Black Week Party

svartvit bild med konfetti som flyger under texten. Black week party._prova-pa-aktivitet-fran-365-happy-days-idebank

Black Week Party - är en prova-på-aktivitet ur 365 Happy Days aktivitetsmaterial

 • Börja med att scrolla igenom aktivitetsmaterialet. Beroende på hur mycket tid du har och vilken person eller målgrupp som ska delta i aktiviteten, så kanske du väljer att bara använda en del ur materialet, lyssnar på musik och läser några citat. Det viktiga är inte att hinna använda allt material…det viktiga är att skapa små ljuspunkter i vardagen, väcka minnen, skratta och få nya samtalsämnen att prata om.
 • Använd läsplattan som ett tryckt magasin…dvs låt den ligga på bordet som en handledning.
 • Högläsning och samtal är grunden i 365 Happy Days. Läs lite text, varva med citat, musik och samtal om olika fakta i texten. 
 • Ett bra sätt att få deltagarna att känna sig sedda och delaktiga i gemenskapen, är att göra en runda, det vill säga ”gå laget runt” och låta alla deltagare svara på frågorna eller tycka till. Som aktivitetsledare är det din uppgift att se till att så många som möjligt deltar i samtalen. Till en person sitter tyst kan du fråga: Nu vill jag höra hur du tänker…? Är det här något du känner igen…? Vad tycker du om…? Brukar du…? Har du… 
 • Det finns en affischmall om du vill synliggöra och inbjuda till aktiviteten. 
 • Om du gör ett inlägg med aktiviteten på sociala medier får du gärna använda hashtag #365happydays_aktivitet

Ett nytt jobb? Gärna. En ny man? Kanske. En ny handväska? Absolut! Filmen är baserad på boken En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella.

Rebecca Bloomwood bor i glamorösa New York och är väldigt bra på att shoppa, kanske lite för bra. Hon drömmer om att få jobb på sin favorit modetidning, men lyckas av en slump istället få jobb som kolumnist på en finanstidning på samma förlag. När drömmen äntligen börjar närma sig tvingas hon ta till drastiska, och hysteriskt roliga, metoder för att inte shoppa upp alla sina pengar och förstöra sin framtid. Amerikansk feelgood & romantisk komedi från 2009.

Tips! Så skapar du Black Week Party känslan

Black Friday närmar sig med stormsteg!  Vi möts av erbjudanden och reklam överallt. Om vi inte tänker köpa något särskilt…eller om vi jobbar i verksamheter som inte har möjlighet att åka på en shoppingtur…då kanske Black Friday känns helt ointressant. Men det här är ett ämne som är högaktuellt…så varför inte göra alla delaktiga och göra något festligt av det?

Temat är Shopping & färgen Svart…

 • Sätt upp affischen några dagar i förväg och bjud in till ”Black Week Party”.
 • Duka bordet på temat svart. Svart plyschtyg från Jysk passar perfekt som duk och det är även ett enkelt och billigt tyg, som du kan använda till att förvandla rummet med. Vid entré dörr (inne) kan du hänga över ett svart tyg, gömma tråkiga förvaringssaker eller häng upp tyget som gardiner eller på en skärmvägg.
 • Blås upp svarta ballonger och häng ner från taket, kasta lite svarta serpentiner över bordet också. 
 • En snygg kandelaber (med batteriljus) skapar alltid festkänsla.
 • Bjud på svarta karameller (lakrits, båtar, kicks, skruvar, nappar m.m. Chips & popcorn är alltid festligt snacks.
 • Svart dryck kan vara kaffe eller cola.
 • Glassbägare med vaniljglass, grädde, lakrits-topping & lakritsströssel – är supergott! Vanligt fika funkar självklart alltid också.
 • Hälsa välkommen. Läs lite text om vad Black Friday är, varva med ordspråk om pengar och ”uttryck om svart”. Välj musik från Youtube-klippen som passar din målgrupp. 
 • Det finns en quiz med tema SVART som du kan skriva ut eller läs frågorna högt och låt deltagarna svara direkt efter varje fråga. Är frågorna för svåra för målgruppen eller om ni inte vill tävla – se då detta som tips på jättebra samtalsämnen. Visste du att…
 • Det finns tips på samtalsämnen kring shopping som ni kan samtala om. 

Vad är Black Friday & dess historia?

 • Idag är Black Friday en välkänd och populär dag som gör att shoppare kan hitta rabatter och billiga erbjudanden på nästan vilken produkt som helst, online och i butiker över hela världen.
 • Reatraditionen Black Friday kommer ursprungligen från USA och infaller alltid dagen efter Thanksgivning, den fjärde fredagen i november. Hos många företag har Black Friday de senaste åren, utökats till hela veckan (Black Week). 
 • Trots att Black Friday inte är någon officiell ledig dag i USA – håller alla skolor och många arbetsplatser stängt. Allt för att ge folket möjlighet att shoppa fritt.
 • Det finns olika teorier om varför dagen fått det dramatiska namnet Black Friday. En del menar att det kommer från att butikernas förlustsiffror vände till svarta vinstsiffror i och med den enorma reaförsäljningen. En annan teori menar att det var polisavdelningen i Philadelphia som i början på 1960-talet, började använda uttrycket ”Black Friday”. När de lediga amerikanerna (på klämdagen efter Thanksgiving) gav sig ut för att handla, ledde det till totalt kaos på gatorna. Black Friday var en beskrivning på det tumult som utbröt till följd av trängsel i butikerna, snatterier, trafikkaos och olyckor. 
 • Det dröjde fram till i slutet av 1980-talet innan begreppet Black Friday blev synonymt med shopping.
 • I Sverige började Black Friday uppmärksammas  2013 – vilket resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest då var böcker, datorspel och filmer.

Ordet svart i olika uttryck

 • Färgen svart är förknippad med en mängd associationer, föreställningar och symboliska betydelser. Ofta leder dessa associationer till att ge färgorden en negativ innebörd (svartsjuk, svartjobb, svartklubb, svartbygge, svarta fåret, svartmåla, svarttaxi, svarta marknaden).
 • I kristen tradition har svart varit förknippat med djävulen och svarta katter har i många kulturers folktro setts som onda och otursbärande.
 • Svart är den dominerande färgen på begravningar och har historiskt sett varit sorgens färg. Numera förknippar vi svart med att det signalerar styrka, makt, elegans och exklusivitet.

Svarta marknaden, även kallad svarta börsen, är en illegal marknad där valutor, varor och tjänster byter ägare i strid med gällande lagar. T.ex. vid ransonering i krigstid, när en vara är förbjuden (illegala droger, hembränt, vapen, prostitution, illegal djurhandel) eller illegal andrahandsmarknad av bostäder. Även stöldgods, smuggelvaror, arbete med hushållsnära tjänster och bostadsrenovering är vanligt på den här marknaden.

”Bli sittande med Svarte Petter” – vara ensam förlorare – bli innehavare av något som man inte vill ha och som man inte kan göra sig av med. Det kan gälla en värdelös ekonomisk tillgång eller ett besvärligt problem. Uttrycket kommer från kortspelet Svarte Petter, där det gäller att göra sig av med spelkort. Allteftersom spelarna blir av med sina kort, utgår de ur spelet. Till sist finns bara en spelare kvar som sitter med Svarte Petter på handen och därmed har förlorat spelet.

Den Svarta änkan är världens giftigaste spindel

Dess giftighet är dock överdriven i populärkulturen; bettet är mycket smärtsamt men vanligtvis inte dödligt för en frisk människa, då mängden gift från ett bett är ytterst liten. Att en människa blir biten av en svart änka är ovanligt och dödsfall av ett sådant bett är mycket sällsynt.

En black var ursprungligen en träklump som skulle hindra fångar att fly och hästar att springa iväg. Tunga blackar av järn användes till exempel vid fångtransporter.

Att något är en black om foten betyder att något utgör ett hinder.

Svarta fåret är en metafor för en ökänd eller från normen avvikande person inom en grupp. Begreppet kommer från den genetiska effekt när ett svart lamm föds i en familj med vita får. Dessa får blir avvikare och deras ull betraktades vanligen som mindre värdefull eftersom den inte gick att färga. Inom folktro har får med svart ull varit associerade med djävulen.

Om man ser en svart katt gå över vägen, så betyder det otur. Det är särskilt illa, om katten kommer från vänster. Man kan avvärja oturen genom att spotta tre gånger (ofta över axeln) direkt efter att katten passerat, alternativt säga: tvi, tvi, tvi.

Black Jack är ett amerikanskt hasardspel  som ofta förekommer på kasinon. En svensk variant av Black Jack är tjugoett. 

Spelet går ut på att komma så nära talet 21 som möjligt utan att bli ”tjock”, det vill säga få över 21. Man måste dessutom ha bättre kort än dealern. Alla klädda kort är värda 10, ess är 11 eller 1. Om spelarens 2 första kort är ett ess och ett klätt kort/en 10:a kallas det Black Jack och ger en och en halv gånger insatsen, såvida inte dealern också får Black Jack.

Svarttaxi är en olaglig transportverksamhet mot betalning. Resan görs ofta med privat personbil, och löper parallellt med den legala taxiverksamheten i ett land.

Svarta lådan – flygplans färdskrivare som används vid utredning av olyckor

Att tycka om att handla och med jämna mellanrum unna sig nya kläder och prylar är egentligen inget konstigt. För många är shopping rentav ett intresse. Men det är också något som kan gå över styr och utvecklas till ett beroende.

Shoppingberoende eller köpberoende finns inte som en formell diagnos, men är ett välkänt problem som kan få svåra konsekvenser. Beteendet är ofta en strategi för att minska ångest, antingen medvetet eller omedvetet. Det kan också finnas en orimlig tanke om vad köpen ska leda till, till exempel att bli älskad, lycklig eller framgångsrik.

Shoppingberoende är ett missbruk som har stora likheter med spelberoende. Det tar sig i uttryck på så vis att drabbade använder shopping för att stilla känslor av ångest, oro, ensamhet och depression.

Det är också vanligt att hitta på ursäkter till varför inköpen behövs, samtidigt som personen känner skam och ångest över sitt beteende, vilket kan leda till nya inköp. Det blir lätt en ond cirkel. Shoppingberoende kan ge svåra följder i form av svårigheter i relationer, förstörd privatekonomi och stora skulder.

 • Du jagar ständigt efter reafynd trots att du inte behöver varorna.
 • Du köper saker till dig själv som tröst, ofta impulsivt och ogenomtänkt.
 • Du köper statusvaror för att du tror att du då ska bli beundrad eller framgångsrik.
 • Du distraherar dig från ångest genom att klicka hem varor, som du sen ångrar att du köpt
 • Du ljuger om ditt shoppande för nära och kära och gömmer undan alla bevis.
 • Du shoppar för att döva ångest, ensamhet, nedstämdhet och tomhet.
 • Du tänker på, planerar och längtar hela tiden efter nästa köp.
 • Du blir rastlös, irriterad och får abstinens när du inte har möjlighet att shoppa.
 • Du handlar hela tiden allt fler och/eller dyrare saker för att nå känslan av välbehag.
 • Du har tappat kontrollen över din ekonomi och skjuter på att betala räkningar till förmån för shopping och tar lån eller pantsätter saker för att kunna upprätthålla ditt beteende.
 • Till slut går det så långt att den som är drabbad inte klarar av att kontrollera beteendet. Om du är en shopaholic kan du helt enkelt inte sluta shoppa trots att du inser och upplever de negativa konsekvenserna som shoppingmissbruket medför.
 • Har du gjort något felaktigt inköp på impuls?
 • Gillar du att shoppa, gå på stan & fönstershoppa?
 • Letar du röda lappar och fyndchanser?
 • Har du någon rolig eller riktigt bra fyndhistoria?
 • Vad gillar du mest att shoppa? Kläder? Böcker? Hushållsprylar? Verktyg? Parfym? Bilar? Mat? Viner? Smycken? Tidningar? Inredning? 
 • Vilket är årets bästa rea? Sommar, Black Friday eller mellandagsreorna?
 • Brukar du ofta köpa saker som du sedan återställer?
 • Vad står på din shopping önskelista just nu? 

Citat och talesätt om pengar

henry-ford-citat-historia-om-grundaren-av-bilforetaget-ford

Youtubeklipp med kända låtar om pengar & att köpa saker

Köp en tulpan

En shopaholics bekännelser

Klicka på bilden om du vill skriva ut mallen

Affischmall
Mall quiz
 1. En kort klänning
 2. Coco Chanel
 3. Världens giftigaste spindel
 4. Mårtensafton
 5. 2010-talet (2013)
 6. Helena Bergström
 7. En häst
 8. Will Smith
 9. Coco Chanel
 10. Rikard Wolff
 11. Alannah Myles
 12. Att komma närmast talet 21 utan att bli ”tjock”
 13. Elvis Presley

Textkällor: https://doktor.se/fakta-rad/shoppingberoende/, https://sv.wikipedia.org/wiki/Svart, https://veckorevyn.com/mode/black-friday-sverige-butiker/, . https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Epwxxo/black-friday–sa-startade-kopfesten Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. 365 Happy Days gör det enkelt att planera och fixa roliga aktiviteter som skapar mervärde och höjer känslan av välbefinnande och livskvalitet – vilket indirekt bidrar till det Globala målet nr 3 – hållbar utveckling som främjar välbefinnande.