Maj 2024 Kalender med temadagar & tips på aktiviteter för äldre

aktiviteter_maj_2024_inspirationskalender_temadagar_hogtider_historiska_handelser

Maj 2024 Kalender med temadagar & tips på aktiviteter för äldre

Hej! Månaden maj betraktas ofta som vårens höjdpunkt och inledningen på sommarens ankomst. Det är en tid då naturen fullkomligt exploderar i grönska vilket inbjuder till mer tid utomhus. Och det bästa av allt… fortfarande har vi heeeela sommaren kvar! Promenader i det fria, eller bara att njuta av solens strålar på en parkbänk.

Utöver sol och värme är maj också en månad fylld av temadagar och högtider. Första maj, som är den internationella arbetarrörelsens dag. Majblomman och dess historia, världsskratt dagen, hembakat dagen, gamla vänners dag och tunnbrödets dag är dagar att uppmärksamma i början av maj. Lasse Berghagen och Stevie Wonder har födelsedag den 13 maj – två intressanta personer med musik som alla gillar.

Majblommans historia - Världsskrattdagen  - Morsdag

rolig-historia-om-pingst

Internationella familjedagen - Internationella TE-dagen

Teckenspråkets dag firas den 14/5 och internationella familjedagen (som nästan är ett måste eftersom att alla kan relatera till det) firas den 15/5. Pinst är en flyttbar högtid som i år firas den 18-20/5. Pippi Långstrumps födelsedag och internationella TE-dagen firas 21/5. Två dagar senare firas måltidens gemenskapsdag. Söndag den 26/5 firas morsdag – Samtala om mammor, läs roliga historier och lyssna på musik om mammor. Eller varför inte klura på en quiz om kända mammor? Sista veckan i maj inleds med två goda temadagar som det både är enkelt och gott att fira. 27/5 är det ostens dag och 28/5 är det internationella burgardagen. Längre ner på sidan kan du ladda ner en give-aways från 365 Happy Days (2 sidor med roliga historier).

Önskar dig en härlig maj🌷 /Ankie, Aktivitetscoach – Undersköterska som utvecklar digitala aktiviteter till 365 Happy Days idébank

Maj 2024 Aktiviteter för äldre - Gratis inspirationskalender från 365 Happy Day

Här kommer bra ideér på roliga teman till er verksamhets och aktivitetsplanering, (även om du inte har ett abonnemang). Vill du skriva ut april 2024 inspirationskalender så kan du göra det längre ner på sidan. 

maj2024_gratis_inspirationskalender_tips_pa_aktiviteter_for_aldre

Historiska händelser i maj

Historiska händelser kan ses som ett reminiscensverktyg. Det fungerar som roliga och bra minnesväckare som får igång samtalen.  

  • 1 maj 1890 – Svenska arbetare går för första gången ut i demonstrationer. Med krav på åtta timmars arbetsdag. Det dröjer till 1919, innan åttatimmarsdagen införs i Sverige. 1939 blev första maj en allmän helgdag i Sverige.
  • 1 maj 1967 – Elvis Presley gifte sig med Priscilla
  • 1 maj 2009 – En ändring av den svenska äktenskapsbalken träder i kraft. Ändringen innebär att samkönat äktenskap blir tillåtet i Sverige och att personer av samma kön därmed kan gifta sig. 
  • 4 maj 1991 –  Carola vinner Eurovision Song Contest i Rom med låten”Fångad av en stormvind”. Carola Häggkvist representerade Sverige för andra gången. Första gången 1983 sjöng hon ”Främling” som gav Sverige en tredje plats.  
  • 12 maj 1967 – Kaknästornet i Stockholm invigs.  
  • 12 maj 1971 – Almstriden i Kungsträdgården i Stockholm inleds
  • 24 maj 1919 – Sverige inför kvinnlig rösträtt.
  • 26 maj 1969 – John Lennon och hans fru Yoko Ono iscensätter en offentlig Bed-Ins for Peace (”bädd i” för världsfred). Paret stannar i sängen en vecka på ett hotell i Montreal. Sängstrejken var en ickevåldsam protest mot krig. 

Världsskrattdagen! Temadag som infaller första söndagen i maj

Ett gott skratt förlänger livet!
Det är svårt att ha kul om man inte mår bra. Men å andra sidan mår man inte bra om man inte har roligt. Humor är ett viktigt verktyg för att skapa glädje och välbefinnande i tillvaron. Skratt minskar mängden stresshormoner i kroppen och ser till att den utsöndrar endorfiner – kroppens eget smärtlindrings och lyckohormon. Skratt är ett kraftfullt socialt verktyg som spelar stor roll i kommunikation. Det bryter isen, skapar samhörighet, delaktighet,glädje och välbefinnande. Personerna känner sig också upprymda och avslappnade, en känsla som kan sitta i länge efteråt.

Det är indiern Madan Kataria, grundare av den internationella Skrattyoga-rörelsen som 1998 lanserade ”Världsskrattdagen”. Syftet med dagen är att uppmana människor att skratta mer!

Fira världskrattdagen med 15 roliga historier - Skriv ut mallen längre ner på sidan

Roliga-historier-365-Happy-Days

Det glada hjärtat lever längst - William Shakespeare

Roliga-historier-365-Happy-Days

Digitala Alzheimerloppet 23–26 maj

Alzheimerloppet anordnas av Alzheimerfonden för att öka uppmärksamheten kring Alzheimers sjukdom och för att samla in pengar till forskningen. Du kan delta i loppet – var du än befinner er, vare sig du väljer att gå, springa, cykla, simma eller annan pulshöjande aktivitet. Du bidrar till Alzheimerloppets insamling till Alzheimerfonden. Du kan läsa mer om Alzheimerloppet här 

Fler temadagar i maj (365 Happy Days har ej aktivitetsmaterial till dessa)

1 maj – Arbetarrörelsens dag
1 maj – Budapest bakelsens dag
6 maj – Dragspelets dag
8 maj – Röda Korsets dag
9 maj – Kristi himmelsfärdsdag
11 maj – Chokladbollens dag
12 maj – Internationella sjuksköterskedagen
12 maj – Dagbokens dag
15 maj – Kardemummabullens dag
17 maj – Norges nationaldag
22 maj – Picknickens dag
27 maj – Muffinsdagen

Ps...Glöm inte att testa 365 Happy Days gratis prova-på-aktiviteter 🙂 

kaffets_dag_prova_pa_aktivitet_kaffets_historia_kaffequiz
Klicka på bilden så kommer du till gratis prova på aktiviteter från 365 Happy Days idébank

Här kan du läsa mer om abonnemang 365 Happy Days

Klicka på mallen om du vill skriva ut maj 2024 inspirationskalender
Mall Inspirationskalender
Mall roliga historier
Viktig info om Spotify
Maj
Varför uppfinna hjulet på nytt? Tipsa kollegor & dina nätverk, mötesplatser, äldreboenden, studieförbund, högläsare, volontärer...
Tipsa dina kollegor & nätverk
Facebook

Textkällor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Dagens_h%C3%A4ndelser/Maj, https://www.alzheimerfonden.se/evenemang/anmaelan-oeppen-till-digitala-alzheimerloppet/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3PjwyZjEhQMVixCiAx2UIwHzEAAYASAAEgLUJfD_BwEBilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Layout: 365 Happy Days AB