Augusti 2023 – Kalender med aktivitetstips & inspiration

Augusti_2023_kalender_med_tips_pa_temadagar_och_aktiviteter

Augusti 2023 kalender med aktivitetstips och inspiration

Hej,
Internationella öldagen, Kräftpremiär och Surströmmingspremiär, ja det är bara några av augustis temadagar och möjligheter till fest. Det finns också två historiska händelser som de flesta har hört talas om. Marilyn Monroe och Elvis Presley dog denna månad. Sorgligt men bra ämnen som fungerar som minnesväckare och får ingång samtalen. Här under får Du en förkortad version om mysteriet kring Marilyn Monroes död. Längre ner på sidan kan du ladda ner tips på samtalsämnen kring vänskap och ett gott recept på rabarberpaj. Vill du skriva ut ”inspirationskalendern med tips på roliga aktiviteter i augusti” så kan du göra det längre ner på sidan. Även om du inte har ett abonnemang så får du bra ideér på roliga teman till er verksamhetsplanering. Ha det gott och komihåg att det är de små ljuspunkterna i vardagen – som gör den STORA skillnaden! /Ankie, Aktivitetscoach 365 Happy Days

5 augusti 1962 – Skådespelaren och sångerskan Marilyn Monroe avlider

”Skådespelerskan, fotomodellen och sångerskan Marilyn Monroe avled tidigt på morgonen den 5 augusti 1962. Marilyn Monroe dog i sömnen i sitt hem i Los Angeles, efter en överdos av lugnande tabletter:” Detta nyhetsmeddelande basunerades ut i media men sen har det ifrågasatts och spekulerats mycket kring Marilyn Monroes mystiska död: Var det mord? Var hon offer för en komplott? 

På morgonen den 5 augusti 1962 hittades Marilyn Monroe död i sitt hem. Dödsfallet är ett mysterium som aldrig har fått sin förklaring. Utåt sett var filmstjärnans glamorösa liv, en våg av framgång, lyx och glamour men Marilyn var ofta olycklig och led av depressioner. Begick hon självmord? Var hennes död oavsiktligt på grund av en överdos lugnande medicin eller blev hon mördad som en följd av hennes kärleksaffärer med mäktiga män? Det finns många frågetecken. Rättsläkarens rapport fastslog att hon dog av 47 tabletter Nembutal men det märkliga var att det inte fanns spår av tabletterna i hennes mage. En misstanke var att stjärnan injicerat medlet, men ingen spruta hittades och om medlet injicerats – i så fall av vem?

Ändrade uppgifter, försvunna dokument och en bristfällig obduktion

  • Det var inte bara ändrade uppgifter, försvunna dokument och en bristfällig obduktion som förbryllade. Polisen Jack Clemmons minns att han tänkte att kroppen hade lagts till rätta på sängen, med perfekt raka ben – inte alls som de förvridna kroppar som normalt hittas efter en överdos sömntabletter. 
  • I den sista polisutredningen som blev officiell 1985, fanns bara 54 av de ursprungliga 684 sidorna kvar. Resten hade på något mystiskt sätt försvunnit ur Los Angeles-polisens arkiv.
  • Sedan Marilyn Monroe dog har konspirationsteorierna gett upphov till otaliga TV-dokumentärer, tidningsartiklar och böcker (många i syfte för att tjäna pengar). Trots att obducenten förklarade att dödsorsaken var en överdos av sömnpiller, ”möjligen självmord”, skrev  New York Mirror att en ”känd gift man” hade mördat filmstjärnan.
  • De mest ihärdiga teorierna hävdar att världens sexigaste kvinna föll offer för en komplott. Att hon blev mördad av CIA på grund av sina ”affärer” med bröderna Kennedy, eftersom hon sades ha fört dagbok om sina affärer med dem och tänkte publicera det. Motivet till detta ansågs vara för att undvika ett äventyrande av presidentämbetet.

Begick Marilyn Monroe självmord?

  • I boken, The Murder Of Marilyn Monroe: Case Closed, ger utredningsreporter Jay Margolis och New York Times bästsäljande författare Richard Buskin (båda Monroe-experter) övertygande bevis för att hon mördades av hennes psykiater, Dr Ralph Greenson.
  • Felaktigt informerad av Kennedy om att Monroe hotade att offentliggöra sina kontakter med den inte så bra läkaren, kände Greenson sig tvungen att tysta sin patient. Han påstås ha gett Marilyn en dödlig injektion av pentobarbital i hennes hjärta, på uppdrag av USA: s justitieminister Robert Kennedy och hans svåger, skådespelaren Peter Lawford.

Eller begick Marilyn Monroe självmord? Hennes karriär hade börjat dala och före sin död hade hon talat om att ta sitt eget liv. Under hennes korta liv hade hon haft flera djupa depressioner och missbrukat amfetamin, lugnande tabletter och sömnmedel.

Marilyn Monroe är idag en av världens mest kända människor och hennes livsöde berör oss fortfarande. Vad tror du hände?

Augusti 2023 - Kalender med tips på temadagar & aktiviteter

Augusti_2023_inspirationskalender_tips_pa_aktiviteter

Tips på fler temadagar i augusti Obs! Ej färdigt aktivitetsmaterial i 365 Happy Days kalender

1/8 Alla flickvänners dag
3/8 Vattenmelonens dag
6/8 Hembygdgårdens dag
9/8 Rulltårtans dag
9/8 Mumindagen
12/8 Loppmarknadens dag

19/8 Internationella fyrdagen
19/8 Hemlösa djurs dag
21/8 Alla pensionärers dag
23/8 Köttbullens dag
26/8 Jämställdhetsdagen
31/8 Polisens dag

Gratis -prova-på-aktiviteter från 365 Happy Days idébank

Elvis_presley_marilyn_monroe_skrattar_med syfte att visa hur kul det är med 365happydays. prova-pa-aktiviteter-fran-365-happy-days-idebank
Klicka på bilden så kommer du till gratis prova på aktiviteter från 365 Happy Days idébank

Här kan du läsa mer om abonnemang 365 Happy Days

365 Happy Days, Roliga aktiviteter alla dagar
Läs vad som ingår i abonnemangen och jämför priset för aktiviteter per vecka - med tiden det tar att skapa likvärdiga aktiviteter

Klicka på den bild som du vill skriva ut

Samtalstips om vänskap
Mall till paj
Mall Inspirationskalender

Textkällor: Wikipedia, Expressen.se, Minabibliotek.se, https://emirateswoman.com/murder-marilyn-monroe-case-closed/https://popularhistoria.se/kultur/film-teater/bilden-av-marilyn-monroe Bilder: Shutterstock, Canva, Pixabay, Wikimedia Commons, det fria medieförvaret, allmängods. Nationalmuseum.se/fria-bilder, köpt upphovsrätt till vissa bilder samt 365 Happy Days egna fotade och skapade bilder. Filmklipp: Youtube Text & Layout: 365 Happy Days AB

365 Happy Days är en digital idébank – en abonnemangstjänst med färdiga aktiviteter för hela året. Glöm idétorka & tidskrävande aktivitetsplanering! Att planera & fixa roliga aktiviteter, motverka ensamhet, skapa mervärde, delaktighet & välbefinnande – har aldrig varit enklare!