5 roliga julaktiviteter som du fixar snabbt & enkelt

5 roliga julaktiviteter som du fixar snabbt & enkelt

Hej alla läsare,
Ofta när jag jobbade som undersköterska och frågade vad deltagarna ville göra? – Då var svaret att de ville tävla och rösta på saker. Därför delar jag 5 tips på olika julaktiviteter – som både är roliga, går snabbt att fixa och som jag tycker är bra julstämningshöjjare. Önskar er alla en fin advent och vill påminna om att ”Det är de små ljuspunkterna i vardagen – som gör den stora skillnaden”  <3 /Ankie, 365 Happy Days

Aktivitetstips 1 - Pepparkakor bäst i test!

Den 9 december är det Pepparkakans dag. Det är tillverkaren av Annas Pepparkakor som 1996 instiftade temadagen Pepparkakans dag. Dagen firas på Annas namnsdag den 9 december. Under december äter vi mängder med pepparkakor men vilken är den godaste av alla? Gör ett blindtest och utse den godaste pepparkakan. Låt deltagarna smaka på tre – fem olika sorters pepparkakor, som de ska betygsätta med 1-3 poäng (3 till den godaste).

 • Vill du göra det extra spännande så kan du använda sjalar eller klipp mörka tygremsor som du knyter för deltagarnas ögon. Kan bli riktigt roligt 🙂
 • Räkna ihop poängen och utse smakvinnaren i pepparkakstestet. Samtala om vad som gör att en viss pepparkaka smakar bäst och om utseendet spelar någon roll då vi äter dom.
 • Att baka pepparkakor är roligt och luktar fantastiskt gott! Men har du lite tid så är mitt tips: Köp pepparkaksdeg och grädda en plåt med pepparkakor bara för att få rätt doft till aktiviteten…och sen är det säkert fler än jag som gillar att äta degen som den är 😉
 • Pepparkakan en önskekaka Det finns en liten lek med pepparkakan som levt vidare genom århundraden. Leken lever kvar än idag och går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin handflata och knacka sönder den med andra handen. Delar pepparkakan sig i tre delar, får man tyst för sig själv önska sig något som man vill ska bli verklighet.

Aktivitetstips 2 - Utställning av virkade & broderade grytlappar

Traditionellt är grytlappar eller pannlappar (vad säger du?) virkade men numera är de flesta av tyg med vaddering eller gummi. De flesta av oss har lärt sig grunderna inom virkning, (luftmaskor och fasta maskor) och tillverkat en ojämn grytlapp på slöjden. Jag blev aldrig någon stjärna på att virka men jag älskar att se hur vackert och olika ett hantverk kan se ut när olika personer skapar. Virkning har varit en utdöende handarbetsform men under de senaste fem-tio åren har virkningens popularitet bara ökat! Jag tror inte att det är pannlapparna som är mest poppis…men som nostalgi aktivitet – JAA! Du kanske har några egna i jullådan, eller be att få låna av någon äldre. För en billig peng kan du köpa olika modeller på loppis eller seconhand-butiker. Aktiviteter med grytlappar som utgångspunkt:

 • Fäst ett snöre över bordet eller använd en ställning om du har en krok i taket. Sätt upp röda grytlappar på ”Temat JUL”. Det här blir ett trevligt blickfång som väcker minnen och skapar nya samtalsämnen. 
 • Gör en tävling: Välj ut 10 helt olika grytlappar (ta gärna med någon riktigt ful också) och fäst upp dessa på något. Märk ”bidragen” med siffrorna 1-10. Denna tävling kan pågå under en veckas tid då alla som passerar tävlingen får rösta. Lapparna sparas i en burk. Skriv vilken dag och tid som tävlingen avslutas. Vid eftermiddagskaffet så drar ni en eller några vinnare av de som röstat på grytlappen med flest röster.  
 • Du kan även bara lägga fram pannlappar på brickor som skickas runt bordet.

Aktivitetstips 3 - Titta på Jenny Nyström vackra julkort

Med inledningsorden ”Midvinternattens köld är hård”, börjar dikten ”Tomten” av Viktor Rydberg. Den publicerades ursprungligen i Ny Illustrerad Tidning 1881. Dikten och Jenny Nyströms illustrationer vid den första publiceringen – bidrog till att forma bilden av den svenska jultomten. Jenny Nyströms far Daniel var förebild till titelfiguren i hennes illustrationer till ”Tomten”

 • På sina julkort och tidningsomslag målade Jenny Nyström idyllen om hur de svenska jultraditionerna skulle firas. Hon illustrerade tomtar, glada barn, vackra julgranar, luciafirande och allt annat som hör julen till. Viktor Rydberg gav den svenska tomten hans karaktärsdrag och Jenny Nyström gav honom ett ansikte – med all rätt kallas de för den svenska jultomtens fader och moder.
 • I Kalmar läns museum finns tusentals av Jenny Nyströms vykort och illustrationer. Att sitta vid en bildskärm och titta på dessa vackra julkort är enormt mysigt och väcker nostalgikänslor. Du kan se flera tusen av på hennes julbilder här: http://jennynystromsbilder.kalmarlansmuseum.se/
skumtomtens_dag_skumtomtens_historia_aktivitet_med_skock_sma_skumma_saker
Klicka på bilden så ser du Cloettas recept på Juleskumpannacotta

Aktivitetstips 4 - Gissa skumtomtar i en burk

Visste du att Cloetta började tillverka juleskum-godis redan 1934? Varje år sedan 2011 tillverkar Cloetta en begränsad upplaga juleskum med en ny spännande smak, bland annat smaker av knäck, polka, clementin, blåbär och lingon. Idag är skumtomten en populär ingrediens som används i recept för bland annat tårtor, Rockyroad och desserter.

Skumtomtens dag grundades i december 2012 av lärarna Sandra Andersson och Jonas Lundqvist som befann sig på en konferens. Under en av fikapauserna gjordes det statusuppdateringar på Facebook och båda två kände att även om julen var knappt en vecka bort så saknades det något på vägen dit.

Adventshögtider och Luciafirande i all ära men något mer modernt och även smakrikt behövdes. Och därmed var Skumtomtens dag uppfunnen. Första året startade blygsamt med ett par hundra deltagare men i takt med att Skumtomtens dag blev mer etablerad så växte temadagens popularitet. Att fira skumtomtens dag är både enkelt och gott för både vuxna och barn. Skumtomtens dag firas alltid den 21 december.

 • Gör en tävling: Fyll en lite större glasburk med skumtomtar, räkna hur många det är och tejpa igen eller sätt tyg över locket.
 • Sätt upp en affisch vid burken så att alla förstår hur tävlingen går till. (Mall finns längre ner på sidan).
 • Denna tävling passar närsomhelst under december men varför inte ha dragningen på ”Skumtomtens dag” den 21 december.
 • Alla som vill har 1 chans att gissa antalet skumtomtar i burken. 
 • Denna tävling kan pågå under en veckas tid då alla som passerar tävlingen får rösta. Lapparna sparas i en burk. Skriv vilken dag och tid som tävlingen avslutas. Vid eftermiddagskaffet eller en vald tidpunkt så öppnar ni kuvertet med rätt svar på antalet tomtar i burken. Om flera har gissat rätt antal får lotten avgöra vem som vinner burken (det kan vara bra att upplysa om detta innan). Köp några skumtomte påsar som ni lottar ut som tröstpris till övriga.  

Aktivitetstips 5 - Ord som börjar med JUL

 • Ta fram pennor och papper. Aktiviteteten kan utformas på olika sätt, välj vad som passar målgruppen.
 • Tips 1: Under 5 minuter ska deltagarna skriva ner så många ord de kan på temat jul. Alla ord ska börjar med JUL (julstrumpa, julpapper osv.) 1 Poäng delas ut om ordet är korrekt och endast 1 person har skrivit det. Har flera skrivit samma ord delas inga poäng ut för ordet.
 • Tips 2: Skriv ut mallen ”Ord som börjar på jul”. Låt deltagarna gemensamt ropa ord som börjar med JUL. Du bockar av orden som deltagarna tillsammans räknar upp.
 • Tips 3: Dessa ord passar perfekt till charad om ni har lust till det.
 • Tips 4: Julorden med fet stil kan du använda som en tävling, där lagen (under ca 5 min) ska bilda så många nya ord som möjligt av t.ex Julgransförsäljare.
 • Tips 5: Julorden är jättebra tips på samtalsämnen. Vad har du för minnen av…? Hur brukar du…? Vilken sort gillar du bäst…?

Klicka på bilden om du vill skriva ut mallen

Affischmall
Mall gissa skumtomtar
Mall ord som börjar på jul

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB