Inspirationskalender mars 2024 aktiviteter för äldre

Inspirationskalender mars 2024 aktiviteter för äldre

Hej! Varje månad kan du skriva ut en inspirationskalender med tips på temadagar, högtider och aktuella händelser för årstiden. Kalendern är gratis och finns på hemsidan under fliken ”aktuellt”. Även du som inte har ett abonnemang får bra tips och idéer till din verksamhetsplanering.

Vilka aktiviteter är mest populära i er verksamhet?

För några veckor sedan fick jag svar på ett mejlutskick som jag hade skickat ut med information om 365 Happy Days aktiviteter och nya abonnemang. Personen skrev att hon liksom jag var en eldsjäl som brann för att skapa roliga och meningsfulla aktiviteter för äldre. Däremot ansåg hon att alla nya temadagar inte var något som var intressant och passande till de äldre. Och detta gav mig en tankeställare. Har 365 Happy Days rätt typ av innehåll på aktiviteterna? Vilka aktiviteter är mest populära i er verksamhet? Musik, quiz, humor, temadagar, kultur, samtalsgrupper, kända personer, historiska händelser, sport, bingo, gympa, tipspromenader …eller? Jag skulle bli jätteglad om du vill mejla mig ankie@365happydays.se och helt kort skriva vad som är mest poppis hos er.

Reminiscensverktyg - Aktiviteter som är aktuellt i samhället - "Det goda samtalet"

Konceptet som 365 Happy Days bygger på är att skapa små ljuspunkter i vardagen och mer positiva ögonblick. Att varje dag på året göra något roligt och meningsfullt som kan hjälpa till att förbättra känslan av välbefinnande och livskvalitet hos äldre.

Utifrån det är min tanke att det ska finnas mångfald på utbudet av kulturella och sociala aktiviteter. Och att aktiviteterna i stor grad ska matcha det som är aktuellt i samhället. Exempelvis har mars månad temadagar för bananer, ostbågar, korvar, sömn, poesi, skog, vatten, färg, glass och glädje. Ämnen som vi alla kan relatera till. Vilket gör aktiviteterna till bra reminiscensverktyg som förenklar kommunikation och får igång roliga samtal. Och en viktig komponent till att skapa meningsfulla aktiviteter för äldre bygger ju som bekant på ”Det goda samtalet”. Det går också bra att bara lyssna på musiken som finns till aktiviteten. Med musik på dagens tema skapas en enkel och kravlös aktivitet – som skapar välbefinnande!

Mars 2024 - Aktiviteter speciellt utformade för seniorer

mars_Aktiviteter_temadagar_historiska_handelser_Inspirationskalender

Vill tipsa om några nya aktiviteter i 365 Happy Days: Troll i folktro och nordisk mytologi. Musikaktivitet med porträtt av Elton John. Quiz om händelser i mars månad. Musikquiz om sport. Morotens dag.

Två GODA temadagar att fira men som inte 365 Happy Days idébank har material till

  • 3 mars – Mandelkubbens dag 
  • 7 mars – Punchrullens dag (Dammsugare/Filmrulle)
  • 13 mars – Mazarindagen (10 januari firas Mazarinens dag)

Några historiska händelser i mars - roliga och bra minnesväckare som får igång samtalen

  • 4 mars 1966 – Under en intervju sa John Lennon att The Beatles för närvarande var populärare än Jesus.  Vissa radiostationer slutade spela Beatles-låtar, skivor brändes offentligt, presskonferenser ställdes in och Ku Klux Klan spelade upp konserter. 2008 förlät påven och den katolska kyrkan John Lennon för hans uttalande.
  • 8 mars Internationella kvinnodagen. Idag känns det självklart att se Sverige som ett land med en stark strävan efter jämställdhet. Många kallar sig för feminister, #metoo-rörelsen växer och mycket har hänt sedan internationella kvinnodagen instiftades 1910 …men det finns fortfarande mycket mer att göra. Många kvinnor i världen tvingas fortfarande kämpa för sin dagliga överlevnad och sina rättigheter. Kampen för den kvinnliga rösträtten i Sverige har en lång och intressant bakgrundshistoria som det ibland kan vara klokt att påminna sig om när vi idag tycker att rösträtten verkar självklar.
  • 12 mars 1932 – Finansmannen Ivar Kreuger (Tändstickskungen) hittas död i sin lägenhet i Paris. År 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, han hade överlistat Wall Street kraschen och han verkade oövervinnerlig. Men när Kreuger dog två år senare utlöstes Kreugerkraschen, en global kris utan dess like. Miljoner människor världen över förlorade sina besparingar och arbeten och Ivar Kreuger förvandlades på ett ögonblick från hjälte till skurk. Begick Ivar Kreuger självmord eller blev han mördad?
  • 19 mars 1922 – Det första Vasaloppet mellan Sälen och Mora äger rum
  • 23 mars 1980 – Folkomröstning om kärnkraft i Sverige.
  • 31 mars 1889 – Eiffeltornet i Paris invigs.

"Painting the town" är en jättebra beskrivning av vårat viktiga arbete

Med flickan som målar blommor på ängen har Mushfiq Ceferli fångat känslan, som så perfekt beskriver hur vår värld och tillvaro förändras, när någon väljer att göra skillnad ❤️ Jag tror att vi alla har varit med och känt känslan… när någon har gjort skillnad för oss! Men även känt den härliga känslan, när vi har kunnat göra skillnad och skapa mervärde för andra. Bilden som heter ”Painting the town” är en bra påminnelse om hur viktigt vårat arbete är. Om vi tänker att bilden med flickan symboliserar två arbetsplatser – på vilken arbetsplats skulle du vilja jobba? Önskar du att dina anhöriga bodde på? Vill du själv få omvårdnad på en dag? 

Önskar er en glad påsk ❤️ /Ankie, Aktivitetscoach – Undersköterska som utvecklar digitala aktiviteter till 365 Happy Days idébank

Ps...Glöm inte att testa 365 Happy Days gratis prova-på-aktiviteter 🙂 

kaffets_dag_prova_pa_aktivitet_kaffets_historia_kaffequiz
Klicka på bilden så kommer du till gratis prova på aktiviteter från 365 Happy Days idébank

Här kan du läsa mer om abonnemang 365 Happy Days

Klicka på mallen om du vill skriva ut inspirationskalender mars 2024
Mall Inspirationskalender

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Pinterest, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB