dag & andra småskumma saker

  • Visste du att Cloetta började tillverka juleskum-godis redan 1934? Varje år sedan 2011 tillverkar Cloetta en begränsad upplaga juleskum med en ny spännande smak, bland annat smaker av knäck, polka, clementin, blåbär och lingon. Idag är skumtomten en populär ingrediens som används i recept för bland annat tårtor, Rockyroad och desserter.
  • Skumtomtens dag grundades i december 2012 av lärarna Sandra Andersson och Jonas Lundqvist som befann sig på en konferens. Under en av fikapauserna gjordes det statusuppdateringar på Facebook och båda två kände att även om julen var knappt en vecka bort så saknades det något på vägen dit. Skumtomtens dag firas alltid den 21 december.
  • I den här aktiviteten finns det mallar till tävlingen ”Gissa skumtomtar i en burk”. Enligt folktron var julnatten fylld av magi…om det och 25 Moderna skrock finns det textmaterial bland annat – Att gå på A-brunnar ger otur. Om man ser en svart katt gå över vägen, så betyder det otur. En hästsko är en vanlig lyckosymbol. Men ska hästskon vara vänd med rundningen uppåt eller neråt?

Julstjärnans dag & andra kända stjärnor

Julstjärnans dag firas den 12 december. I den här aktiviteten får vi veta historien bakom Julstjärnans dag ( som har firats sen 1852). Det finns många Youtube -klipp med känd STJÄRN-musik, rolig & intressant fakta om julstjärnor & andra kända stjärnor: Lilla Stjärna – Alice Babs, Filmstjärnor (samlarbilder), Stjärna i kanten, Stjärntecken, Vem tänder stjärnorna? Fungerar Horoskop? Ser du stjärnan i det blå? Stjärnorna i Öster, Betlehems stjärna och många andra kända stjärnor.

Städarnas dag - Icebreakers & roliga citat om städning

Städarnas dag infaller alltid den första måndagen i december. Syftet med temadagen är att uppmärksamma våra lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället. Städning är ett ämne som berör oss alla och vi har alla olika syn på den – därför är det här ett enormt roligt ämne som aktivitet. Förutom ekonomi är det städning som de flesta par grälar om. Vem ska städa? Hur ska städningen utföras och hur ofta? I den här aktiviteten finns det roliga citat med hög igenkänningsfaktor om städning, tips på samtalsämnen kring städning, Youtubeklipp med husmorstips från förr och moderna tips på ekostädning.

Brandvarnardagen – Tips från Brandskyddsföreningen & citat om eld

  • Brandvarnardagen infaller alltid den 1 december och allmänheten i hela norden uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar.
  • Brandvarnardagen är en temadag som är instiftad av nordiska ministerrådet. Syftet med dagen är att informera om brandsäkerhet och att uppmana allmänheten att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Många bränder sker under julmånaden. Orsaken är många gånger de levande ljusen men det är också viktigt att tänka på sladdar och kontakter till adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor. 
  • I den här aktiviteten finns det textmaterial om test av brandvarnare, Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips och tips för en ljus och säker jul. Det finns härliga Youtube-klipp på temat eld/fire och flera kloka & roliga citat om eld i olika former.

Internationella mansdagen, Movember & Mustaschkampen

Visste du att Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets årligen återkommande kampanj, som blandar humor med allvar för att bidra till forskning, utveckling och bättre vård, och samtidigt sprida kunskap om Sveriges vanligaste cancersjukdom. 

Den Internationella mansdagen uppmärksammas årligen den 19 november. Dagen instiftades år 1999 och firas idag i cirka 80 länder. Syftet med dagen är att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättra relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.

  • I den här aktiviteten finns det textmaterial och Youtube-klipp om Internationella mansdagen, Movember och Mustaschkampen. Vad är prostatacancer? Vanliga symtom på prostatacancer? 
  • Det finns rolig och intressant fakta om mustascher och en mustaschquiz

Världsdiabetesdagen

  • Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.
  • Upptäckten av insulin 1921 var ett stort genombrott som gjorde det möjligt att behandla diabetes, en dödlig sjukdom. I den här aktiviteten finns det textmaterial om temadagen, tidslinje om insulin och vanliga frågor om diabetes. Vad betyder den blå ringen som är logotype för Världsdiabetesdagen? Vad gör insulin i kroppen? Vad är insulinkänning & hur behandlas det? Vanliga tecknen på diabetes m.m. Det finns You-tube klipp om världsdiabetesdagen och musik på temat Blå & Blue.

Skivor till kaffet – Alla krossade hjärtans dag

Alla krossade hjärtans dag firas den 12 november. Statistiken säger att cirka 98% av alla människor någon gång lidit av olycklig kärlek…alltså är det här ett bra ämne till en aktivitet, som nästan alla kan relatera till. Teoretiskt sett kan man dö av ett ”brustet hjärta” …I den här aktiviteten finns det flera Youtube-klipp med klassiska krossade-hjärtan-sånger och många samtalsämnen om kärlek och olycklig kärlek.

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB