Elvis Presley fakta – The King of Rock´n Roll

Elvis Presley - The King of Rock´n Roll

 • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
 • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
 • Gissa Elvislåtar och Elvis musiktopp är två roliga aktiviteter som det finns mallar till längre ner.
 • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
 • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet
 • Vad är ditt första minne av Elvis?
 • Vad tyckte du om hans vågade scenframträdande?
 • Har du skivor, affischer, filmisar, tidningsurklipp av Elvis?
 • Vad var det som gjorde Elvis så populär?
 • Vilken Elvislåt är din favorit?
 • Har du något särskilt minne till den?
 • ”Elvis has left the building!” har du hört talas om det uttrycket?
 • Har du dansat till Elvis på något uteställe?
 • Har du stoppat en krona i en jukebox och lyssnat på Elvis?
 • Hur lyssnade ni på Elvis? Skivspelare, bandspelare eller i skivaffären?
 • Har du sett någon av Elvis filmer? Vilken?
 • Har du besökt hans hem i Graceland?
 • Minns du vad du gjorde när nyheten om hans död kom ut?
 • Hur reagerade du?
 • Trodde du någon gång att Elvis fortfarande levde?

Rockens födelse i mitten av 1950-talet

Under rockens födelse i mitten av 1950-talet var musiker som Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Bo Diddley, Carl Perkins, Little Richard, Buddy Holly och Fats Domino alla mycket inflytelserika. Förutom att de slog igenom med en helt ny och unik musikstil, så inspirerade pionjärerna hela livsstilen. Allt från hur man beter sig, frisyrer, accessoarer, 1950-talsbilar och hur man skulle klä sig. ”The King of Rock and Roll” kallades Elvis som var en av de mest framgångsrika rockmusikerna. Hans stil var en blandning av country, blues och rock and roll och hans energiska uppträdanden var mycket populära bland ungdomar.

Från våren 1956 anses Elvis Presley vara förgrundsgestalten inom rock n’roll. Han var då helt etablerad som rockkungen i USA med Billboard-ettor som Heartbreak Hotel, Don’t Be Cruel/Hound Dog och Love Me Tender. Somliga ansåg Elvis som djävulens ställföreträdare, andra såg honom som en gudomlig representant. Efter alla extranummer brukade man ropa i högtalarna ”Elvis has left the building!” för att meddela att konserten var slut och publiken borde gå hem

Kampen mellan Elvis och Tommy - det var viktigt att hålla på ”rätt” rockkung

Tonårsträffen i Sveriges Radio började sändas på våren 1957 och programledarna deklarerade att de vänder sig till både knuttar och dixie. Men de var också bestämda med att de avskydde rock’n’roll. Under första halvan av 1957 spelades rock fortfarande sällan i radion. Istället fick Elvis oväntad konkurrens av calypsosångaren Harry Belafonte, som via Englandslistan hittade till Sverige med låtar som Banana Boat Song och Island In the Sun. Från England kom också Tommy Steele och skifflemusiken. Tommy var Englands egen rockkung, en glad underhållare med rufsigt ljust hår som gjort sina första skivor under 1956 och hamnat på förstaplatsen på Englandslistan.

Från hösten 1957 och genom 1958 pågick kampen mellan Elvis och Tommy, och det var mycket viktigt att hålla på ”rätt” rockkung. Elvis sågs som den tuffare, hårda killen – den lite farlige, klassiske ungdomsidolen. Tommy var mer den charmige killen i huset bredvid, mer tillgänglig och sprallig. Det var antingen eller som gällde, man fick inte gilla båda. Bildjournalen och flera andra tidningar anordnade också omröstningar kring vem som var bäst. I Bildjournalens stora omröstning vann Tommy Steele knappt, kanske för att han i april 1958 hade uppträtt i flera svenska städer. Trots att de svenska programledarna i Tonårsträffen avskydde rock’n’roll så kunde de inte förhindra att genren blev allt mer populär bland ungdomarna.

Elvis Presley Biografi

Elvis Presley var en av de mest inflytelserika musikerna under 1900-talet. Han föddes den 8 januari, 1935 i Tupelo, Mississippi och växte upp under fattiga förhållanden som enda barnet i sin familj. Hans tvillingbror Jesse Garon dog vid födseln. Familjen bodde i ett litet hus med endast två rum och kök. Och föräldrarna Vernon och Gladys fick arbeta hårt för att klara ekonomin. Familjen Presley var religiösa och Elvis sjöng ofta i kyrkans gospelkör. Och där fick han mycket beröm för sin röst och sin musikaliska talang. 

Jag låter som ingen annan

Vid 18 års ålder var Elvis lastbilschaufför och studerade till elektriker, men hans passion för musik var alltid närvarande. Han åkte ofta förbi Memphis Recording Service som även var plats för Sun Records och fick en dag syn på en skylt där det stod ”Inspelning av skiva $4”. Efter att ha samlat mod en tid, tog han steget och klev in med sina 4 dollar. Sekreteraren tog emot honom och frågade vem han lät som. Och då lär Presley ha svarat ”I don’t sound like anybody else” vilket betyder ”Jag låter inte som någon annan”. Hans första inspelning gjorde han 1953 och det var början på hans karriär som artist. Ett år senare släppte Elvis singeln ”That’s Alright” tillsammans med två andra musiker. Låten blev en hit och Elvis popularitet började växa. 1956 bytte Elvis skivbolag och han gav ut den första av många miljonsäljande singlar: ”Heartbreak Hotel”. Låten gjorde succé och nådde första platsen på Billboards topplista. Därefter följde en rad andra hitsinglar som alla såldes i miljonupplagor.

Elvis var en rebell som inte brydde sig om konventionella normer och regler. Av många ansågs hans dansstil vara alltför utmanande och vågad för den tidens samhälle. Med Elvis sexiga image, svängande höfter och starka karisma fick han många kvinnor att hamna i extas under konserterna. Hans rörelser, som idag framstår som helt harmlösa och nästan oskyldiga, var för femtiotals amerikanare en upplevelse – lika uppseendeväckande, som en invasion av en främmande makt skulle ha varit. Om det hela tilläts fortgå, riskerade man att åstadkomma en moralisk kollaps i samhället.

Inkallad i armén och mötet med sin blivande fru

År 1958 blev han inkallad i armén, vilket resulterade i att ingen ny musik spelades in på två år. När Elvis var 24 år gammal, träffade han sin blivande fru, Priscilla Beaulieu. Vid den tiden var Priscilla endast 14 år gammal, men de båda fortsatte att umgås. Åtta år senare, den 1 maj 1967, gifte de sig i Las Vegas efter att ha förlovat sig julen 1966. Nio månader efter bröllopet föddes Elvis och Priscillas enda barn, dottern Lisa Marie Presley. Paret var gifta i sex år fram till den 3 oktober 1973, då de skilde sig.

Man kan älska någon & ändå vara fel för henne. Elvis Presley

Rocksångaren Elvis Presley är död

Världen chockades den 16 augusti 1977, när radions 22-nyheter, läste den sorgliga nyheten: ”Rocksångaren Elvis Presley är död. Han avled i sitt hem Graceland i Memphis Tennessee. Troligtvis genom hjärtstillestånd eller hjärtflimmer, fast det är obestämt vad som egentligen dödade honom.”

Fram till sin död uppträdde Elvis på otaliga platser runt om i USA. Han hade en turnéstart inbokad den 17 augusti 1977 men dagen innan hittade Ginger Alden (hans  dåvarande flickvän) Elvis livlös på badrumsgolvet. Återupplivningsförsöken misslyckades och han förklarades död den 16 augusti 1977. Lisa Marie Presley var Elvis enda barn och hon bodde på Graceland natten då han dog. Efter obduktionen offentliggjorde man hjärtfel som dödsorsak. Det står dock klart att det var ett långvarigt och intensivt missbruk av främst receptbelagda tabletter som bröt ner honom. På begäran av Vernon Presley kommer obduktionsrapporten att offentliggöras först år 2027 – 50 år efter Elvis död. 

Det har uppstått många rykten och konspirationsteorier kring Elvis död. Var dödsfallet iscensatt? Många personer runt om i världen har också uppgett att de har sett honom. Det har skrivits många böcker och gjorts ännu fler filmer omkring detta men om sanningen någonsin kommer fram är ovisst.

Den 7 juni 1982 öppnades hans hem för allmänheten. Varje år kommer över en halv miljon turister från USA och resten av världen för att se Elvis hem.

Musikaktivitet - Rösta fram Elvis bästa låt

• Skriv ut röstsedlarna
• Leta fram musiklistan Elvistoppen.
• Klart att köra igång…Idag ska vi rösta fram den bästa Elvis-låten!
• 12 låtar spelas upp, varva gärna med lite Elvis fakta mellan låtarna.
• När ni har lyssnat på alla bidrag, spela en snabbgenomgång ca 10-15 sek av varje låt.

Röstning
• Enklaste varianten är att sätta ett kryss framför tre av sina favoriter, eller ge 3 poäng till den bästa låten, 2 poäng till tvåan & 1 poäng till trean.
• Rösterna räknas ihop.
Vilken låt gick segrande ur tävlingen? Den låt som blev 1:a lyssnar ni på igen.

 1. Can’t Help Falling In Love
 2. Suspicious Minds
 3. Jailhouse Rock 
 4. Burning Love
 5. Hound Dog
 6. Always On My Mind
 7. A little less conversation
 8. In the Ghetto 
 9. (You’re the) Devil In Disguise
 10. Blue Suede Shoes

  Listan ändras under året och ser aldrig exakt likadan ut

Färdiga affischer och mallar att skriva ut

Affischmall
Mall Elvistoppen
Mall vilken Elvislåt 4
Pinterest, Elvis Presley
Viktig info om Spotify
Elvistoppen

Textkällor: www.elvis.com, www.minabibliotek. se, https://sv.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB