Mars – Inspirationsalmanacka med tips på temadagar & aktiviteter

Mars- Inspirationsalmanacka med tips på temadagar & roliga aktiviteter

Hej! Mars har många GODA temadagar som är enkla att uppmärksamma.

2 mars – Fössta Tossdan i Mass (Smålands nationaldag som firas med marsipantårta
3 mars Internationella Cheese Doodle Day denna dag är det även Mandelkubbens dag
4 mars Bananens dag 
7 mars Punchrullens dag (Dammsugare/Filmrulle)
12 mars Alla korvars dag
13 mars Mazarindagen (10 januari firas Mazarinens dag).
24 mars Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass
25 mars Våffeldagen

5 mars är det klassikern Vasaloppet som dels är en historisk händelse och har rolig fakta och rekord genom åren. Samma dag 1856 invigdes Sveriges lokjärnväg. Att läsa om hur rallarna levde och deras arbetsvillkoren, hur restiden förkortades och att Sverige fick enhetlig tid i hela landet är ett intressant ämne att diskutera om. 

8 mars Internationella kvinnodagen Idag känns det självklart att se Sverige som ett land med en stark strävan efter jämställdhet. Många kallar sig för feminister, #metoo-rörelsen växer och mycket har hänt sedan internationella kvinnodagen instiftades 1910 …men det finns fortfarande mycket mer att göra. Många kvinnor i världen tvingas fortfarande kämpa för sin dagliga överlevnad och sina rättigheter. Kampen för den kvinnliga rösträtten i Sverige har en lång och intressant bakgrundshistoria som det ibland kan vara klokt att påminna sig om när vi idag tycker att rösträtten verkar självklar. Den här temadagen är enormt viktig att vi uppmärksammar.

12 mars 1932 Tändstickskungen IVAR KREUGER hittades död
År 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, han hade överlistat Wall Street kraschen och han verkade oövervinnerlig. Men när Kreuger dog två år senare utlöstes Kreugerkraschen, en global kris utan dess like. Miljoner människor världen över förlorade sina besparingar och arbeten och Ivar Kreuger förvandlades på ett ögonblick från hjälte till skurk. Begick Ivar Kreuger självmord eller blev han mördad?

Internationella temadagar
20 mars FN:s internationella glädjedag
21 mars Världspoesidagen & Internationella Skogsdagen
22 mars FN:s internationella vattendag – Världsvattendagen sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Temadagen startades på initiativ av FNs generalförsamling år 1992 och har sedan dess varje år belyst olika vattenrelaterade teman. I Sverige koordineras Världsvattendagen genom Svenska Hydrologiska Rådet (SHR) och har firats sedan år 2006.

  • Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. Valar, sälar, sjöfåglar, sköldpaddor och många andra djur fastnar i skräpet och drunknar, svälter ihjäl eller skadas svårt. De djur som äter plastskräp kvävs eller får inre skador, och plastbitarna kan ge dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter. Många fiskar och andra havsdjur misstar riktigt små plastbitar, mikroplaster, för plankton.
  • Om vi inte agerar nu på en global nivå kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Läs fakta om havet och samtala om vad vi kan göra för att hjälpa haven?

Mars har flera intressanta ”födelsedagsbarn” som passar perfekt som temapersoner i cafeprogram, studiecirklar, skivor till kaffet eller samtalsgrupper. 

9 mars Barbro Lill-Babs Svenssons födelsedag
12 mars Evert Taube och Alice Tegnérs födelsedag
14 mars Albert Einsteins födelsedag
18 mars Ingemar Stenmarks födelsedag
30 mars Ingvar Kamprads födelsedag

Melodifestivalen pågår för fullt. Det kanske inte är årets låtar som är så intressanta för många i våra målgrupper…men det här temat väcker enormt mycket nostalgi…så det är nästan ett måste.

”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. 

❤️Ankie, 365 Happy Days

Klicka på bilden om du vill skriva ut den

Mall Inspirationsalmanacka

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!