Marilyn Monroe historia – Marilyn Monroe citat

Marilyn Monroe historia - Världens älskling men vem var hon?

  • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
  • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
  • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
  • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
  • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
  • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

Så här började Norma Jeane Mortensons liv och Marilyn Monroes historia

Platinablont hår…farliga kurvor, knallröda läppar och ett ljuvt leende. En sexgudinna vars vita klänning blåser upp över ett ventilationsgaller och som förförde från filmduken. Marilyn Monroe var världens älskling. Hon syntes! Alla har vi sett bilder av henne. Men vem var hon? Vem var Norma Jean Baker?

Marilyn Monroe var en av Hollywoods mest ikoniska skådespelerskor. Hon föddes som Norma Jeane Mortenson 1926 i Los Angeles och fick en tuff uppväxt på grund av sin mammas psykiska problem. Norma flyttade runt mellan olika fosterhem och giftes bort vid 16 års ålder för att slippa hamna på barnhem. År 1945 upptäcktes hon av en armefotograf och började som pinupmodell vilket ledde till att hon fick sitt första kontrakt med Twentieth Century Fox ett år senare. Hon ändrade då sitt namn till Marilyn Monroe efter sin mormors efternamn. Hon tjänade 125 dollar i veckan i början av sin karriär men blev snabbt en eftertraktad skådespelerska. Monroe var känd för sin platinablonda frisyr, knallröda läppar och sexiga utstrålning. 

marilyn-monroe-citat
marilyn-monroe-historia-marilyn-monroe-citat

274 dagar varade Marilyn Monroes äktenskap nr 2 och fem år med make nr 3

Joe DiMaggio och Marilyn Monroe var båda kända personligheter inom sina respektive områden. Joe var en berömd basebollspelare och Marilyn var en välkänd skådespelerska och sexsymbol. De gifte sig 1954, men deras äktenskap varade bara 274 dagar på grund av deras olika livsstilar och personligheter. Under deras tid tillsammans bad Marilyn Joe att lova att lämna blommor på hennes grav varje vecka, om hon dog före honom. Joe höll detta löfte efter deras skilsmässa och besökte hennes grav tre gånger i veckan i tjugo år med sex röda rosor varje gång.

Marilyns tredje make var Arthur Miller, en känd pjäsförfattare som var elva år äldre än henne. De gifte sig 1956, men deras äktenskap höll bara fram till 1961. Under deras tid tillsammans kämpade Marilyn med personliga problem och psykisk ohälsa, vilket också påverkade deras äktenskap. Trots deras korta tid tillsammans var Arthur en viktig person i Marilyns liv och hjälpte henne med att förbättra sin karriär och personliga liv.

I hetaste laget

Marilyn Monroe var en av Hollywoods mest kända skådespelerskor under 1950- och 60-talet. År 1959 vann hon en Golden Globe för sin medverkan i filmen ”I hetaste laget”. Genom sin karriär spelade hon i totalt 30 filmer, men trots sin popularitet blev hon avskedad av filmbolaget 20th Century Fox efter att ha missat flera inspelningstillfällen. En annan minnesvärd händelse i Marilyns karriär var när fotografen Bert Stern fotograferade henne för Vogue. Bildserien, som blev känd som The Last Sitting, visade Marilyn i en serie nakenbilder som än idag räknas som några av de mest ikoniska bilderna i modevärlden.

Trots att Marilyn inledningsvis mest uppskattades av män för sin sexiga image, så blev hon mot slutet av sitt liv också en förebild för kvinnor. Hon hade skapat sin egen karriär och förmögenhet, något som var ovanligt för kvinnor under den tiden. Marilyn Monroe var en self-made woman som inspirerade många kvinnor i sin samtid och fortsätter att inspirera kvinnor än idag.

Tänkvärda Marilyn Monroe citat

marilyn-monroe-citat

Happy Birthday Mr President sjöng Marilyn Monroe i en klänning med 2500 strasstenar

Marilyn Monroe sjöng ”Happy Birthday” till president John F. Kennedys på hans födelsedagsfirande i Madison Square Garden år 1962. Detta var en mycket uppmärksammad händelse, då Marilyn Monroe var en av de mest berömda kvinnorna i världen vid den tiden och president Kennedys födelsedagsfirande var ett mycket stort evenemang. Hennes framträdande var mycket uppmärksammat på grund av den sensuella stilen hon använde sig av när hon sjöng sången till presidenten.

Hon var klädd i en klänning med 2500 strasstenar. Den vackra kreationen var så tajt att hon var tvungen att sys in i den, stygn för stygn. Hennes klänning från kvällen, såldes 1999 på auktion för närmare åtta miljoner. Många människor spekulerade i om det fanns någon romantisk koppling mellan Marilyn Monroe och John F. Kennedy, men det har aldrig bekräftats. FBI-dokument från 1960-talet visar att man anklagar Monroe för att ha deltagit i sexorgier med alla bröderna Kennedy.

Låten "Candle in the wind" är en hyllning till Marilyn Monroe

”Candle in the Wind” är en låt som skrevs av den brittiska sångaren Elton John år 1973. Låten är en hyllning till den legendariska skådespelerskan Marilyn Monroe, vars karriär och liv tog slut alltför tidigt. I låten beskriver John Monroes framgångar och motgångar under hennes korta tid på jorden. 1997 framförde Elton John en omarbetad version av låten vid prinsessan Dianas begravning. Texten omarbetades för att passa Dianas liv och personlighet, och framförandet blev en av de mest minnesvärda musikaliska hyllningarna i modern tid. ”Candle in the Wind” är en vacker och gripande sång som hyllar två av de mest ikoniska kvinnorna i modern historia. 

Marilyn var ett stor fan av Niveas fuktighetskräm

Marilyn Monroe var känd som en ”dum blondin”, men hon var faktiskt en ivrig läsare på sin fritid. Trots sitt vackra yttre så var hon paranoid över fläckar och svett, så hon tvättade sitt ansikte upp till 15 gånger om dagen. En av hennes favoritprodukter var Niveas fuktighetskräm och det sägs att ett av hennes make-up kit såldes för över en och en halv miljon kronor på en auktion år 1999. Marilyn Monroe var en ikon som fortfarande inspirerar människor idag.

YouTube-klipp Marilyn Monroe historia

marilyn-monroe-citat
marilyn-monroe-citat
marilyn-monroe-historia-marilyn-monroe-citat
marilyn-monroe-historia-marilyn-monroe-citat

Varför gick Marilyn Monroe med på att fotas naken?

På omslaget till den absolut första upplagan av herrtidningen Playboy, visades modellen Marilyn Monroe i december 1953. Men Marilyn poserade aldrig för tidningen! Trots att hon själv inte hade gett sitt samtycke för att använda de fyra år gamla bilderna, blev hon ändå en symbol för tidningen. När Hugh Hefner använde rubriken ”Den berömda Marilyn Monroe naken” för att lansera sin nya tidning Playboy – hade han inte frågat Marilyn om hennes samtycke, till att han använde de då fyra år gamla bilderna. Hefner hade inte heller betalat henne en enda krona.

Hur kunde detta då ske? 1949 var Marilyn utan kontanter och arbetslös. Hon poserade då naken för pinupfotograf Tom Kelley, i utbyte mot de 50 dollar hon behövde, för att göra en bilbetalning. Det var alltså för att hon behövde betala sina räkningar som hon tog de nakna bilderna. Dock hade Marilyn fått ok av fotografen Kelley, att hon skulle vara oigenkännlig på bilderna.

Två droppar Chanel No5 var allt Marilyn sov i...!

Coco Chanels parfym Chanel No 5 är idag en ikonisk doft världen över. Trots att parfymen skapades redan 1920 var det först 1953 som den verkligen blev känd och populär. Vad var det som hände? Jo, en intervju med filmstjärnan Marilyn Monroe gav parfymen en enorm uppmärksamhet och gjorde att den nådde nya säljrekord. I intervjun berättade Marilyn att ”två droppar Chanel n:o 5 var allt hon sov i”. Detta ledde till att Chanel No 5 blev en storsäljare och en ikon inom parfymvärlden. Det är intressant att tänka på hur en enda intervju kan ha sådan inverkan på ett varumärke och dess popularitet. Marilyn fick inte betalt för att säga det, vilket gjorde hela kampanjen gratis.

marilyn-monroe-historia-marilyn-monroe-citat

Mysteriet kring Marilyn Monroes död -  Var det mord?

En av de mest omtalade och kontroversiella händelserna i Hollywoods historia är Marilyn Monroes död. ”Skådespelerskan, fotomodellen och sångerskan Marilyn Monroe avled tidigt på morgonen den 5 augusti 1962. Marilyn Monroe dog i sömnen i sitt hem i Los Angeles, efter en överdos av lugnande tabletter:” Detta nyhetsmeddelande basunerades ut i media men sen har det ifrågasatts och spekulerats mycket kring hennes mystiska död: Kunde det vara mord? Eller var hon offer för en komplott?

Att Marilyn Monroe begick självmord är en av de mest troliga teorierna. Hon kämpade med depressioner och hade tidigare försökt ta sitt eget liv. Rättsläkarens rapport fastslog att hon dog av 47 tabletter Nembutal. Men det märkliga var att det inte fanns spår av tabletterna i hennes mage. Eller var hennes död oavsiktligt på grund av en överdos lugnande medicin som Marilyn hade injicerat själv? Men ingen spruta hittades och om medlet injicerats – i så fall av vem? Eller blev Marilyn mördad på grund av hennes romantiska förhållanden med mäktiga män inom politiken och filmindustrin?

Ändrade uppgifter, försvunna dokument och bristfällig obduktion

Ändrade uppgifter, försvunna dokument och en bristfällig obduktion var inte det enda som förbryllade. Polisen Jack Clemmons minns att han tänkte att kroppen hade lagts till rätta på sängen, med perfekt raka ben. Inte alls som de förvridna kroppar som normalt hittas efter en överdos sömntabletter. I den sista polisutredningen som blev officiell 1985, fanns bara 54 av de ursprungliga 684 sidorna kvar. Resten hade på något mystiskt sätt försvunnit ur Los Angeles-polisens arkiv.

Konspirationsteorierna efter Marilyns död har gett upphov till otaliga TV-dokumentärer

Sedan Marilyn Monroe dog har konspirationsteorierna gett upphov till otaliga TV-dokumentärer, tidningsartiklar och böcker (många i syfte för att tjäna pengar). Även om obducenten förklarade dödsorsaken som en överdos av sömnpiller och möjligt självmord, har många hävdat att filmstjärnan blev mördad av en komplott. Teorier har framförts om att CIA mördade henne på grund av hennes påstådda affärer med bröderna Kennedy, som hon sades ha fört dagbok om och tänkte publicera. Det har även spekulerats om att detta var för att undvika en skandal som skulle äventyra presidentämbetet.

Marilyn Monroe och bröderna Kennedy hade träffats vid ett par tillfällen, bland annat vid presidentens födelsedagsfirande. Monroe sjöng ”Happy Birthday To You” för presidenten och drog till sig uppmärksamhet. Trots detta anses deras relation ha varit överdriven och det är troligt att de endast delade säng vid en fest hos sångaren Bing Crosby i mars samma år.

Eller begick Marilyn Monroe självmord?

Hennes karriär hade börjat dala och före sin död hade hon talat om att ta sitt eget liv. Under hennes korta liv hade hon haft flera djupa depressioner och missbrukat amfetamin, lugnande tabletter och sömnmedel. Oavsett vad som egentligen hände med Marilyn Monroe, så kommer hon alltid att fortsätta vara en ikonisk symbol för Hollywoods guldålder och en av de mest älskade och beundrade stjärnorna i filmhistorien. Vad tror du hände?

Kloka Marilyn Monroe citat

Ingen sa någonsin att jag var söt när jag var en liten flicka. Alla små flickor bör få veta att de är vackra, även om de inte är det.

Jag är självisk, otålig & lite osäker. Jag gör misstag, saknar kontroll & är ibland svår att hantera. Men om du inte kan hantera mig, då jag är som värst, så förtjänar du mig inte, då jag är som bäst”

Tro alltid på dig själv, alltid, för om du inte gör det, vem gör det, älskling? Så håll huvudet högt, håll hakan uppe och viktigast av allt, fortsätt le, för livet är en vacker sak och det finns så mycket att le för.

Jag tror att allt händer av en anledning. Människor förändras så att du kan lära dig att släppa taget. Saker går fel, så att du uppskattar dem när de är rätt. Du tror lögner, så att du så småningom lär dig att inte lita på någon annan än dig själv. Och ibland faller saker isär - så att ännu bättre saker kan falla ihop.

Klicka på bilden om du vill skriva ut affischen
Affischmall
Pinterest, Marilyn Monroe
Viktig info om Spotify
Musiklista Marilyn

Textkällor: Wikipedia, Expressen.se, Minabibliotek.se, https://emirateswoman.com/murder-marilyn-monroe-case-closed/https://popularhistoria.se/kultur/film-teater/bilden-av-marilyn-monroe Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB