Ingemar ”Ingo” Johansson Världsmästare i tungviktsboxning 1959

Ingemar "Ingo" Johanssons höger - slog knock på världen!

 • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
 • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
 • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
 • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

Ingemar Johansson, en svensk tungviktsboxare, blev världsmästare i boxning den 27 juni 1959. Detta skedde i en match mot Floyd Paterson på Yankee Stadium i New York. Johansson knockade Paterson med sin berömda ”Tors hammare” efter 45 sekunder in i tredje rundan. Efter sex nedslagningar bröt domaren matchen och Sverige hade därmed fått sin första (och hittills enda) världsmästare i tungviktsboxning. Johansson hyllades som en hjälte när han återvände till Sverige. På Nya Ullevi i Göteborg möttes ”Ingo” av 25 000 åskådare. Han fick utmärkelsen ”Athlete of the Year” av nyhetsbyrån AP i USA. Och han var den enda svenska idrottaren som någonsin vunnit ”Sportsman of the Year” av tidskriften Sports Illustrated i USA. Trots detta tilldelades ”Ingo” inte Svenska Dagbladets guldmedalj. Bragdguldet gick istället till Agne Simonsson, en fotbollsspelare som hade gjort två mål på Wembley i en träningsmatch mot England. ”Ingo” Johanssons världsmästartitel är en milstolpe i svensk boxningshistoria.

Bildkälla: Pinterest

"Ingo Night Orchestra"

Den magiska juninatten 1959 kommer för alltid att vara ingraverad i många svenskar minnen. Det var då Ingo Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning inför en publik på 30 000 personer i New York. Trots att Sveriges Radio hade beslutat att inte sända referat från boxningsmatcher, så stannade många svenskar uppe på natten för att lyssna på matchen. Istället sände medieföretaget Svenska Philips över Radio Luxemburg, som hade en nattlig underhållning med ett stort artistuppbåd och intervjuer. Pekka Langer rapporterade från en studio i Luxemburg och Stallbröderna arrangerade en välgörenhetsföreställning. Den svenska artisteliten ställde upp, bland andra Anita Lindblom, Gaby Stenberg, Alice Babs, Siv Malmqvist, Monica Zetterlund, Povel Ramel och Lars Lönndahl som sjöng till ”Ingo Night Orchestra”. Det var en natt full av spänning och underhållning som ingen ville missa.

Ingemar Johansson poserar för pressen ( SvD , 1960)

Ingo The Hammer of Thor!

Den svenska tungviktsboxaren väckte uppmärksamhet i USA när han anlände med sin ”tjocka släkt” inför titelmatchen mot Floyd Patterson. Istället för att isolera sig inför matchen, som många andra boxare brukar göra, bodde Ingo på ett lyxhotell med hela sitt följe, inklusive sin mamma som lagade hans favoriträtt köttbullar. Ingo deltog i olika TV-shower och spexade runt, vilket fick experterna att tvivla på hans chanser mot Patterson. Trots detta lyckades Ingo vinna matchen och blev den första svensken någonsin att ta hem tungviktstiteln. Hans oförutsägbara stil och avslappnade inställning till matchen gjorde honom till en populär idrottsman både i Sverige och i USA.

Det handlar inte om hur hårt du kan slå. Det handlar om hur hårt du kan träffas och fortsätta framåt!

Boxning är den tuffaste och ensammaste sporten i världen

Gå en runda till, när du inte tror att du kan. Det är det som gör hela skillnaden i Ditt Liv!

Rolig fakta om Ingemar "Ingo" Johansson

Ingemar Johansson, den legendariska svenska boxaren, föddes och växte upp i Göteborg. Vid tretton års ålder började han att träna boxning på Redbergslids BK. Med sin talang och hårda arbete gjorde han snabbt framsteg och redan som femtonåring fick han möjlighet att matchboxas. Han deltog också i Europalaget mot USA 1951 där han gjorde ett imponerande intryck.

Efter EM-segern fick Ingemar Johansson också möjligheten att pröva på en annan karriär. Han lanserades som grammofonsångare och spelade in flera populära låtar, inklusive ”Klart till drabbning”. Trots att han inte var en professionell sångare blev hans musik mycket populär och hans låtar spelades flitigt på radion.

Ingo behöll VM-titeln i ett år innan han förlorade den i returmatchen mot Floyd Patterson 1960. Även i den tredje VM-matchen 1961 blev det förlust för Ingo. Trots detta hör han VM-seger 1959 till en av de största prestationerna inom svensk idrottshistoria.

Efter hans VM-seger fick han också chansen att delta i Hollywoodfilmen ”All the Young Men” där han spelade en mindre roll som marinkårssoldat av svenskt ursprung. Ingemar Johanssons karriär har också blivit skildrad i Göteborgs-Posten som en tecknad serie. 

Ingo-läsk världsmästardrycken

Ingos VM-seger var en stor händelse som uppmärksammades av många. Efter segern ville Vattenfabriken Sefyr AB i Stockholm hylla Ingo genom att ge hans namn till en av sina läsker. Läsken blev snabbt populär bland unga Ingo-fans och de som var flitiga samlare av läskens kapsyler kunde bli medlemmar i Ingo-klubben. Som medlem i klubben fick man ett fotografi av Ingo med hans autograf.

Ingoläsken kallades i reklamen för världsmästardrycken och blev en stor succé. Men när Ingo förlorade sin VM-titel året därpå, ville bryggeriet inte längre ha kvar hans namn på läsken. I början av 1962 bytte man namn på läsken till Zingo och gav den en apelsinsmak istället.

Spela videoklipp
Spela videoklipp
Bildkälla: Pinterest
Bildkälla: Pinterest
Tips! Rolig läsning om INGO-läsk. Skrivet av Börje Dorch

För att bli mästare måste du tro på dig själv - när ingen annan gör det!

Rytm är allt i boxning! Varje drag du gör börjar med ditt hjärta och att det är i rytm...annars är du i trubbel!

Jag är rädd varje gång jag går in i ringen, med det är hur du tar det. Det du behöver göra är att sätta ner dina fötter, bita fast tandskyddet och säga: Kom an!

Ingemar äter ärtsoppa i filmen För tapperhet i tält (1965), en svensk militärfars.
Ingemar tillsammans med sin manager Edvin Ahlqvist

Ingemar vann 26 av sina 28 matcher varav 17 på knockout

 • Ingemar Johansson var en svensk boxare som hade en framgångsrik karriär i proffsringen mellan december 1952 och sommaren 1963, med Edwin Ahlqvist som hans promotor.
 • Under sin första VM-match 1959, tjänade han 281 000 dollar och totalt på de tre VM-matcherna tjänade han 1,6 miljoner dollar. Ingemar vann 26 av sina 28 matcher som han deltog i, varav 17 på knockout.
 • Han ansågs länge som en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna och hamnade på tredjeplats på Svenska Dagbladets och Idrottsgalans lista över 1900-talets idrottare år 2000, efter Björn Borg och Ingemar Stenmark.
 • År 2002 blev han introducerad i International Boxing Hall of Fame, en organisation och museum i New York som hyllar de mest framstående boxarna genom tiderna.
 • Ingemar Johansson avled vid 76 års ålder den 30 januari 2009. Han var gift tre gånger och hade sex barn.

Citat om boxning

Rytm är allt i boxning! Varje drag du gör börjar med ditt hjärta och att det är i rytm...annars är du i trubbel!

Människor inser inte vad de hade, förrän det är borta. Precis som med president Kennedy, fanns det ingen som honom, likaså Beatles & min favorit Elvis Presley. Jag var boxningens Elvis!

Boxare, liksom prostituerade, är i färd med att förstöra sina kroppar för främlingars nöje.

”Jag hatade varje minuts träning, men jag sa: Sluta inte! Lid nu och lev resten av ditt liv som en mästare!

Varje Mästare Var En Gång En Utmanare Som Vägrade Ge Upp!

Hjälten & fegisen känner båda samma sak. Men hjälten använder sin rädsla, projicerar den på sin motståndare, medan fegisen springer. Det är samma rädsla, men det är vad du gör med den, som spelar roll.

Bildkälla: Wikimedia Commons
Ingmar Johansson kör La Strada!

Eye of the Tiger 

När Sylvester Stallone höll på med manuset till Rocky III, ville  han använda låten ”Another One Bites the Dust” från Queen, men hans önskemål nekades. Istället bad han rockgruppen Survivor att skapa en ny låt som skulle väcka känslomässiga reaktioner hos filmpubliken. Resultatet blev ”Eye of the Tiger” som snabbt blev en hit och en av de mest kända låtarna inom boxningsträning. Låten nominerades till en Oscar för bästa originallåt, men förlorade mot ”Up Where We Belong” från filmen En officer och gentleman. 

Spela videoklipp
Spela videoklipp

Affisch och material till aktiviteten

Affischmall
Pinterest, Ingo Johansson
Viktig info om Spotify
Ingo

Textkällor: https://idrottonline.se/RedbergslidsBK-Boxning/RBKHistoria/INGOTHECHAMP, https://www.wikiwand.com/sv/Ingemar_Johansson, http://borjedorch.se/ingo_soda.html, Sveriges Radio, Wikimedia, Expressen & Aftonbladet. Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB