Aktuellt – Tips på aktiviteter – Kalender med inspiration MAJ

Kalender med tips på temadagar & roliga aktiviteter maj 2023

Hej, Den senaste månaden har säkert många sett Uppdrag gransknings serie ”När jag inte längre minns dig”. TV-programmen ger oss en nära inblick i personerna med demenssjukdom och anhörigas situation. De har verkligen lyckats spegla och ge en ärlig och verklighetsnära beskrivning av hur en demenssjukdom förändrar livet.

Det här ligger mig enormt varmt om hjärtat <3 Min familj har levt med Alzheimers sjukdom i drygt 10 år. Ett långsamt farväl av en älskad pappa morfar och make – som sakta försvunnit mer och mer. Nyligen har min pappa fått somna in. I stor sorg och saknad men i ljust och tacksamt minne bevarad. Med anledning av det, kommer majs nyhetsbrevet försent till er.

Digitala Alzheimerloppet 25-28 maj 2023

Jag vill uppmana er att delta i det Digitala Alzheimerloppet 25-28 maj 2023. Alzheimerloppet arrangeras av Alzheimerfonden för att samla in pengar till den viktiga forskningen för att hitta ett botemedel. Mer info finner du här Alzheimerloppet 

Här kommer tips på roliga aktiviteter och temadagar i maj. Även om du inte har ett abonnemang, så får du bra ideér till er verksamhetsplanering. Vill du skriva ut maj månads ”Inspirations kalender”? Då kan du göra det längre ner på sidan. Där finns det även tips på aktiviteter vid demens och kognitiv svikt.

Maj 2023 - Historiska händelser & Kalender med tips på aktiviteter

Kalender med tips på aktiviteter och temadagar maj 2023

Aktiviteter vid demens och kognitiv svikt

Med 30 års erfarenhet som undersköterska i äldreomsorgen. Samt mycket samvaro med min egen demensjuka pappa. Så finns det tre aktiviteter som (enligt mig) skapar en meningsfull tillvaro även hos personer med en långt gången demenssjukdom. Aktiviteterna är:

1. Det goda samtalet
2. Fika och godis
3. Musik som verktyg för att skapa välbefinnande

1.  Betydelsen av intellektuell och mental stimulans, i kombination med ”Det goda samtalet”. Är viktiga grundstenar i utformningen av aktivitetsutbudet. Att hitta ”friska minnen från förr”. Utgå från den demenssjukes intressen och historia samt lyssna på hens livshistoria. Aktiviteter som utgår från dessa kriterier ökar chanserna till att en person ska uppleva sin tillvaro som meningsfull.

2. Nybakat fika slår nästan alla andra dofter! Doft och smak väcker både sinnen och minnen. Som ofta blir spontana uttryck. Min pappa talade inte förståeligt de sista åren och reagerade i stort sett inte på någonting i slutet. Men när han fick mumsmums, godis eller söta bakverk. Då kom orden klart och tydligt. På Pitebondska sa han bland annat ”Häjn va gott!” (Det här var gott). Han visade också tydligt att han ville ha mer fika eller godis. Det fanns ingen tvekan om hur han njöt.

3. ”Det behövs bara en sång, för att väcka tusen minnen”. Musik förstärker varje känsla och är – oavsett ålder – ett av de bästa och snabbaste sätten, att skapa gemenskap, glädje och välbefinnande. Musik är ”triggers” som väcker minnen och ökar förmågan till kommunikation och koncentration.

Känslan av välbefinnande ökar ytterligare med Taktil massage. Enkelt beskrivet är det mjuka händer som ger beröring. Vid den mjuka beröringen frigörs må-bra-hormonet oxytocin som exempelvis lindrar smärta, skapar lugn, minskar ångest och stress,

Jag berättar gärna mer om vilka möjligheter 365 Happy Days kan skapa i er verksamhet. Hör av dig så bokar vi ett Teamsmöte för dig, aktivitetssamordnare, volontär, högläsare, studiecirkelledare, chef, kulturombud, trivselvärd eller aktivitetscoacher som jobbar med att planera och fixa sociala innehållet i er verksamhet.

”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. 

Ha en skön Maj❤️ / Ankie Lidberg, Aktivitetscoach 
Ankie@365happydays.se
070-6831967

365 Happy Days, Roliga aktiviteter alla dagar
Läs vad som ingår i abonnemangen och jämför priset för aktiviteter per vecka - med tiden det tar att skapa likvärdiga aktiviteter

Klicka på den lilla bilden om du vill skriva ut almanackan

Mall Inspirationsalmanacka

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Text & Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!