April 2024 tips på aktiviteter

April_2024_tips_pa_aktiviteter_for_aldre

April 2024 tips på aktiviteter för äldre

Hej, här kommer bra ideér på roliga teman till er verksamhets och aktivitetsplanering, (även om du inte har ett abonnemang). Vill du skriva ut april 2024 inspirationskalender så kan du göra det längre ner på sidan. 

Vårens första dag Och jag vill va med. Och jag vill va sååå med...

Nu är den äntligen här (även i Norrbotten där jag bor) Vårens första dag. Det är också namnet på en låt som Laleh gav ut redan 2012 men jag hörde inte den förrän ifjol 2023. Och jag föll verkligen för texten ”Vårens första dag. Och jag vill va med. Och jag vill va så med. Så att jag kan se. Att jag är en del av allt…Låt mig leva längre…Låt mig vara låt mig vara lite till. Jag är, jag är inte beredd att gå än. Låt mig finnas, låt mig finnas lite mer. Jag är, jag är inte beredd att dö än.”

Det är snart ett år sedan som min älskade pappa dog. De sista 11 åren hade han Alzheimers sjukdom men när han fortfarande hade ”klara stunder” sa han vid några tillfällen: ”Jag är gammal men nog vill jag leva ändå!”. Våren är så mycket liv! Låt oss hjälpas åt att fånga dagen! Se möjligheter & skapa små ljuspunkter i vardagen ❤️

Önskar dig en härlig vår🌷 /Ankie, Aktivitetscoach – Undersköterska som utvecklar digitala aktiviteter till 365 Happy Days idébank

Aktiviteter för äldre april 2024 - Gratis inspirationskalender från 365 Happy Days

April_2024_Inspirationskalender_aktiviteter_for_aldre

Några historiska händelser i april - roliga och bra minnesväckare som får igång samtalen

 • 6 april 1974 representerade gruppen Abba, Sverige vid Eurovision Song Contest i Brighton, Storbritannien. ABBA tog världen med storm och låten ”Waterloo” blev Sveriges första internationella seger. Vinsten banade väg för Abbas framgångsrika internationella karriär.
 • 7 april 2017 – Ett terrordåd inträffar på Drottninggatan i Stockholm. När en person i en lastbil, med hög hastighet. Körde på människor längs Drottninggatan i Stockholm. Slutligen kraschade lastbilen in i varuhuset Åhléns City. Fordonet fattade eld. Men gärningsmannen kunde ta sig ur och fly från platsen. Senare på kvällen greps förövaren. Fem personer dödades. Tre svenskar, en belgisk och en brittisk medborgare.
 • 11 april begav sig Titanic ut på sin jungfruresa med 2 207 personer ombord. Resan över Atlanten skulle ta ungefär sex dagar men Titanic körde på ett isberg (på natten den 14 april) och började sjunka. Eftersom att Titanic ansågs ”osänkbart”, så hade rederiet sparat in på antalet livbåtar, ” Det behövdes inte livbåtar till alla”. 1 495 människor omkom och 712 räddades.164 svenskar fanns ombord och av dem överlevde 44.
 • 24 april 1961 – Regalskeppet Vasa lyftes äntligen upp över vattenytan – 333 år efter sin ödesdigra jungfrufärd (den10 augusti 1628). Efter några tidiga misslyckade försök att bärga Vasa på 1600-talet, glömdes skeppet i stort sett bort. Amatör arkeologen Anders Franzén hittade det sjunkna regalskeppet 1956. Han ansåg att det skulle bli en sensation om man lyckas bärga skeppet. Regalskeppet Vasa har beskrivits som ett ”Militärt fiasko som blev turistsuccé”.

Internationella barnboksdagen & Världsbokdagen är tips på två temadagar i april

 • 2 april varje år firas den ”Internationella barnboksdagen”. Syftet med temadagen är att uppmärksamma barnlitteratur, deras författare och illustratörer och inte minst, för att på olika sätt inspirera till läsglädje. Dagen valdes till minne av författaren H.C. Andersen födelsedag. Vissa barnboksförfattare har en förmåga att kunna fängsla generation efter generation av barn. Läs text ur några kända sagor, prata med deltagarna om era minnen från författarna och dessa böcker. Vilka klassiska barnböcker blir du nostalgisk av? Kanske har du läst någon bok flera gånger?
 • 23 april firas Världsbokdagen (Worldbookday). En temadag som är instiftad av Unesco – FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och media/ kommunikation. Syftet med dagen är att främja njutningen av böcker och läsning samt att hylla författare och uppmärksamma vikten av yttrande & tryckfrihet. Högläsning och samtala i grupp omkring en bok eller text, är alltid en trevlig aktivitet. Har du lite tid…då tycker jag att det näst bästa, är att läsa några citat om böcker. Igenkänningsfaktorn brukar vara hög hos många bokälskare. 

Tips på några temadagar som inte 365 Happy Days idébank har material till:

 • 12 april – Lakritsdagen & Fotbollströjefredag
 • 13 april – Knytblusens dag
 • 14 april – Såpbubblans dag
 • 20 april – Polkagrisens dag
 • 25 april – Lekens dag
 • 26 april – Promenadens dag
 • 30 april – Internationella jazzdagen

Ps...Glöm inte att testa 365 Happy Days gratis prova-på-aktiviteter 🙂 

kaffets_dag_prova_pa_aktivitet_kaffets_historia_kaffequiz
Klicka på bilden så kommer du till gratis prova på aktiviteter från 365 Happy Days idébank

Här kan du läsa mer om abonnemang 365 Happy Days

Klicka på mallen om du vill skriva ut inspirationskalender mars 2024
Mall Inspirationskalender
Viktig info om Spotify
April

Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Pinterest, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB