April – Tips på temadagar & aktiviteter – Inspirationsalmanacka

Tips på aktiviteter och temadagar i april. Människor vid en valborgseld

April - Inspirationsalmanacka med tips på temadagar & roliga aktiviteter

Hej! Här kommer tips på roliga och meningsfulla aktiviteter i april. Även om du inte har ett abonnemang, så får du bra ideér till er verksamhetsplanering. Vill du skriva ut ”Inspirationsalmanackan”? Då kan du göra det längre ner på sidan. 

Tips på några av mina egna favoritaktiviteter i april:

  • Första april är faktiskt en riktigt rolig dag. Även om du inte lyckas lura någon, så finns det enormt många gamla aprilskämt, som du kan förfasa dig över och skratta åt. 
  • Den 2 april varje år firas den ”Internationella barnboksdagen”. Syftet med temadagen är att uppmärksamma barnlitteratur, deras författare och illustratörer. Dagen är också till för att på olika sätt inspirera till läsglädje. Till minne av författaren H.C. Andersen födelsedag, valdes Temadagens datum. Håller du med om att vissa barnboksförfattare, har en förmåga att kunna fängsla generation efter generation av barn?
    Tips på hur aktiviteten kan genomföras! Välj ut några kända sagor. Ofta finns det förkortade versioner av sagorna, vilket är bra om ni vill hinna läsa och prata om många olika. Läs texten. Låt deltagarna berätta om sina minnen från författarna och dessa böcker. Vilka klassiska barnböcker blir du nostalgisk av? Har du läst någon bok flera gånger? Vilken barnboksförfattare är din favorit?
  • Den 6 april 1974 representerade gruppen Abba, Sverige vid Eurovision Song Contest i Brighton, Storbritannien. ABBA tog världen med storm och låten ”Waterloo” blev Sveriges första internationella seger. Vinsten banade väg för Abbas framgångsrika internationella karriär.

Titanic & Regalskeppet Vasa - Två intressanta historiska händelser

  • Den 11 april begav sig Titanic ut på sin jungfruresa. Det fanns 2 207 personer ombord och resan över Atlanten, skulle ta ungefär sex dagar. På natten den 14 april, körde Titanic på ett isberg och började snabbt att sjunka. Men eftersom att Titanic ansågs ”osänkbart”, så hade rederiet sparat in på antalet livbåtar. Det var 1 495 människor som omkom och 712 räddades. Det fanns 164 svenskar ombord på Titanic och av dem överlevde 44 stycken.
  • Regalskeppet Vasa sjönk också på sin jungfrufärd. Det skedde söndag den 10 augusti år 1628. På 1600-talet gjordes några försök att bärga Vasa. Men det misslyckades och gjorde att skeppet i stort sett glömdes bort. Ända fram tills 1956. Det var då som amatör arkeologen Anders Franzén, hittade platsen där det sjunkna regalskeppet låg. Han ansåg att det skulle bli en sensation om de lyckas med att bärga skeppet. Det tog några år av förberedelser men måndag den 24 april 1961 – då hände det! Regalskeppet Vasa lyftes äntligen upp över vattenytan – 333 år efter Vasas ödesdigra jungfrufärd. Regalskeppet Vasa har beskrivits som ett ”Militärt fiasko som blev turistsuccé”.

Världsbokdagen (Worldbookday) en dag för att njuta av böcker

  • Världsbokdagen, (Worldbookday) firas den 23 april. Det är en temadag som är instiftad av Unesco – Vilket är en FN organisation för utbildning, vetenskap, kultur och media/ kommunikation. Syftet med temadagen är att främja njutning av böcker och läsning. Även att hylla författare och uppmärksamma vikten av yttrande & tryckfrihet. Tips på hur temadagen kan firas! Välj ut en bok som passar till många i målgruppen. Läs högt. Låt eventuellt deltagare få medverka genom att läsa. Varva med samtal omkring händelser i boken och författaren. Har du lite tid…då tycker jag att det näst bästa, är att läsa några citat om böcker. Min erfarenhet av bokcitat, är att igenkänningsfaktorn brukar vara hög hos många bokälskare. 

”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. 

Trevlig påsk❤️ /Ankie, 365 Happy Days

Inspirationsalmanacka med tips på aktiviteter - april 2023

Almanacka_med_bilder_och_tips_pa_aktiviteter_april_2023

Klicka på bilden & se Instagramklipp med tips på temadagar & roliga aktiviteter

Klicka på den lilla bilden om du vill skriva ut almanackan

Almanacka_med_tips_pa_aktiviteter_april_23
Mall Inspirationsalmanacka

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Text & Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!